Dalyan Dernek’ten adaylara çağrı: “İztuzu günübirlik tesislerinin işletme hakkı Ortaca Belediyesi’ne verilmelidir”

Dalyan Dernek’ten adaylara çağrı: “İztuzu günübirlik tesislerinin işletme hakkı Ortaca Belediyesi’ne verilmelidir”
 YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala Dalyan Dernek tarafından Ortaca ve Köyceğiz Belediye başkan adaylarına çağrı yapıldı. Yapılan çağrıda, “İztuzu kumsalı günübirlik tesislerinin işletme hakkı, siyasi beklentilerden ve seçim sonucundan bağımsız olarak ve bu sebeple de seçimden önce Ortaca Belediyesi’ne verilmelidir” denildi.

Dalyan Dernek, Ortaca ve Köyceğiz Belediye başkan adaylarına çağrı yaptı.

Dalyan Dernek tarafından başkan adaylarına yapılan çağrıda; Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesinde yer alan İztuzu kumsalı, Dalyan lagünü ve kanalı, Köyceğiz Gölü, Sandras Dağı, akarsu ve su kaynaklarının ve tüm canlıları tehdit eden mevcut çevre sorunları ile çözüm önerilerini dikkate almalarını, doğayı rant uğruna tahrip edecek proje ve uygulamalardan kaçınmalarını ve kamu yararını önceleyen bir yönetim anlayışı ile bölge halkının çıkarlarını korumalarını talep edildi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADILAR

Dalyan Dernek; çevre sorunlarının çözümü ile ilgili önerilerini şu şekilde sıraladı:

Mevcut doğa koruma kanun ve yönetmeliklerine göre uygulama ve yaptırımların etkin olarak sağlanması; (kanal trafiği düzenlemesi, hız sınırlamaları, çevre etkileşimi olumsuz ve doğal peyzajı bozan kanuna aykırı projelerin iptali)

Tüm paydaşları hedefleyen bilgilendirme ve farkındalık yaratma faaliyetlerinin düzenlenmesi;

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün İztuzulagünkanal-Köyceğiz Gölü’nü kapsayacak bir izleme projesi başlatmasının sağlanması;

Tekne sayısının azaltılması ve sınırlandırılması; Kamu kurumlarının tam finansal desteğiyle teknelerin elektrikli/güneş enerjili teknelere dönüştürülmesinin sağlanması;

Deniz kaplumbağası gösterme ve beslemelerinin yapıldığı tekne turlarının yasaklanması; kıyıdaki tüm işletmelerden bu türlerin beslenmesini önleyici tedbirlerin alınması;

Özellikle yoğun turizm dönemlerinde (örneğin, bayram tatillerinde) ziyaretçilerin İztuzu kumsalının doğal yapısına zarar vermemeleri ve çevre kirliliği yaratmamaları için gerekli tedbirlerin alınması.

Yerleşim alanlarının genişlemesiyle orantılı altyapı yatırımlarının (kanalizasyon, arıtma vb..) gerçekleştirilmesi”

“İZTUZU KUMSALI GÜNÜBİRLİK TESİSLERİNİN İŞLETME HAKKI, ORTACA BELEDİYESİ’NE VERİLMELİDİR”

Özellikle son günlerde basına da yansıyan ve gündem olan İztuzu kumsalı günübirlik tesislerinin işletim yöntemine ilişkin Dalyan Dernek şu öneride bulundu:

“Anayasaʼnın 43. Maddesi, “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.” Hükmünü ve 3621 sayılı Kıyı Kanunuʼnun 5. Maddesi de, “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır, Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir” hükmünü içerilmektedir. Devletin, egemen otorite olmaktan kaynaklanan, bu temel yetkisinin bir şirkete devredilerek özelleştirilmesi ticarileştirilmesi mümkün değildir.

Çünkü, MUÇEVʼe devir, devlet egemenliğinin devri niteliğinde, Anayasaʼnın 6. Maddesinde yer alan, “Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.” İlkesine aykırı ve kabul edilemez bir devir anlamına gelir.

Kamunun yararına ve kamu tarafından serbestçe kullanılması zorunluluğu ve mülk edinilemez oluşu nedeniyle, kıyıların kiralanamayacağı, idare mahkemelerinin ve Danıştayʼın yerleşik kararlarıyla da kabul edilmiştir.

Bu nedenlerle İztuzu kumsalı günübirlik tesislerinin işletme hakkı, siyasi beklentilerden ve seçim sonucundan bağımsız olarak ve bu sebeple de seçimden önce Ortaca Belediyesi’ne verilmelidir. Belediye başkan adaylarımıza ve Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Bu haber toplam 150 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.