Besici destekleme, kasap denetim istiyor

Besici destekleme, kasap denetim istiyor
Vatandaş temel besin maddesi olan etin yüzünü kurban bayramları dışında göremez hale geldi.  Bunun nedenlerini sorguladığımızda üreticiden tüketiciye...

Vatandaş temel besin maddesi olan etin yüzünü kurban bayramları dışında göremez hale geldi.  Bunun nedenlerini sorguladığımızda üreticiden tüketiciye herkes şikayetçi. Hayvan besicisi ile kasaplar, “Bir yerlerden zam geliyor fakat neye göre nasıl uygulanıyor biz de bilmiyoruz. Girdi fiyatlarının sürekli artması ve yeterli desteklemenin olmaması işlerimizi yapılamaz hale getiriyor. Vatandaşa daha ucuz a et yedirmemiz için devletin uygulanabilir bir politikası acil gereklidir.”

Teslime Yıldırım

Muğla’nın Kafaca Mahallesi’nde besicilik yapan Ahmet Palaska, hayvancılığın her geçen gün zorlaştığını belirterek çok sıkıntılı olduklarını vurguladı.

Hayvan yemi fiyatlarına ve hammaddeye gelen zamlar nedeniyle işlerinin çok zorlaştığının altını çizen Palaska şunları söyledi. ‘’Hayvan fiyatlarının yükselmesi ile kasapların alım fiyatları da artıyor. Kasaplarda satılan etin fiyatı da doğal olarak kar marjına göre yükseliyor. Fakat kasap satış yapamazsa tezgahta bekleyen et para etmiyor.Milletin alım gücü düştüğünde bizim de satışlarımız düşüyor. Bu durumda herkes geçimini sağlamak zorunda kalıyor. Girdiler yükseldikçe Fiyatlar da doğru orantıda yükseliyor. Hayvancılık tek piyasa değil sınıflarına göre fiyatları değişir.”

Kesimlik hayvan üreticiliği yapan Cevat Özsoy da,  canlı ağırlığı 400 -500 kilogram olan bir hayvanı on bin lira civarında, daha küçük bir danayı ise 6 bin liraya kadar sattıklarını söyledi.

Hayvanların beslenerek sağlıklı bir şekilde kesime hazır hale getirilmesinin her geçen gün güçleştiğini anlatan Özsoy, artan girdilerin fiyatlarda büyük rol oynadığını kaydetti. Kasap Özsoy,’’ İşçi, tarlanın işlenmesi, yem derken bizim de masraflarımız artıyor. Masraflarımız doğrultusunda da et fiyatları belirleniyor. Bugün yem fiyatı beleirleyici oluyor. Bizler de  yüzde yüz kar elde etmiyoruz aslında kazanan yok, sadece iş döngüsü var. Yem fiyatları politikası, kasapları, üreticileri ve son olarak da tüketicileri vuruyor.Bir yerlerden zam geliyor fakat neye göre nasıl uygulanıyor biz de bilmiyoruz.”dedi.

Muğla’nın Menteşe ilçesindeki  tanınmış kasaplardan Nuray Aydın da,kesim hayvanlarını köylüden temin ettiklerini belirterek ‘Köylünün de kazanması taraftarıyız. Arada aracılarla al-sat yapılarak üretici olan köylünün zarar etmesini istemiyoruz.’’dedi.

Köyden aldıkları hayvanların kesimden önce veteriner tarafından sağlık kontrolünden geçirildiğini vurgulayan Aydın, hayvan kesimine de ayrıca ücret ödediklerini belirtti.

Kasap Nuray Aydın,’’ Aldığımız hayvanın ücretini zaten bekletmeden değeri ne ise hemen ödemesini gerçekleştiriyoruz. Kesilen etlerimizi dolaplarda bir gün  dinlendiriyoruz. Tabii dükkan masrafımız, faturalar, eleman masrafı ve kesim ücreti derken fiyatlar kilo bazında mevcut rakamlara ulaşıyor. Komisyoncuların kazanmasından ziyade üreticinin kazanmasını ve üretici ile doğrudan işbirliğini tercih ediyoruz” diye konuştu.

Kasaplık yapan  Nihat Ertekin de ‘’kasapların dükkan masrafları eleman masrafları kesim fiyatları veteriner kontrolü derken dükkanı döndürmek adına satış fiyatlarımızı belirlemeye çalışıyoruz. Üretim odaklı çözümler aranmalı” dedi.

Bu haber toplam 650 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.