Baro Başkan Adayı Aydemir: “Siyasal iktidar avukatların iradesine ipotek koymuştur”

Baro Başkan Adayı Aydemir:  “Siyasal iktidar avukatların iradesine ipotek koymuştur”
Muğla Baro Başkan Adayı Av. Emine Yenilmez Aydemir, Muğla Barosu seçimlerinin İçişleri Bakanlığının genelgesiyle ertelenmesine yönelik yazılı bir...

Muğla Baro Başkan Adayı Av. Emine Yenilmez Aydemir, Muğla Barosu seçimlerinin İçişleri Bakanlığının genelgesiyle ertelenmesine yönelik yazılı bir açıklamada bulundu. Bu süreçte en büyük saldırının Çoklu Baro Yasası adıyla yürürlüğe konduğunu söyleyerek, “Siyasal iktidar avukatların iradesine ipotek koymuştur” dedi.

Sinem Korkmaz

Muğla Barosu'nun 4 Ekim 2020 Pazar Günü ilkini, çoğunluk sağlanamaması durumunda ise 11 Ekim Pazar Günü ikincisini yapmayı planladıkları seçimlerini engelleyecek yönde karar alınmasına Muğla Baro Başkan Adayı Av. Emine Yenilmez Aydemir, tepki göstererek yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında mesleğe yönelik en büyük saldırının Çoklu Baro Yasası adıyla yürürlüğe konduğuna, Türkiye Barolar Birliği’nin ise gaspçı başkanı eliyle bu saldırının yanında konumlandığına şahit olduklarını belirten Av. Yenilmez Aydemir, “Siyasal iktidar avukatların iradesine ipotek koymuştur” dedi.

“SİYASİ PARTİ KONGRELERİNİN YAPILMASINDA SAKINCA BULMAMIŞTI”

Baroların genel kurulları engellenirken, siyasi partilerin kongrelerinin ertelenmemesine tepki gösteren Av. Aydemir, “Yüksek Seçim Kurulu kararında baro genel kurullarını engellerken siyasi parti kongrelerinin yapılmasında sakınca bulmamıştır. Hukukun üstünlüğü ilkesinin altının her gün biraz daha boşaltıldığı, merkezi düzenlemeler eliyle meslek alanının her gün biraz daha daraltıldığı, yargı bağımsızlığı ve adalete güven duygusunun yok edildiği bir süreçten geçiyoruz. Tüm bu süreçte mesleğe yönelik en büyük saldırının “Çoklu Baro Yasası” adıyla yürürlüğe konduğuna, Türkiye Barolar Birliği’nin ise “gaspçı” başkanı eliyle bu saldırının yanında konumlandığına hep birlikte şahit olduk. Avukatlık Kanunu’nun 82. maddesi amir hükmü gereğince Ekim ayı başında toplanması zorunlu olan ve duyuruları da önceden yapılmış genel kurullarımızın yapılması ise 2 Ekim Günü Yayınlanan İçişleri Bakanlığı Genelgesi, Bu genelgeye dayanılarak alınan İl Hıfzısıhha Meclisi kararları ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın 02/10/2020 tarih ve E.256279 sayılı kararı ile engellenmiştir. Yüksek Seçim Kurulu kararında baro genel kurullarını engellerken siyasi parti kongrelerinin yapılmasında sakınca bulmamıştır. Yasanın amir hükmü ile belirlenen seçim takviminin İçişleri Bakanlığı ve İl Hıfzısıhha Kurul Kararı şeklindeki idari işlemlerle değiştirilmesinin normlar hiyerarşisine uygun olmadığı açıktır” dedi.

“Bu engelleme hukuk içerisinde tartışılması mümkün olmayan fiili bir engellemedir” diyen Av. Aydemir, “Siyasal iktidar avukatların iradesine ipotek koymuştur. Tüm bu gelişmeler yaşanırken Muğla Barosu Başkanlığı son 2 yılda alışılagelen sessizliğini ve tavırsızlığını korumuş, Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkça hukuksuz kararı basına düşer düşmez, tebligat dahi beklemeden genel kurulun yapılmayacağını üyelerine duyurmuştur. Birçok ilde baro başkanlıklarınca engellemenin hukuksuz ve yok hükmünde olduğu, bu nedenle genel kurulların yapılacağına ilişkin açıklamalar yapılmış, ilk toplantı tarihlerinde bu barolar tarafından “çoğunluğun sağlanamaması nedeni ile” toplantıların yapılamadığına ilişkin tutanaklar tutulmuştur. Muğla Baro başkanlığı ise defalarca iletişim kurarak uyarmamıza ve dilekçe ile başvurmamıza rağmen bu şekilde bir tutanak tutmayı kabul etmemiştir. Bu nedenle Baro başkanlığı tarafından İl Hıfzısıhha Meclisi kararı aleyhine açılan davada kısa sürede Yürütmeyi Durdurma kararı çıksa dahi ilk toplantının yapılamamış ve tutanak tutulmamış olması nedeni ile 2 toplantının yapılması olanağı da kalmamıştır. Muğla Barosu Başkanlığı bu edilgen tavrı ile açık bir hukuksuzluğa ve meslektaşların iradesine ipotek koyma çabasına direnmemiş, direnme olanaklarını yok etmiştir” dedi.

“OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL KARARI ALMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

“Avukatlık bir itiraz mesleğidir” diyen Yenilmez Aydemir,  meslektaşlarını olağanüstü genel kurul kararı almaya davet ederek, “Meslek büyüklerimizden de sıklıkla duyduğumuz üzere ‘avukatlık bir itiraz mesleğidir.’ Mesleği, hukuku ve ülkenin geleceğini, itiraz etmeye cüret edemeyenlerin ellerine bırakamayız. Bu nedenle, doğrudan doğruya Avukatlık Kanunu, meslek tanımı ve yeminimizden aldığımız hakla taraf oluyor, savunmayı savunuyoruz. Avukatların iradesi üzerinde güç tanımıyor, irademize ipotek koyma çabalarını kabul etmiyoruz. Tüm meslektaşlarımızı bu sürecin doğrudan ve etkin bir parçası olmaya çağırıyoruz. Bu doğrultuda Muğla Barosu Başkanlığını derhal seçimli olağanüstü genel kurul kararı almaya çağırıyoruz. Tüm meslektaşlarımızı Olağanüstü genel kurul çağrımıza imza vermeye ve sürece dahil olarak güç vermeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 485 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.