MUĞLA SAĞLIK ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA: “İNFAZ KOMİSYONLARI DAĞITILSIN”

MUĞLA SAĞLIK ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA:  “İNFAZ KOMİSYONLARI DAĞITILSIN”
SİNEM KAPLAN- Muğla ve Bursa'da sağlık örgütleri yöneticileri ortak açıklamayla Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği'nin iptali ve il sağlık müdürlükleri bünyesinde kurulan komisyonların dağıtılmasını istedi.Muğla Tabip Odası,...

SİNEM KAPLAN- Muğla ve Bursa'da sağlık örgütleri yöneticileri ortak açıklamayla Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği'nin iptali ve il sağlık müdürlükleri bünyesinde kurulan komisyonların dağıtılmasını istedi.

Muğla Tabip Odası, Muğla Aile Hekimleri Derneği, Muğla Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, SES Muğla Şubesi,

Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş Sendikası Muğla Şubesi ortak bir basın açıklamasıyla Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği'nin iptalini ve il sağlık müdürlükleri bünyesinde kurulan komisyonların dağıtılmasını istedi. Yapılan açıklamada, “İş güvencemizi tehdit eden hukuksuz uygulamalar düzeltilene kadar mücadele ve eylemlerimize devam edeceğiz” denildi.

 “TELEFONLA SÖZLEŞME FESHİ TEHDİTLERİ YAPILDI”

Sağlık örgütleri yöneticileri tarafından yapılan açıklamada,  “Ceza Yönetmeliği” olarak tanımladığımız haksız ve hukuksuz düzenlemenin iptal edilmesi için yaptığımız açıklamalara kayıtsız kalan Sağlık Bakanlığı, il sağlık müdürlükleri bünyesinde hukuksuz bir şekilde kurduğu beş kişilik komisyonlarla geçtiğimiz ay Aile sağlık Merkezlerinde sağlık çalışanlarının işlerine son vermeye başlamıştır. Şu ana dek öğrenebildiğimiz kadarıyla Hakkâri, Tekirdağ illerinde görevli iki aile hekimi arkadaşımız sözleşmeleri haksız ve hukuksuz bir şekilde yenilenmeyerek işlerinden atılmış oldu. Ceza yönetmeliğinin ASM sağlık çalışanlarının iş güvencesini tamamen ortadan kaldırdığını görmüş olduk. Haksız ve hukuksuz bir şekilde kurulan komisyonlar üzerinden ASM sağlık çalışanlarının sözleşmelerinin yenilenmemesi iptal edilmesiyle, taleplerimizde haklı olduğumuzu bir kez daha görmüş olduk. Haksız ve hukuksuz bir şekilde yayımlanarak uygulanan ceza yönetmeliğinin sözleşme feshiyle ilgili maddesi adeta yargılama ve yürütme gücünü tek elde toplamaktadır. Ceza yönetmeliğinin ilgili maddesine dayanarak, komisyon üyeleri ve il sağlık müdürleri tarafından ASM sağlık çalışanları telefonla aranarak sözleşme feshi tehditleri yapılmıştır. Yine ASM sağlık çalışanlarına 30 Haziran 2021 öncesine ait verilen ve henüz yargı tarafından kesinleşmemiş ceza puanları yeni yönetmeliğin hukuksuz maddesine göre işletilerek sözleşmeler yenilenmemiştir. Üstelik sözleşmesi yenilenmemiş bazı sağlık çalışanlarının aldığı cezaların bir kısmında, Sağlık Bakanlığı’nın, akılcı ilaç kullanımı ve gereksiz ilaç tüketimini önlemeye yönelik kampanyasıyla da çelişmektedir. Hastaların ilaç yazdırma dayatmalarına karşı ‘gereksiz ilaç yazmama’ tavrını gösteren hekimlerin mesleki bağımsızlığını zedeleyen cezalar da mevcuttur bu dosyalarda. Bu ve bunun gibi sözleşme yenilememe örneklerinin oldukça rahatsız edici olduğunu bildirmek isteriz” ifadeleri kullanıldı.

“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Hukuksuz kararların sebebinin ceza yönetmeliği olduğu söylenilen açıklamanın devamı şöyle: “Hakkâri’de çalışan aile hekimi arkadaşımızın haksız ve hukuksuz sözleşme yenilenmesi yapılmamıştır. ‘Aile hekimliği yapamaz’ anlamına gelen bu karara rağmen 2021 yılında aile hekimliği yaptığı birimde görevlendirilmiş olması, sağlık yönetiminin içine düştüğü aczi göstermektedir. Bu hukuksuz kararların sebebinin ceza yönetmeliği olduğu açıktır. Hem ceza yönetmeliğinin hem de komisyonların haksız hukuksuz kararlarının yargı tarafından iptal edileceğine inanıyoruz. Sağlık Bakanlığı bu ısrardan vaz geçmelidir.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbul Tabip Odası ve birinci basamak sağlık örgütlerinin uyarı ve mücadelesiyle İstanbul ilindeki 13 arkadaşımızın sözleşmelerini yenilemişti. En azından bu ilimizde haksız ve hukuksuz uygulamadan vazgeçilmesi sevindirici olmuştur. Bizler tüm birinci basamak sağlık çalışanlarına güvencesiz çalışmayı dayatan, sağlık çalışanlarının sözünü yasaklayan, özlük haklarını gerileten yönetmeliğin iptali ve komisyon kararlarının geri alınması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Tekrar söylüyoruz, ceza yönetmeliğinizi kabul etmiyoruz. Ceza yönetmeliği iptal edilene kadar, aile hekimliği çalışanlarına yoksulluk sınırı altında kalmayacak insanca gelir sağlanana kadar, Aile Sağlığı Merkezlerinin ayakta kalabilmesi için cari gider ödemelerinde giderlerimizdeki son 5 yıllık kaybı karşılayan bir artış yapılana kadar, iş güvencemizi tehdit eden hukuksuz uygulamalar düzeltilene kadar mücadele ve eylemlerimize devam edeceğiz.”

Bu haber toplam 214 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.