En büyük hedefleri güvenilir gıda üretmek

En büyük hedefleri güvenilir gıda üretmek
İstanbul’da şehir hayatından sıkılan Hayal Kayan Arıcı ve Hazal Kayan kız kardeşler memleketleri olan Datça’nın Palamutbükü köyüne yerleşerek tarım sektörüne yöneldiler. DorDatça markasını kuran girişimci kız kardeşlerin...

İstanbul’da şehir hayatından sıkılan Hayal Kayan Arıcı ve Hazal Kayan kız kardeşler memleketleri olan Datça’nın Palamutbükü köyüne yerleşerek tarım sektörüne yöneldiler. DorDatça markasını kuran girişimci kız kardeşlerin en büyük hedefi güvenilir gıda üretmek.

Beritan Yücel

Muğla’nın girişimci kadınları başarılarıyla kendilerinden bahsettirmeye devam ediyor. Bu başarılardan birisi ise Muğla’nın Datça ilçesinde doğup büyüyen fakat eğitim ve iş hayatları için İstanbul’a taşınan Hayal Kayan Arıcı ve Hazal Kayan’a ait.

9 Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünden mezun olan (32) Hayal Kayan Arıcı ve Marmara Üniversitesi Ekonometri mezunu (26) Hazal Kayan eğitim ve iş için taşındıkları İstanbul’da kurumsal iş hayatlarını geride bırakarak doğup büyüdükleri Datça’ya geri döndüler ve tarım alanına yöneldiler.

Datça’nın Palamutbükü köyünde doğup büyüyen ve toprak ile uğraşan, üreten bir ailenin çocukları olduklarını dile getiren Hayal Kayan Arıcı, çocukluklarından beri toprakla iç içe olduklarını, tarlaya gidip çalıştıklarını ifade etti. Hayal Kayan Arıcı, “DorDatça kurucusu iki kadın olarak bu yolculuğumuzda kendi bahçelerimizden topladığımız, kendi üretimimiz olan sağlıklı gıdaları sizlerle buluşturuyoruz. Toprakla beraber olmayı, toprağın bize sunduklarını erişebildiğimiz her yerle paylaşmayı seviyor, daha güzel ve hep sağlık dolu bir yaşam için üretiyoruz” diye konuştu.

Hayal Kayan Arıcı, “Badem, zeytin bahçelerimiz var. Mart ayında çağla toplamaya, Temmuz, Ağustos aylarında da badem toplamaya, Ekim, Kasım’da ise zeytine hep gitmişizdir. Evimizin arkası narenciye bahçesi hep kendi mandalinamızı, limonumuzu kendimiz toplayıp yemişizdir. İlk olarak kardeşim Datça’ya döndü. Babam ile beraber tarlalara gitmeye, tarlaların bakımı ile daha çok ilgilenmeye başladı. Hatta 2019 yılında Datça Badem Çiçeği Festivalinde en bakımlı, güzel badem tarlası yarışmasına kardeşim de katıldı ve tarlası birinci seçildi” dedi.

“BADEM BAHÇELERİMİZ VE ZEYTİN BAHÇELERİMİZ ORGANİK SERTİFİKALI”

Hayal Kayan Arıcı, İstanbul’da ki hayatının sürekli tüketime teşvik ettiğini ve eşinin işi için gittiği Avrupa’da insanların tarıma verdiği değeri görünce kendisine ilham olduğunu dile getirdi.

Arıcı, Türkiye’de iyi gıdaya ulaşmanın zor olduğunu ve en büyük hedefinin 2 yaşındaki kızına güvenle yedirebileceği gıdalar üretmek olduğunu belirtti. Hayal Kayan Arıcı, “İstanbul’da sabah git, akşam gel laptopa yapışık bir işim vardı. Yarış atı gibiydik, sürekli toplantılar, ardı arkası kesilmeyen işlerin yanı sıra birde insanların egoları ile uğraşıyordum. Bunun yanı sıra birde sürekli tüketime teşvik edilen bir hayatım vardı. Fakat Münih’e gidince kendimi dinlemem için fırsatım oldu ve mutlu olacağım işi yapmak istedim. İstanbul’daki her anlamdaki yarışın beni ne kadar mutsuz ettiğini fark ettim ve Avrupa’da tarıma verilen değeri gördüm. Orda ki köylere gittikçe tarlaları ve yetiştirdikleri hayvanları gördükçe mutlu oldum. Ülkeme döndükten sonra elimde ki fırsatı değerlendirmek istedim. Türkiye’de maalesef iyi gıdaya ulaşmak çok zor. Bizim hem badem bahçelerimiz hem de zeytin bahçelerimiz organik sertifikalı. Bebeğime güvenle yedirebileceğimiz gıdaları üretmek en büyük hedefimiz” şeklinde konuştu.

En büyük destekçilerinin her zaman anne ve babaları olduğunu söyleyen Arıcı, “Eşimde çok destekledi. Kardeşim hep Datça’da fakat benim hem İstanbul’da hem Datça’da evim var ve tüm zamanım ikisi arasında mekik dokumakla geçiyor. Ayrıca arkadaşlarımda sağ olsun hep desteklediler ve bizi cesaretlendirdiler” dedi.

“BİZİ EN ÇOK MUTLU EDEN ŞEY GERİ DÖNÜŞLER”

Hayal Kayan Arıcı, kız kardeşi Hazal ile birlikte giriştikleri üretim işinin her geçen gün daha iyiye gittiğini ve kendilerini en çok mutlu eden şeyin aldıkları geri dönüşler olduğunu dile getirdi. Arıcı, “Ürün gönderdikten sonra hep güzel geri dönüşler alıyoruz ve tekrardan aynı kişilerden sipariş alıyoruz. Burada bizim en büyük motivasyon kaynağımız. Olumsuz aldığımız geri dönüşler olunca da hemen bunu nasıl aşabiliriz ne yapabilirize çalışıyoruz ve bu bizi bir adım daha öne taşıyor. Çok büyük hedeflerimiz hiç olmadı. Amacımız güzel, temiz, kaynağı belli gıdalarımızı birçok kişiye ulaştırmak ve çeşitlendirmek. Herkesin güvenle yiyebileceği daha çeşitli sebze ve meyveler yetiştirmek istiyoruz. Maalesef birçok ürünün tatları bile günümüzde değişti. Fiziksel olarak zor olsa da tatmin edici bir iş yapıyoruz çünkü her tarlayla her ürünle ayrı bir bağ kuruyoruz. Neredeyse hayatımızda hiç rutin yok bir gün tarlada ağaçlara bakım yaparken, diğer gün taşları topluyoruz, bir sonraki gün badem kırıyoruz ya da bilgisayar başında daha iyi nasıl yapabiliriz diye zaman geçiriyoruz. Bu çeşitlilikte bizi ayrıca motive ediyor” ifadelerini kullandı.

“KENDİMİZE GÜVENMELİYİZ”

Girişimci Kayan kardeşler, girişimcilik yapmak isteyen fakat cesaret edemeyen kadınların sadece kendilerine inanmaları gerektiğini söyledi. Arıcı, “Toprak o kadar cömert ki eğer biz gereken emeği ve sevgimizi verirsek, bize daha fazlasını veriyor. Sadece kendimize inanmalıyız ve biraz cesaret etmeliyiz. Özellikle biz kadınlar yaptığımız her işi özveri ile yapıyoruz. Kendimize güvenmeliyiz” dedi.

Bu haber toplam 937 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.