Orman Zararlılarına Karşı 3 Bin Tuzakla Mücadele Veriliyor

Orman Zararlılarına Karşı 3 Bin Tuzakla Mücadele Veriliyor
Sevil OLUÇ- Muğla Orman Bölge Müdürlüğü orman zararlılarına karşı mücadelesini tabiata dost metotlarla yürütüyor. Bu kapsamda Muğla ve Aydın ormanlarına...

Sevil OLUÇ- Muğla Orman Bölge Müdürlüğü orman zararlılarına karşı mücadelesini tabiata dost metotlarla yürütüyor. Bu kapsamda Muğla ve Aydın ormanlarına konulan 3 bin noktadaki feromon tuzaklarıyla ormanlardaki ağaçlar zararlı böceklerden korunuyor.

Muğla Orma Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü koordinesinde 12 Orman İşletme Müdürlüğü personeli tarafından böceklerin üreme mevsiminde Muğla ve Aydın ormanlarına feromon tuzakları yerleştirildi. Bu tuzakların en az 300 adedi Milas ormanlarına konulurken, Muğla ve Aydın genelinde toplam 3 bin noktada bu tuzakların yerleştirildiği öğrenildi.

Orman zararlısı böceklerle mücadelede tabiata dost yöntemler olarak biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele yöntemleri kullanılıyor. Biyoteknik mücadele metotlarının başında ise feromon tuzakları geliyor. Tuzaklar etrafa yaydıkları karşı cinsin kokularıyla böceklerin yakalanmasını sağlıyor. Feromon tuzak preparatları, böceklerin nesillerin devamı için eşlerini bulmak maksadıyla salgılamış oldukları kokuların analizi yapılarak laboratuar ortamında sentetik veya doğal yollardan elde ediliyor. Tuzakların içerisine yerleştirilen bu preparatlar ormanlardaki ağaçlara 10-15 metre mesafe aralıklar ile asılıyor. Feromon emdirilmiş kapsüller karşı cinsin salgıladığı kokuyu yayarak böcekleri tuzaklara çekiyor. Tuzaklar, kapsüle gelen böceklerin yakalanmasını sağlıyor. Kapsülden çıkamayan böcekler bir süre sonra kendiliğinden ölüyor.Bu tuzaklarda yakalanan böceklerin bir kısmı imha edilirken bir kısmı da Orman Genel Müdürlüğü laboratuarlarında üretilen yırtıcı böcekler (faydalı böcekler) için besin maddesi olarak kullanılıyor.

Böcekler Orman Yangınlarından Daha Fazla Zarar Veriyor

Böceklerin ormanlara verdiği zararın mantar, diğer canlılar ve orman yangınlarının meydana getirdiği zararlardan daha fazla olduğu belirtiliyor. Böcekler, hayvanlar âleminde sayı bakımından en büyük grubu oluşturuyor. Ayrıca böceklerin üreme enerjileri çok yüksek olduğundan uygun iklim şartlarında kısa zamanda çoğalarak bütün bir ormanı tahrip edebilecek bir güce sahip olabiliyor.

Bu haber toplam 1757 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.