Muğla’da kırmızıya doğru bir gidiş var

Muğla’da kırmızıya doğru bir gidiş var
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı vaka sayısı haritasına göre, Muğla’daki vaka sayısının 13- 19 Mart tarihleri arasında 100 bin kişide 92,33’e ulaştı. Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, “Kırmızıya...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı vaka sayısı haritasına göre, Muğla’daki vaka sayısının 13- 19 Mart tarihleri arasında 100 bin kişide 92,33’e ulaştı. Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, “Kırmızıya doğru bir gidiş var” dedi.

Sinem Korkmaz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 13-19 Mart tarihlerinde kentlere göre her 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayılarını açıkladı. Muğla’da 6 Mart-12 Mart tarihleri arasında 100 bin kişide  80,24 olan vaka sayısı 13-19 Mart tarihleri arasında 92,33 oranına ulaştı. Normalleşme kararlarının ardından vaka sayılarında yaşanan artışı değerlendiren Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, “Vakalarda biraz daha artış olması durumunda çok yüksek riskli grubuna gireceğiz. Muğla genelinde bu şekilde devam edersek, Nisan-Mayıs aylarında ‘turizm hareketini başlatacağız’ yaklaşımının çok uzakta olduğunu göreceğiz” dedi.

“BİLİMSEL GERÇEKLERE DAYANMAYAN VE YERSİZ BİR KARAR”

Günlük vaka sayılarında hızlı bir artış olduğunu söyleyen Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, “Normalleşmeye geçebilmek için salgını kontrol altına almış olmamız lazım. Sayıların belirli oranda düşmesi lazım. Bulaşma riskinin en az olduğu noktayı yakalayacağız ki normalleşmeden bahsedebilelim. Normalleşmeye çok erken geçildi. Vaka sayılarının artış gösterdiği, kontrol altına alınamadığı hatta mutant virüslerin çok hızlı yayıldığı evrede böyle bir karar alındı. Bilimsel gerçeklere dayanmayan ve yersiz bir karar. Bu kararları alırken neye dayandıklarını tahmin etmek zor değil. Bir takım ekonomik sıkıntılardan dolayı bu kararlar alındı çünkü esnafın zararını karşılayabilecek durumda değil devlet. Bu kararın bedelini biz hasta ve ölüm sayılarının artışıyla ödüyoruz. Normalleşme süreci sonrası vaka sayıları hızla arttı. Şuanda günlük vaka sayısı 26 bin civarına çıktı” dedi.

“SÜREÇ DAHA KÖTÜYE GİDECEK”

Uzun süreli kapatmaların uygulanması gerektiğine değinen Şahin, “Muğla’da yüz binde ellilerde başlayan hasta sayısı maalesef yüz binde yüzlere ulaştı. Vakalarda biraz daha artış olması durumunda çok yüksek riskli gruba gireceğiz. Kırmızıya doğru bir gidiş var. Çok kaygı verici bir durum. Pandemi ile nasıl mücadele edilir, bilimsel anlamda neler yapılması gerekir, kimin hangi görevi yapması gerekir bunu konuşulup, tartışılması lazım. Aksi halde süreç daha kötüye gidecek. Muğla genelinde bu şekilde devam edersek, Nisan-Mayıs aylarında ‘turizm hareketini başlatacağız’ yaklaşımının çok uzakta olduğunu göreceğiz. Muhtemelen bir kapanma dönemine gireceğiz. Bu kapanma dönemini daha önce yaşasak iyi olacaktı. Biz tabip odası olarak pandeminin kontrol altına alınabilmesi için en az 14 gün kapanmanın gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bunun yanında aşılama çalışmalarının süratle devam etmesi lazım” şeklinde konuştu.

“AŞILAMADA DURMA NOKTASINDAYIZ”

Şahin, “Şuan da aşılama çalışmalarında bir durma noktasındayız. Aşı olanların ikinci dozları yapılabilir durumda fakat yeni yaş gruplarının aşılaması yapılamıyor. Buradaki endişemiz aşı temin edilmediği yönünde. Aşı yok ki aşılama yapılmıyor. Halen 65 yaş üstüne aşılama yapılıyor. Alt yaşlara aşılama yapılmıyor. Bu hızla bu aşılama devam ederse çok daha vahim sonuçlar bizi bekleyecek diye korkuyoruz” dedi.

“HERKES VATANDAŞA YÜKLENİYOR”

Asıl sorumluluğun yöneticilerde olduğunu söyleyen Dr. Cafer Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşlara söz söylemek çok doğru değil. Herkes vatandaşa bir şey söylüyor. Herkes vatandaşa yükleniyor. Vatandaşın çok ciddi bir sorumluluğu yok. Asıl sorumluluk üst yöneticilerde. Üst yöneticiler insan haraketliliğini azaltacak tedbirler almaları lazım. Aşıyı hızla yapmaları gerekiyor. Vatandaşa ‘maske takın’ demekle çözülecek bir şey değil. Sorunu vatandaşa indirgemek, sorunu hafife almak demek. Sorunu çözümsüzlüğe itmek demek.”

Bu haber toplam 526 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.