EGE’DE NÜFUSA GÖRE EN FAZLA ESNAF MUĞLA’DA

 EGE’DE NÜFUSA GÖRE EN FAZLA ESNAF MUĞLA’DA
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) verilerinden yapılan derlemeye göre, 30 Haziran 2021 itibarıyla nüfusu 1 milyon 773 kişi olan Muğla’da 43 bin 495 esnaf faaliyet gösteriyor. Muğla esnaf sayısının nüfusa göre...

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) verilerinden yapılan derlemeye göre, 30 Haziran 2021 itibarıyla nüfusu 1 milyon 773 kişi olan Muğla’da 43 bin 495 esnaf faaliyet gösteriyor. Muğla esnaf sayısının nüfusa göre en fazla olduğu 2’nci il oldu. Ege’de ise nüfusa göre en fazla esnaf Muğla’da bulunuyor.

Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Şükrü Ayyıldız, turizm cenneti olarak bilinen Muğla’da özellikle iş adamları ve işletme sahiplerinin iş yeri açmayı tercih ettiklerini ve gelen turistlere kaliteli hizmet sunabilmek için işyeri açacak olanların mutlaka eğitimden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

BERİTAN YÜCEL

TESK tarafından yayımlanan verilere göre esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olarak faaliyet gösteren esnafın nüfusa oranla en yüksek olduğu 2’nci il yılın ilk 6 ayı sonu itibariyle Muğla oldu. Nüfusu 1 milyon 773 kişi olan ilde 43 bin 495 esnaf faaliyet gösteriyor, 36 oda bulunuyor.

Haziran 2019’a kadar esnaf nüfus oranında her zaman zirveyi elinde tutan Muğla, yılın ilk 6 ayı sonu itibariyle bayrağı Burdur’a kaptırmıştı.

Muğla ESOB Başkanı Şükrü Ayyıldız gazetemize yaptığı açıklamada, turizm cenneti olarak bilinen Muğla’da özellikle iş adamları ve işletme sahiplerinin iş yeri açmayı tercih ettiklerini dile getirdi.

“TURİZM BÖLGELERİNDE İŞ YERİ AÇILMAYI TERCİH EDİYORLAR”

Pandemiden bu yana bir yandan iş yeri açılırken bir o kadar iş yerinin de kapandığını söyleyen Başkan Ayyıldız, “Tüm Türkiye’nin bildiği gibi bölgemiz turizm cenneti niteliğinde. Turizmin canlı olduğu bu bölgedeki iş adamları, işletme sahipleri Marmaris, Bodrum, Fethiye gibi bölgelerde iş yeri açmanın uygun olmasından dolayı iş yeri açmayı tercih ediyorlar. Tabiki pandemi döneminden önce esnafımız, sanaatkarlarımız, şoför esnafımız iyi para kazanıyordu fakat pandemiden bu yana para kazanmalar hayal oldu. Hayal içerisinde Muğla bölgemize gelen turistler aradıkları hayali bulamadılar. Bir yandan iş yeri açılıyor bir yandan da kapanıyor. Sürekli sirkülasyon olup duruyor” dedi.

“NİTELİKLİ İŞYERLERİ AÇILMALI”

İş yeri açmayı düşünenlere bilmedikleri bir iş için iş yeri açmamayı öneren Başkan Ayyıldız, “Burada ben özellikle işyeri açacaklara tavsiyem şudur; kendi bilmedikleri bir meslek için işyeri açmaya çalışmasınlar. Nedeni de o işi bilmedikleri için çalışan kişilerle uyum sağlayamıyorlar. O zamanda haliyle işletme sahibi zarar ediyor. Harcadığı yatırımlar ve emekler boşa gidiyor. Emekli aylıkları da boşa gidiyor. Almış oldukları emekli aylıklarını yatırıma döndürüyorlar. Bu yatırımlarda özellikle pandemi döneminde bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Elbette ki işyeri sayısının açılmasının herkesten daha çok isteriz ama nitelikli işyerlerinin açılmasını uygun olduğunu düşünüyorum. Mevcut esnaf ve sanatkârı koruyarak yeni işyeri açacakları o meslek dalında en azından 10-15 gün eğitim aldıktan sonra o işyerlerinin açılmasını tavsiye ederim ve devletimizin de buna titizlikle dikkat ederek bu benim söylediklerimi hayata geçirirse hem gelen turistlere iyi bir hizmet veririz hem de nitelikli eleman çalıştırmış oluruz” diye konuştu.

“MANTAR GİBİ İŞYERİ ÇOĞALMASINI İSTEMEM”

Gelen turistlere kaliteli hizmet sunabilmek için işyeri açacak olanların mutlaka eğitimden geçirilmesi gerektiğini savunan Şükrü Ayyıldız, “Esnaf Odaları Birliği Başkanı olarak mantar gibi işyeri çoğalmasını da istemem. Çünkü gelen insanlarda kaliteli hizmet sunabilmek için eğitimden geçirilmesi lazım. Eğitimden geçirildikten sonra iş yeri açılması lazım. Devlet tarafından yeni işyeri açacaklara bir eğitim zorunluluğu getirilmeli. Mevcutları koruyabilmemiz gerekiyor. Mevcutları koruyamazsak vergisini, sigortasını ödeyemez” dedi.

Bu haber toplam 555 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.