İasos Yat Limanı projesine ‘ÇED Olumlu’ kararı

İasos Yat Limanı projesine ‘ÇED Olumlu’ kararı
 YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
Muğla’nın Milas İlçesi Kıyıkışlacık Mahallesi Zindaf Çanacık sınırları içerisinde, Birol Bursa tarafından yapılması planlanan ‘İasos Yat Limanı’ projesi için ÇED Olumlu kararı verildi.

Milas’ın Kıyıkışlacık Mahallesi Zindaf Çanacık sınırları içerisinde, Birol Bursa tarafından yapılması planlanan ‘İasos Yat Limanı’ projesi için ÇED Olumlu kararı verildi.

ÇED SÜRECİ SONLANDIRILMIŞTI

Proje için 14.04.2022 tarihinde ÇED Süreci başlatılmış, 12.05.2022 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı yapılmıştı. Ancak Muğla Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 15.04.2022 tarih ve 3455933 sayılı görüşü “bölgenin su ürünleri istihsal sahası olması nedeniyle yapılacak olan projede belirtilen miktardaki alanın doldurularak kullanılması, su ürünleri üreme ve istihsalini olumsuz etkileyeceğinden uygun görülmemiştir”. Kapsamında projenin ÇED Süreci sonlandırılmıştır.

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre; bu kapsamda proje içerisindeki tüm dolgu çalışmalarından vazgeçildi. Daha önceden planlanan 8.393,57 m2 dolgu alanı, inşaat teknolojisi değiştirilerek kazıklı sisteme çevrilmiştir. Dolayısı ile proje kapsamında dolgu çalışması yapılmayacak olup, yüzer yapılar dışındaki tüm yapılar kazıklı sistem olarak inşa edilecek.

Projenin inşaatının 2 yıl sürmesi projenin ekonomik ömrünün ise 25 yıl olması planlanıyor.

Proje kapsamında gerekli draft için derinlikler yeterli olduğundan proje kapsamında dip tarama işlemi gerçekleşmeyeceği bilgisine yer verildi.

***Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 12.08.2022 tarih ve 6591171 sayılı görüşünde “proje alanının 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu (Milli Park, Tabiat Parkı, Tabiat Anıtı ve Tabiatı Koruma Alanı), 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu (Yaban Hayatı Koruma Sahası, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası), 04.04.2014 tarihli ve 28962 sayılı Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği kapsamında Genel Müdürlüğünün yönetimindeki Korunan Alanlar içerisinde kalmadığı tespit edildi.

***Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün 28.07.2022 tarih ve 4210946 sayılı görüşünde “proje alanı 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 9. maddesine göre ilan edilen "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ve 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında tescil edilen doğal sit alanı sınırları dışında kaldığı tespit edilmiştir.

***Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün 07.07.2022 tarih ve 4105109 sayılı görüşünde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü görüşüne atıfta bulunmuş olup proje alanında Muğla Valiliğinin (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) yazısında; herhangi bir tabiat varlığı bulunmadığı, Özel Çevre Koruma Alanı ve 2863 sayılı yasa kapsamında belirlenen doğal sit alanı sınırları dışında yer aldığı görüldüğü bildirilmiştir.

Bu haber toplam 174 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.