BİR GARİP RUHSAT MESELESİ

BİR GARİP RUHSAT MESELESİ
BERİTAN YÜCEL--Muğla’nın Menteşe ilçesi Bayır Mahallesinde yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası tartışmaları gündemdeki yerini koruyor. Menteşe Belediyesi’nce yapılan yazılı basın açıklamasında, ruhsatın...

BERİTAN YÜCEL--Muğla’nın Menteşe ilçesi Bayır Mahallesinde yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası tartışmaları gündemdeki yerini koruyor. Menteşe Belediyesi’nce yapılan yazılı basın açıklamasında, ruhsatın ilgili meslek odalarının onayıyla ve ilgili yönetmelikler doğrultusunda yapılan proje kontrolleri sonucunda; 29.12.2021 tarihinde yapı ruhsatının düzenlendiği ifade edildi.

---Mimarlar Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulu’nca, Menteşe Belediyesi’nin ‘ilgili meslek odalarının projeye onay verdiği’ açıklamalarının ardından yalanlama geldi. Mimarlar Odası, yasalar ve çevresel etkileri bakımından sakıncalar yaratacağı kanısına varılarak ‘çekinceli’ olarak onaylandığını belirtti.

Bayır Mahallesinde yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası tartışmaları gündemdeki yerini koruyor. Birçok çevreci ve yöreye halkı tarafından tepki toplayan projeye Menteşe Belediyesi’nce verilen ruhsat tartışmaları iyice alevlendirdi.

Menteşe Belediyesi tartışmaların büyümesinin ardından yazılı bir basın açıklaması yaparak, ilgili meslek odalarının onay verdiğini ifade etti. Menteşe Belediyesi’nce yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“14.04.2021 tarihinde Çimento Fabrikası’na ilişkin mimari proje ön inceleme talebi için Yapı Kontrol Müdürlüğümüze sunulmuş, 14.12.2021 tarihinde ise Yapı Ruhsatı talebi için Belediyemize başvuruda bulunulmuş olup Belediyemiz ile TMMOB arasında mesleki faaliyet denetimi ve teknik işbirliği protokolü kapsamında ilgili meslek odalarından (Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası) projelerin oda onayları yapılmıştır.

14.12.2021 tarihli yapı ruhsat talep dilekçesine istinaden Yapı Kontrol Müdürlüğümüz personelleri tarafından ilgili yönetmelikler doğrultusunda yapılan proje kontrolleri sonucunda; 29.12.2021 tarihinde Bayır Mahallesi 110 ada 4 parselde 472/21 ruhsat numarası ile yapı ruhsatı düzenlenmiştir.”

“ÇEKİNCELİ OLARAK ONAYLANMIŞTIR”

Menteşe Belediyesi’nin ‘projelerin oda onayları yapılmıştır’ açıklamalarının ardından Mimarlar Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulu açıklamayı yalanlandı. Mimarlar Odası’nca yapılan açıklamada onay verilmediği, çekinceli olarak onaylandığı kaydedildi.

Mimarlar Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Menteşe Belediyesi tarafından olumsuzluklara rağmen ruhsat kesilmiş olmakla birlikte, kesilen ruhsatın meşruiyeti için de projenin meslek odaları tarafından da onaylandığı bilgisi paylaşılmıştır.

Menteşe Belediyesi’ne yapı ruhsatı alınması için hazırlanan mimari projenin Mimarlar Odası’na mimar müellifi tarafından sunulmasından sonra konu ile ilgili yasal süreçlerin tamamlandığı anlaşılmış ve eldeki bilgilere göre araştırmalar yapılarak MD-ÇED (Mesleki Denetimde Çevresel Etki Değerlendirme) raporumuz hazırlanmıştır. Söz konusu Odamız onayına sunulmuş olan proje, hazırlanmış olan bu raporla 01.10.2021 tarihinde çekinceli olarak onaylanmıştır. Çekinceli olarak onaylanan projeye ilişkin rapor gereği için mimar müellife, mal sahibine, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ve Menteşe Belediyesi’ne iletilmiş, bununla birlikte Valilik başta olmak üzere toplamda 23 adet farklı kuruma da bilgi için iletilmiştir.

RAPORUN OBJEKTİF VE SAĞLIKLI TEKNİK SONUÇLAR İÇERMEDİĞİ BELİRTİLDİ

Odamızın hazırlamış olduğu raporda, genel anlamda ÇED süreçlerinin yanlış yürütüldüğü, ÇED raporu içerisinde yer alan bilgilerin, meteorolojik verilerin ve analizlerin doğru verileri yansıtmadığı, raporun objektif ve sağlıklı teknik sonuçlar içermediği belirtilmiş, yargı kararlarında ve son bilirkişi raporlarında çelişkiler gözlemlendiği ve yapılması düşünülen tesisin çevresel olumsuz etkileri yeterli ve doğru şekilde ele alınmadığı ifade edilmiş olup;  bölgedeki doğal yaşam ve buna ek olarak bölgedeki sosyal yaşamın bahsi geçen bu tesisten dolayı olumsuz olarak etkileneceği açıkça ifade edilmiştir.

DOĞRUYU YANSITMIYOR

Mimarlar Odası Muğla Şubesi olarak mimarı tarafından mesleki denetim için Odamıza sunulmuş olan projenin TMMOB Mimarlar Odası’nın Genel Kurul kararları, iç düzenlemeleri ve Mesleki Denetimde Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği uyarınca, Oda’nın kamu yararına çalışan bir meslek kuruluşu olması ve bu nedenle 6235 sayılı TMMOB Kanunu ile yükümlendiği ‘kamuyu ilgilendiren mesleki konularda ilgili idarelere görüş ve önerilerde bulunma’  görevinin yerine getirilmesi amacı ve sorumluluğu ile yasalar ve çevresel etkileri bakımından sakıncalar yaratacağı kanısına varılarak çekinceli olarak onaylandığını belirtir, söz konusu projenin sanki sorunu yokmuşçasına Odamızdan onay aldığı konusundaki ifadenin doğruları yansıtmadığını basına ve kamuoyuna duyururuz.”

Bu haber toplam 360 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.