“BÖLGEYE YÜK DEĞİL AKSİNE FAYDA SAĞLAYACAKTIR”

“BÖLGEYE YÜK DEĞİL AKSİNE FAYDA SAĞLAYACAKTIR”
BERİTAN YÜCEL-- Ali Ağaoğlu tarafından Muğla’nın Milas ilçesinde yapılması planlanan Turizm Kenti Projesine bir tepkide Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’tan gelmişti. Aras, “Ağır sonuçlara evet diyen Bodrumluyum diyemez”...

BERİTAN YÜCEL-- Ali Ağaoğlu tarafından Muğla’nın Milas ilçesinde yapılması planlanan Turizm Kenti Projesine bir tepkide Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’tan gelmişti. Aras, “Ağır sonuçlara evet diyen Bodrumluyum diyemez” diyerek tepki göstermişti. Ağaoğlu Şirketler Grubu’ndan projeye ilişkin açıklama yayımlandı. Yapılan açıklamada projenin bölgeye yük değil, fayda sağlayacağı ifade edildi.

Milas’ın Dörttepe Köyü mevkiinde yüzlerce çeşit kuş türüne ev sahipliği yapan Tuzla Sulak Alanına yakın bir bölgede özel bir firma tarafından yapılması planlanan turizm kenti projesi için “ÇED olumlu” kararı verilmişti.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras sosyal medya hesabı üzerinden projenin ağır sonuçlarına değinerek yapılacak olan projeye tepki göstermişti. Aras’ın açıklamalarının ardından Ağaoğlu Şirketler Grubu’ndan projeye ilişkin açıklama yayımlandı.

Ağaoğlu Şirketler Grubu’nca yapılan açıklamada projeye gelen tepkilerin eksik bilgilendirmeden kaynaklandığı ifade edildi.

“HİÇBİR KAMU VE BELEDİYE KAYNAĞI KULLANILMAYACAK”

Muğla – Milas Turizm Yerleşkesi için hiçbir kamu ve belediye kaynağı kullanılmayacağını söyleyen Ağaoğlu Grubu açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Projenin tamamı dünyaca kabul edilmiş olan çevreye duyarlı uluslararası USGBC (US Green Building Council) tarafından verilen LEED-ND (Leed for Neighborhood Development) sertifikasının gerektirdiği esaslara göre planlanmaktadır. Bu hedefler doğrultusunda Muğla – Milas Turizm Yerleşkesi hiçbir kamu ve belediye kaynağı kullanılmadan, sosyal, bölgesel, çevresel ve ekonomik fayda kriterlerinde Türkiye’de büyük bir dönüşümün öncüsü olmayı öncelikli hedef olarak belirlemiştir.”

“BÖLGEYE YÜK DEĞİL AKSİNE FAYDA SAĞLAYACAKTIR”

Proje dahilinde imarlı ve mülkiyeti Ağaoğlu’na ait olan yaklaşık 4,8 milyon metrekare arazi üzerindeki taban oturum alanının yüzde 10’u dahi geçmeyeceği öngörüldüğünün ifade edildiği açıklamada, “Arazinin geri kalan yüzde 90’lık kısmı ise yeşil alan, bölge halkı ile geliştirilecek akıllı tarım alanları, peyzaj alanları, spor alanları, kültür ve sanat alanları ve çocuk oyun alanları olarak planlanmaktadır. Projenin bu denli büyük bir alanda oldukça yaygın alanda tasarlanan mimarisi ve kendi altyapısı bölgeye yük değil aksine fayda sağlayacaktır” denildi.

KUŞLAR BESLENECEK

Flamingo cenneti olarak bilinen bölgede kuşların beslenmesi ve doğal yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli desteklerin yapılacağının söylendiği açıklamada, “Kuşların beslenmesi ve doğal yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli tüm destekler yapılacaktır. Bu konuda alanında yetkin ornitolog (kuş bilimci) akademisyenler ile çalışmalar yapılmakta olup sadece önleyici değil, kuşların doğal hayatını geliştirici eylem planları hayata geçirilecektir. Sulak alanın değerini daha da öne çıkaracak ahşap seyir terası vb. çalışmalar yine uzmanların kontrolünde gerçekleştirilecektir” denildi.

“ALTYAPI VE ÇEVRE YATIRIMLARI TAMAMEN ŞİRKETİMİZ TARAFINDAN KARŞILANACAKTIR”

Deniz suyunun arıtılarak kullanım suyu elde edileceği ve kullanılan atık suların tekrar arıtılarak yeşil alanların da sulanmasının sağlanacağının ifade edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Katı atık arıtma membran teknolojileri projemizin temel girdilerinden olacaktır. Öte yandan projenin enerji ihtiyacının yine proje dahilinde yatırımı yapılacak yenilenebilir güneş enerjisinden sağlanması planlanmaktadır. Muğla – Milas Turizm Yerleşkesi atık suyun tekrar arıtılarak doğaya kazandırılacağı, kendi kendine yeten ve hatta faydaları açısından bölgeye katkı sağlayacak bir proje olacaktır.

Altyapı ve çevre ile ilgili yatırımlar şirketin kendi kaynakları ile yapılacak olup belediye ve kamuya hiçbir ek yük getirmeyecektir. Tuzla Sulak Alanı’nın korunması ve değerinin arttırılması konusunda üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağımıza ve bu sorumluluğu ciddi bir şekilde üstleneceğimize, bölge sakinleri ve çevre hassasiyeti olan tüm dostlarımız tanık olacaklardır.

Şirketimiz Muğla – Milas Turizm Yerleşkesini, bölgeye yabancı bir dış yatırımcı gibi değil, bölgenin tüm gereksinimlerini bilen, doğasına, kültürüne, dokusuna sahip çıkan bir anlayışla geliştirmektedir. Proje tüm canlıların birlikte uyum içinde yaşayacağı bir habitat anlayışıyla gerçekleştirilecektir. Tamamlandığında Milas’ın eşsiz tarihi ve kültürel dokusunun değerini daha da parlatacaktır. Başta Muğla ve Milas olmak üzere tüm Ege’nin iftihar edeceği bir kazanım elde edilecektir. Bu konuda her türlü yapıcı eleştiriye, etkileşim ve fikre açık olduğumuzu tüm içtenliğimizle belirtmek isteriz. Çözüm ortağı olarak gördüğümüz ilgili yerel yönetimlerin, bölge sakinlerinin, sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının, akademik çevrelerin, haklı eleştirilerinin ve önerilerinin de tarafımızdan değerlendirileceğinin bilinmesini isteriz. Ortak bilinç çerçevesinde ve sürdürülebilirlik bakış açısıyla attığımız tüm bu adımlar, ülkemize katkı, çocuklarımız ve gençlerimizin geleceğine sahip çıkmak amacı taşımaktadır. Bu kapsamda, proje gelirlerinden, yerleşkemiz haricinde bölgenin korunması için yapılacak faaliyetlere ayrıca maddi destek sağlayacağımızı da taahhüt ederiz."

Bu haber toplam 329 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.