RAMAZAN ve ORUÇ

RAMAZAN ve ORUÇ
Manevi güzelliklerle dolu, Yüce Allah'ın sayısız lütuflarından birisi olan, ibadet, rahmet, mağfiret ve bereket mevsimi olan Ramazan ayına dün itibarı ile kavuştuk. Bizleri sağ salim Ramazana kavuşturan Rabbimize hamd olsun. Peygamberimize...

Manevi güzelliklerle dolu, Yüce Allah'ın sayısız lütuflarından birisi olan, ibadet, rahmet, mağfiret ve bereket mevsimi olan Ramazan ayına dün itibarı ile kavuştuk. Bizleri sağ salim Ramazana kavuşturan Rabbimize hamd olsun. Peygamberimize salât ve selamlar olsun.

Ramazan ayı; Âlemler ve mü'minler için bir öğüt, (Bakara; 2/231; A'raf; 7/2; Yunus; 10/57; Yusuf; 12/104; Taha; 20/3, 113; Nur; 24/34; Ankebut; 29/51; Yasin; 36/69.) kalplere nur (Nisâ; 4/174;

Maide; 5/15; Şuara; 42/52; Teğâbün; 64/8) gönüllere şifa, mü'minlere rahmet (En'am; 6/157; A'raf;7/52, 203; Yunus; 10/57; Yusuf; 12/111; Nahl; 16/64, 89; İsrâ 17/82; Neml; 27/77; Ankebut; 29/51) ve insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği ve bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini içerisinde bulunduran eşsiz bir aydır. (Bakara 2/ 185; Kadir 97/ 1-5)

Bu ay, yardım, bağış ve ihsan ayıdır, bir yıllık maddî ve manevî kirlerden temizleneceğimiz, insanî duyguların coştuğu, tövbelerin, duaların, hayır ve hasenâtın kabul olduğu, irademizin geliştiği maddî ve mânevî terbiye ayıdır.

Ramazan sabır ve şükür ayıdır. Oruç tutmak suretiyle hem nefsimizi sabırla terbiye etmiş, hem de Rabbimizin vermiş olduğu nimetlere karşı yapılacak şükür borcumuzu ifâ etmiş oluruz. Oruç Allah'a kulluğumuzun, verdiği nimetlerden dolayı duyduğumuz şükran hislerimizin en güzel ifadesidir.

Aynı zamanda oruç, insanın beden ve ruh sağlığına, toplum hayatına sayısız faydalar sağlayan, riyânın en az karışacağı bir ibâdet olduğu için de sevabı en fazla olan ibâdetlerden sayılmıştır. Peygamberimizden nakledildiğine göre, orucun bu yönüne ilişkin olarak Yüce Allah, "Oruç Benim içindir, onun karşılığını Ben vereceğim" buyurmuş ( Buhârî, Savm 2, 9; Müslim, Sıyâm 30) ve "Cennet'te Reyyan adında bir kapı vardır. Kıyamet Gününde oradan yalnız oruçlular girer. Onlarla birlikte başka kimse giremez. Nerede oruç tutanlar? Diye çağrılır ve onlar da o kapıdan girerler. Sonuncusu da girdimi artık kapı kapanır, artık kimse giremez" (Buharî, Savm, 4; Müslim, Salatü'l-Misafirin, 175; Tirmizi, Savm, 1) müjdesinde bulunmuştur. Yine Ramazan bir cömertlik ve yardımlaşma ayıdır, Peygamber efendimizin cömertliğinin coştuğu aydır.(Buhârî, Savm, 7)

Oruç, nefse hâkimiyeti ve onu sınırlamayı insana öğreten bir ameldir. Meselâ, kişi, çok yemenin, sigara içmenin veya zararlı olduğunu bildiği ve bırakmak istediği halde irâdesine sahip olamayıp bırakamadığı zararlı alışkanlıkları, oruç sâyesinde uzun müddet yapamayacak, sonunda irâdesine ve nefsine hâkim olup, kendisine zararı dokunan kötü alışkanlıklarını terk edecektir.

Cenab-ı Hak orucun bu konudaki fayda ve hikmetini şu şekilde bize bildirmektedir. "Ey iman edenler! Kötülüklerden sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.” (Bakara, 2/183 )

Orucuyla-duasıyla, sahuru-iftarıyla, zekatı-fıtrasıyla, Kur'an'ı-mukabelesiyle Ramazan ayını en güzel şekilde değerlendirebilmek dua ve niyazıyla Ramazanınız Mübarek olsun.

Bu haber toplam 350 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.