Hedef 2015 Rakamlarını Yakalamak

Hedef 2015 Rakamlarını Yakalamak
Fethiye ve Seydikemer ilçelerindeki 26 bin dekarlık örtü altı tarım alanında çiftçilerin ürettiği domates, bölgedeki hal birlikleri aracılığıyla Polonya, Romanya, Gürcistan, Ukrayna, Letonya, Irak, İsrail, Kazakistan, Suudi...

Fethiye ve Seydikemer ilçelerindeki 26 bin dekarlık örtü altı tarım alanında çiftçilerin ürettiği domates, bölgedeki hal birlikleri aracılığıyla Polonya, Romanya, Gürcistan, Ukrayna, Letonya, Irak, İsrail, Kazakistan, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Katar, Bulgaristan, Hollanda, Sırbistan, İtalya, Moldova gibi ülkelere ihraç ediliyor. Bölgeden geçen yıl ekim ayında yapılan 98 bin 924 tonluk ihracat, bu yılın aynı döneminde 106 bin 455 tona ulaştı.

Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden Fethiye ve yöresinde “kırmızı altın” olarak tabir edilen domatesin 1 Ekim’de başlayan ihracatı devam ediyor. Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde 26 bin dekarlık örtü altı tarım alanındaki çiftçiler domates üretimi yapıyor. Ürünler yurt içinin yanı sıra yurt dışına da gönderiliyor. Türkiye’de Antalya’dan sonra en çok domates üretilen yer olarak kabul edilen bölgede, yılda yaklaşık 400 bin ton üretim gerçekleştiriliyor.

Bölgedeki hal birlikleri aracılığıyla Polonya, Romanya, Gürcistan, Ukrayna, Letonya, Irak, İsrail, Kazakistan, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Katar, Bulgaristan, Hollanda, Sırbistan, İtalya, Moldova gibi ülkelere ihraç edilen domatesin kilogramı 1,50 ile 2 lira arasında alıcı buluyor. Fethiye ve Seydikemer’den geçen yıl 127 bin 420 ton domates ihraç edilmişti. Bu yılki hedef ise geçen yılki rakamın altına düşmemek.

Bu yıl ihracatta hedef, 2015 ihracat rakamlarına ulaşmak

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, ihracatta domatesin yanı sıra diğer sebze ve meyve ürünlerinin de ihraç edildiğini anlatarak; “Fethiye’den 2016 yılında 98 bin 924 ton ihracat gerçekleştirilirken 2017 yılında 106 bin 455 ton yaş sebze ve meyve ihracatı gerçekleştirildi. İhracatın 103 bin 778 tonu turfanda domates olarak birinci sırada öne çıkarken bundan sonra sırasıyla 734 ton taze nar, 534 ton taze biber, 543 ton taze kabak, 529 ton limon, 44 ton greyfurt, 19 ton taze marul, 13 ton portakal, 2 ton patlıcan, 1 ton 188 kg da k

Fethiye yöresi, domates üretiminde ikinci sırada

Karayiğit, Fethiye’nin üretim açısından en kaliteli domatesin üretildiği bölgeler arasında bulunduğunu, örtü altı domates yetiştiriciliğinde Antalya’dan sonra Türkiye’de ikinci sırada olduğuna işaret etti. Karayiğit, firmaların kalitelerine dikkat ederek en iyi ürünleri yurt dışına gönderdiğini, ihracata giden domatesin kilogram fiyatının ise 1,50 ile 2 lira arasında değiştiğini kaydetti. Bu yılki rakamlarda 2015 yılının rakamlarına ulaşıldığı takdirde üreticilerin memnun kalacağını vurgulayan Karayiğit, şöyle konuştu: “Fethiye’den 2016 yılında 98 bin 924 ton ihracat gerçekleştirilirken 2017 yılında 106 bin ton domates ihracatı gerçekleştirdik. Bunun 55 bin tonu yalnız Rusya’ya gitmiş. Fethiye olarak 2016 ve 2015 yılında 140 bin tonu sadece Rusya’ya ihraç ediyorduk. Bu rakamlara 2018 yılında ulaşabilirsek çiftçilerimizin yüzü gülecek. Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde Fethiye olarak Antalya’dan sonra ikinci sıradayız. Eğer 2015 yılındaki rakamları yakalarsak çiftçimiz mutlu olur.”uzugöbeği yer aldı.”

Bu haber toplam 573 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.