TGF 63. Başkanlar Konseyi sonuç bildirgesi yayımlandı

TGF 63. Başkanlar Konseyi sonuç bildirgesi yayımlandı
Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun (TGF) 63. Başkanlar Konseyi toplantısı,  Coronavirüs nedeniyle online olarak 07 Ocak 2021 günü internet üzerinden Başkanlar Konseyi üyeleri ve Basın Vakfı üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.Türkiye...

Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun (TGF) 63. Başkanlar Konseyi toplantısı,  Coronavirüs nedeniyle online olarak 07 Ocak 2021 günü internet üzerinden Başkanlar Konseyi üyeleri ve Basın Vakfı üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun (TGF) 63. Başkanlar Konseyi toplantısı,  Coronavirüs nedeniyle online olarak 07 Ocak 2021 günü internet üzerinden gerçekleştirildi. Toplantıya Başkanlar Konseyi üyeleri ve Basın Vakfı üyeleri katıldı.

Salgının arttığı dönemde ülkemizde olumsuz etki yaratan Coronavirüsün en çok etkilediği sektörlerden olan basın sektörünün yaşadığı zorlukların tartışıldığı toplantıda gündeme gelen hususların kamuoyu ile paylaşılması kararlaştırıldı.

TGF 63. Başkanlar Konseyi sonuç bildirgesi şöyle:

1) Gazetecilerin karantina tedbirleri sırasında uygulanan kısıtlamalarla birlikte, hayati önem taşıyan böyle bir dönemde halkımızın bilgiye erişimini sağlayan gece gündüz demeden sağlıklı/sağlıksız ortamlarda zor şartlar altında çalışan, bu uğurda kendi canını ve ailesini riske atan, kamu yararı için her zaman halkla, bürokrasiyle ve siyasilerle sürekli yüz yüze olan kişilerdir. Meslektaşlarımızın da sağlıklı bir ortamda görev yapmaları için, yapılacak aşı sayesinde virüs ile ilişiği kesilip sağlıklı ortamlarda görev yapması bir an evvel sağlanmalıdır. “Bunun için tüm gazeteciler öncelikli olarak aşılanmalıdır.”

2)Devletimizin birçok esnaf grubuna destek paketi açıklamasına rağmen zor bir süreç yaşayan gazeteciler bu desteklerin dışında bırakılmıştır. Gazeteler maaş vermekte, çalışanlar da maaş almakta zorlanmaktadır. Gazeteler bu gün ilanların yetersizliği yüzünden maliyetlerini bile karşılayamaz duruma gelmiştir. Devletimizin acilen “Basın sektörü ve çalışanları için de maddi destek paketi açıklaması, bunun yanında ayakta durabilmek için gazetelere faizsiz kredi verilmesi sağlanmalıdır.”

3)Bu güne kadar gelinen süreç içerisinde Televizyon ve Radyolar da zor durumlara düşmüştür. Reklam gelirlerinin en alt seviyelere düşmesi ile birlikte Uydu bedellerinde herhangi bir iyileştirmeye gidilmemesi sektörü çok zor durumlarda bırakmıştır. Hayati süreçlerini devam ettirebilmeleri için “Uydu bedellerinde acilen iyileştirme yapılmalıdır.”

4)Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Basın Kartı Komisyonu görevini tam anlamıyla yapamamaktadır. Karta müracaat eden meslektaşlarımız süreleri dolmasına rağmen kartlarını alamamaktadır. Sürekli basın kartları hala yenilenmeyen birçok arkadaşımız mağdur edilirken süresi geçen ya da basın kartları yenilenecek meslektaşlarımızın kartlarının verilmesi neredeyse 1 yılı bulmaktadır. Basın sektörü çalışanlarının yıllarca büyük bir gururla taşıdıkları bu kartlar için uygulanan bugün kü tutum meslektaşlarımızı mağdur etmektedir. “Hak edilen Sürekli Basın kartlarının verilmesi ve Basın kartlarının yenilenmesi en hızlı şekilde yapılmalı ve hak sahibi gazetecilerin itibarı geri verilmelidir.”

5)Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan meslektaşlarımızın taşımış oldukları basın kartlarının Türkiye’de geçerli olması sağlanmalı, sorun yaşadıkları Türkiye’de Türk basın kartlarıyla aynı özellikte itibar görmesi sağlanmalıdır.

6)İnternet gazeteciliği ile ilgili yasanın halen çıkartılmamış olması basın sektörünü ve hayatımızı olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir. Basın ilkelerine uygun şekilde görevlerini yapanların dışında merdiven altı habercilikle birlikte şantaj ve asılsız haberlerle gündem yaratan internet medyasının bir an evvel birbirinden ayrılması gerekmektedir. Yapılacak düzenlemeyle haksız rekabetin ortadan kaldırılması ile birlikte internet medyasının hem basın kartı, resmi ilan, hem de yıpranma payı gibi haklardan faydalandırılması gerekmektedir. Tüm siyasetçilerin ve halkın karşı olduğu gazetecilik adı altında bu kutsal mesleği lekeleyenlere de gerekli yaptırımların uygulanarak mesleğin onurunun kurtarılması şarttır.

7)Basın İlan Kurumunun ilan alan gazetelere uygulamış olduğu %15’lik kesintinin Covid-19 pandemi süreci içerisinde bir süre alınmaması veya alınması elzem ise oranın %8’e düşürülmesi yerel medyanın yaşaması için hayati önem taşımaktadır.

8)Yerel medya için en büyük gelir kaynağı olan İcra ilanlarının askıya asılmaması, bu ilanların yaygın medya yerine illerimizde imkansızlıklar içinde çıkan yerel gazetelerde değerlendirilmesi sağlanmalı ve Anadolu medyasının ayakta kalmasına destek olunmalıdır.

9)Yerel basının en büyük destekçisi olması gereken belediyelerin meclis kararlarının tüm illerde gazetelerde yayınlanması ve halkın belediye meclisinde alınan kararları sağlıklı şekilde takip etmesi sağlanmalıdır. Bu sayede hem halkımız yapılan işlerden haberdar olacak hem de yerel basına can suyu olacaktır.

10)1994 yılında Grekomen güreş dalında 25 yıl aradan sonra altın madalya alarak Avrupa Şampiyonluğunu ülkemize kazandıran Artvin’li Milli Güreşçi Erol Koyuncu’nun vefatınından sonra hiçbir şekilde ülke gündemine gelmemesi, bakanlık ve milli takımlar tarafından bir açıklama yapılmaması ve yaygın basında yer almaması büyük bir vefasızlıktır. Ülkesi için mücadele ederek Türk Bayrağını göndere çektirip İstiklâl Marşını okutmasının karşılığı böyle bir vefasızlık olmamalıdır. Ülkemizdeki tüm milli sporcularımıza değer verilmesi sahip çıkılması ve siyasallaştırılmaması gereklidir.

Bu haber toplam 244 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.