Emir Beyazıt’ın Türbesi Kaldırımda kaldı

Emir Beyazıt’ın Türbesi Kaldırımda kaldı
Muğla’nın en büyük mahallelerinden Emirbeyazıt'a Adını veren tarihi kişilerden olduğu öğrenilen Emir Beyazıt'ın mezarını zamanla binaların ortasında...

Muğla’nın en büyük mahallelerinden Emirbeyazıt'a Adını veren tarihi kişilerden olduğu öğrenilen Emir Beyazıt'ın mezarını zamanla binaların ortasında kaldı. Muğla’ya ilk kez gelenler kaldırımda gördükleri mezar karşısında şaşırıyor. Her gün sabah saatlerinde evinden çıkıp gelen Antrenör Fuat Özge (70) mezarı temizleyip işine gidiyor.

Muğla’nın Menteşe ilçesi Turgutreis Caddesi üzerinde Emir Beyazıt Alimine ait olduğu öğrenilen mezar, yoldan gelip geçenlerin dikkatini çekiyor. Öyleki mezar en son 2010 yılında Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilendi. Muğla’ya ilk kez gelenlerin dikkatini çeken mezar aslında Muğla’nın en önemli alimlerinden birine ait.  Emirbeyazıt'ın, Padişahlar 2. Selim ve 3. Murat dönemlerinde, Horasan civarından gelen medrese öğrencileri Şeyh Muslihiddin ve Şeyh Keramettin'le aynı çağda yaşadığı rivayet ediliyor.

İlk dönemlerde bir türbede olan mezar, zamanla türbenin yıkılması ile sadece bir mezar olarak ortada kaldı. Etrafının binalarla çevrildiği ve kaldırımın ortasında kalan mezarı gören vatandaşlar hem dua ediyor hem de şaşırıyor. Kimi vatandaş apartmanın girişi olduğu düşüncesiyle karıştırıyor. Muğla’da yaşayan Kemal Ay, “Yıllar öncesi Muğla’ya gelmiş Padişahlar döneminde burada kalmış. Muğla’ya çok emeği geçmiş burada bir öncü olmuş şehre katkısı olduğu için Muğla’nın en büyük mahallesine isim verilmiş. Burada bir mezarı var vatandaş, halk geliyor burada dua ediyor. Biz bazen şaşırıyoruz, burada bir mezar var ama bunu bilen geliyor. Kimisi yanından geçiyor mezar olduğunu fark etmiyor apartmanın çiçekliği gibi fark ediyor. Mezar için daha farklı bir çalışma yapılıp buranın bilinmesi sağlanabilir” dedi.

Alim’in yaklaşık 50 yıldır mezarını her sabah gelerek temizleyen Fuat Özge isimli yaşlı adam, durum karşısında oldukça üzgün. Özge, “Yıllardır elimizden geldiği kadar Emirbeyazıt Hazretlerini ve diğer alimlerin mezarlarını elimizden geldiği kadar hem temizliyorum hemde dua ediyorum rabbim kabul etsin, bu mezarın yapılması için anıtlar kuruluna başvurduk. Ancak hiçbir gelişme yaşanmadı inşallah bundan sonra alakadar olunur. Bu türbede kediler ve köpekler dolaşmaz evliyamıza layık bir konuma getirilir” dedi.

Bu haber toplam 1780 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.