Tazelenme Üniversitesi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

Tazelenme Üniversitesi  İlk  Toplantısını  Gerçekleştirdi
Fethiye'de kurulması planlanan Tazelenme Üniversitesi ilk toplantısını gerçekleştirdi.Toplantının açılış konuşmasında Tazelenme Üniversitesinin kuruluş süreci anlatıldı. Konuşmalardan önce müzik gösterimi sunuldu. Toplantıda;...

Fethiye'de kurulması planlanan Tazelenme Üniversitesi ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantının açılış konuşmasında Tazelenme Üniversitesinin kuruluş süreci anlatıldı. Konuşmalardan önce müzik gösterimi sunuldu. Toplantıda; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Sağlık Bilimleri fakültesi öğretim görevlisi Cemil Yavuz, Ege üniversitesi Tıp fakültesinden Doç. Dr. Şevnaz Şappak ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyoloji bölümünden Prof. Dr. Muammer Tuna konuşma yaparak tazelenme üniversitesini anlattılar. Yapılan konuşmalarda; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşlı nüfusun giderek arttığı özellikle belirtildi. Ülkemizde son iki yıl içersinde yaşlı nüfusun ikiye katlanmış olduğunu ifade eden konuşmacılar “Ülkemizdeki yaşlı nüfusun % 44' ü erkek, % 56'sı kadın olmaktadır. Kocalar mezara, fotoğraflar duvara, kadınlar tura şeklinde bir yaşlılık dönemi olmasın” dediler. Konuşmalarda; Fethiye'de Tazelenme Üniversitesinin kurulması için çok talep olduğunu ve bununla ilgili projelerin hazırlandığı ifade edildi.

Tazelenme Üniversitesi hakkında bilgi aktaran Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Cemil Yavuz, “ Ülkemizde son 30 yılda 65 yaş üzeri nüfusumuzun toplam nüfusa oranı ikiye katlanmıştır. 65 yaş üzeri nüfusumuzun toplam nüfusa oranı 1940 yılında %3,5, 1970 yılında %4,4, 1985 yılında %4,2 iken; sonraki 30 yılda ikiye katlanarak 2017 yılında 8,5 düzeylerine gelmiştir. Her geçen gün artan yaşlı nüfusun daha aktif ve daha sağlıklı yaşaması için dünyada ve ülkemizde pek çok politika ve uygulamalar geliştirilmiştir. Tazelenme Üniversiteleri bu uygulamalardan biridir. Tazelenme Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan'ın önderliğinde geliştirilmiş bir sosyal sorumluluk projesidir. Bir etkinlikle başlayan serüven 2016 yılında, Prof. Dr. Tufan'ın önderliğinde, 60 yaş ve üzeri bireylerin gönüllü olarak katıldığı bir okula dönüşmüştür. Bir asırlık ömür süren Hatice Aktaş'ın deyimiyle, “yaşlanmayan gönüller”in okulu kurulmuştur. 60+ Tazelenme Üniversitesi'nin Türkiye'deki tarihi 2016'da başlamıştır. 60+ Tazelenme Üniversitesi, Türkiye'de bulunan vakıf ve devlet üniversiteleri arasında gönüllü olanlar tarafından yürütülen bir sosyal sorumluluk projesi olarak yürütülmektedir. Tazelenme Üniversitesine ev sahipliği yapan üniversiteler sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde gönüllü olarak kapılarını açmakta; ders veren öğretim üyeleri yine gönüllülük esasıyla görev almaktadır. Tazelenme Üniversitesi'ne katılmak için tek kriter 60 yaş ve üzeri olabilmektir. Bir eğitim yılı Güz ve Bahar yarıyılı olmak üzere 2 dönemden oluşmaktadır. Toplam eğitim süresi dört yıldır. Eğitim için ücret talep edilmemektedir. Kampüslere göre farklılık göstermekle birlikte, parazitoloji, antropoloji, hukuk, ekonomi, üroloji, nöroloji, diyetetik, sosyoloji, felsefe, psikoloji, anatomi, arkeoloji, ortopedi, tamir atölyesi, kazak örme, aşçılık, seminer, yaşam boyu spor gibi dersler verilmektedir. Eğitimler Tazelenme Üniversitesi kampüsünün olduğu üniversitelerin gönüllü öğretim üyeleri başta olmak üzere emekli, hala çalışan öğretim üyeleri, sanatçılar, uzmanlar tarafından verilmektedir” dedi.

Bu haber toplam 680 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.