Ecrimisilde son başvuru 18 Kasım'da…

Ecrimisilde son başvuru 18 Kasım'da…
Milas Kaymakamlığı Başkanlığı’nda düzenlenen Muhtarlar Toplantısı’nda konuşan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, ecrimisil ödeyerek üretim yapan çiftçilerin tüm desteklerden yararlanabilmesi için 18 Kasım 2018...

Milas Kaymakamlığı Başkanlığı’nda düzenlenen Muhtarlar Toplantısı’nda konuşan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, ecrimisil ödeyerek üretim yapan çiftçilerin tüm desteklerden yararlanabilmesi için 18 Kasım 2018 tarihine kadar, Milli Emlak Müdürlüğü’ne kira sözleşmesi başvurusu yapmaları gerektiğini duyurdu…

Milas Kaymakamı Eren Arslan başkanlığında ve daire amirlerinin katılımıyla, Milas Halk Eğitimi Merkezi Toplantı Salonu’nda Muhtarlar Toplantısı düzenlendi. Muhtarların sorunlarını ilgili birim amirlerine ilettiği toplantıda söz alan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, yılan hikayesine dönüşen ecrimisil sorununun çözüldüğünü hatırlatarak önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Atıcı, ecrimisil ödeyerek üretim yapan çiftçilerimizin desteklerden yararlanabilmesi için çiftçilerimizin 18 Kasım 2018 tarihine kadar, hatta bu tarihi de beklemeden bir an önce Milli Emlak Müdürlüğü’ne kira sözleşmesi başvurusu yapması gerektiği duyurdu.

Çiftçilere müjde niteliğindeki düzenlemeyle ilgili açıklama yapan Başkan Atıcı; “Değerli katılımcılar siz de biliyorsunuz ki kırsal kesimde yıllardır yılan hikayesine dönen ecrimisil sorunu var. Çiftçilerimizi yakından ilgilendiren bu konu, geçtiğimiz temmuz ayında Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın talebi sayesinde son Başbakanımız Binali Yıldırım’ın talimatıyla çözüldü. Yani ecrimisil konusu yara olmaktan, sıkıntı olmaktan çıktı. Ecrimisil hiçbir zaman bir kiralama olmadı. Zaten ecir Arapça bir sözcüktür, misil ise misillemedir. Bunun anlamı ecir para cezası, misilleme de devletin hazine arazisini işgal eden çiftçiye verdiği misilli cezadır. Yani cezadır! Çiftçilerimiz yıllardır ‘Ben ecrimisil ödüyorum ama bundan yararlanamıyorum” diyordu. Yani, “Tarımsal faaliyette bulunuyorum fakat ÇKS’ye başvuramıyorum, bankadan kredi alamıyorum, devletten destekleme alamıyorum. Ama ben bizzat burada üretim yapıyorum.” diyordu. Şimdi bu çözüldü. 31 Aralık 2017 öncesi 3 yıl geriye dönük ecrimisil ödeyen çiftçiler, artık bu arazileri Milli Emlak Müdürlüğü’nden kiralayabilecekler. Bu nasıl olacak? Öncelikle bir rayiç bedeli belirlenmiştir. Bu rayiçin yüzde 50’sini ödeyerek, bu kiralamayı Milli Emlak Müdürlüğü’nden yapacak ve çiftçilerimiz bu sayede hazine ile kira sözleşmesi yaparak ÇKS’ye kayıt olabilecek, tarımsal desteklerden, düşük faizli kredilerden, tarım sigortalarından yararlanabilecek, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ürün teslim edebilecek, doğal afetlerden zarar görmeleri halinde düşük faizli kredilere yönelik borç ertelemelerinden de faydalanabilecek. Bu araziler için, çiftçilerimize, kira sözleşmesi yapmak şartıyla ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralama hakkı da verildi. Çiftçilerimiz, yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde, 10 yılın sonunda, isterlerse kira sürelerini uzatabilecek veya doğrudan araziyi satın alabilecekler. Türkiye’de 285 bin çiftçi var. Ecrimisil sorununun çözülmesi bir müjde niteliğindedir. Sayın Bakanımız 16 Eylül’de Aydın’da bir toplantı yaptı. Biz de toplantıya katıldık. Burada bu konuyla ilgili kaynak sıkıntısının çözüldüğü ifade edildi. Şimdi çiftçilerimiz, 18 Kasım 2018 tarihine kadar kiralamak istedikleri alanı belirleyerek bir dilekçeyle Milli Emlak Müdürlüğü’ne başvuru yapmaları gerekiyor. Biz Milas Ziraat Odası olarak çiftçilerimize mesaj çektik bilgilendirdik ancak siz muhtarları mızın da bu konuda çiftçilerimizi uyarmanı zı, bilgilendirmenizi rica ediyorum” dedi.

Bu haber toplam 445 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.