Turizmci umutlandı

Turizmci umutlandı
***Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un turizmciler için öncelikli aşılama açıklaması ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yurt dışında tatil yapmak isteyen vatandaşları için kısıtlama getirmeyeceğini duyurması...

***Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un turizmciler için öncelikli aşılama açıklaması ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yurt dışında tatil yapmak isteyen vatandaşları için kısıtlama getirmeyeceğini duyurması turizmcinin umudunu arttırdı.

***Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı Suat Esin, “2021 yılında da bir takım sıkıntılarla geçecek gibi ama 2020 yılından iyi geçeceği umudunu taşıyoruz. Önlemlerin alınması, turizmcilerin bilinçlendirilmesi ve turizmciler için aşılamanın biran önce bitirilmesi gerekiyor” dedi.

Beritan Yücel

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle 2020’de turizm sektörü beklediği verimi alamamış, ülke turizmi kötü bir sezon geçirmişti. Turizmciler, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un öncelikli aşılama açıklamasının yanında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de yurt dışında tatil yapmak isteyen vatandaşları için kısıtlama getirmeyeceğini duyurmasıyla 2021 turizm sezonuna umutla bakmaya başladı.

Yurtdışı ve yurtiçinden birçok turisti ağırlayan Muğla’nın turistik ilçeleri Bodrum, Fethiye, Datça, Göcek ve Marmaris gibi tatil beldelerinde turizm sezonu için müjdeli haberlerin ardından sezona hazırlıklar devam ediyor.

2020 turizm sezonunu değerlendiren Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı Suat Esin, Temmuz ayının sonu ve Ağustos ayının başlarında hem Rusya’nın vatandaşlarına izin vermesiyle hem de İngilizlerin ülkelerinde karantinayı kaldırmasıyla 2-2,5 aylık bir sezon yaşadıklarını ifade etti. Suat Esin, “2-2,5 aylık bir sezon yaşadık ama ne yazık ki Ekim başında yaşanan vaka artışı nedeniyle İngilizlerin almış olduğu karantina kararı, sezonun Ekim ayının başında bitmesine neden oldu. Aslında Kasım ayının ortalarına kadar uzamasını düşünüyorduk onunla ilgili girişimlerde yapılmıştı. Anlaşmalar ve uçak ilaveleri yapılmıştı. Ana pazarın İngiliz olması ve yaşanan olayların ardından İngilizlerin gitmesiyle sezonda bitmiş oldu. 2020’de aslında hiçbir beklentimiz yoktu. 2,5 aylık bir sezonla insanlar bir nefes almış oldu.” şeklinde konuştu.

“18 NİSAN’DA İLK UÇAK İNECEK”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yurt dışında tatil yapmak isteyen vatandaşları için kısıtlama getirmeyeceğini duyurmasıyla turizmde avantajlı konuma gelmiş olduklarını belirten Esin, Nisan ayında Rusya pazarından girişlerin başlayacağını söyledi. Suat Esin, “ 2021’de aşının bulunması ve aşılamaların başlaması bizim için büyük bir avantaj oldu. Ana pazarımız İngiltere daha sonra Rusya ve Ukrayna geliyor. Şuanda Rusya ve Ukrayna bakımından bir sıkıntı görünmüyor. Özellikle Rusya Devlet Başkanının kendi vatandaşlarına kısıtlama getirmemesi bizim için bir avantaj. 18 Nisan’da ilk uçak inecek. Nisan da Rusya pazarından girişler başlayacak. Anormal bir sıkıntı olmazsa Ekim ayına kadar devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.

İngiltere’de ise 17 Mayıs’a kadar konulan seyahat yasağının İngiliz pazarı için olumsuz etiler yaratacağını dile getiren Esin, “Temmuz’dan itibaren İngiliz turistin zor olduğunu düşünüyorum. Görüşmelerin ardından alınacak karara göre yol belirlenecek. Bakanımızın yurtdışından gelen turistler için test yapılması görüşmesi ise, 15 Nisan’a belirlenecek. Test istenmesi bizim için bir dezavantaj. Her şeyin olumlu olduğunu düşünürsek eğer, turizmciler için aşılamanın da başlayacak olması bizim için avantaj olmuş olacak. Biz artık her şey ile sezona hazırız çünkü geçen sene pandemide turizm yapmayı öğrendik. Maskeli ve kurallara dikkat ederek bir turizm yapmış olacağız” şeklinde konuştu.

“GEÇEN SENEYE GÖRE DAHA İYİ OLACAK”

Turizmciler açısından umudun olumlu yönde olduğunu aktaran Esin, “17 Mayıs’ta seyahat yasağının kalkıp kalkmayacağı, Çin aşısı uygulanan yerlere bir takım kısıtlamalar uygulanması gibi duyumlar var ama bizim umudumuz hep olumlu yönde. Şunu biliyorum geçen seneye göre daha iyi olacak. Şu anki hedefimiz 2019 yılını baz alacak olursak 2019 da gelen turistin yüzde 70’ini yakalamak. Eğer biz yüzde 70’ini veya yakınında bir turisti buraya getirebilirsek bizim için bir başarı olmuş olacak. 2021 yılında da bir takım sıkıntılarla geçecek gibi ama 2020 yılından iyi geçeceği umudunu taşıyoruz. Önlemlerin alınması, turizmcilerin bilinçlendirilmesi ve turizmciler için aşılamanın biran önce bitirilmesi gerekiyor” dedi.

“RUSYA PAZARI BU SENE DAHA İYİ OLACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR”

Rusya pazarının bu sene daha iyi olacağını aktaran Suat Esin, “İki havalimanımız var Bodrum havalimanı ve Dalaman Havalimanı. Oradan gelen turistlerin yüzde 90’ı Bodrum bir kısmı da Didim’e gidiyor. Bu bölgede en fazla hareketliliğin olacağı yerler Bodrum, Fethiye, Marmaris olur. Rusya pazarı bu sene daha iyi olacak gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Bakanlık tarafından verilecek olan yurtdışından gelen turistler için PCR testi ibrazı zorunluluğunun kaldırılması ya da kaldırılmaması ile ilgili kararın turizmciler için oldukça önemli olduğunu belirten Esin, “Bakanımızın söylediği 15 Nisan’da test uygulanıp uygulanmayacağı kararı bizim için oldukça önemli. Rakiplerimizden olan Yunanistan 2-3 hafta önce herhangi bir test, aşı karnesi uygulamayacağını açıkladı. Rakiplerimizin yaptığı ataklara fırsat vermeden bizim hamlelerimizi yapmamız gerekiyor. Umarım 15 Nisan’da test zorunluluğundan olumlu bir karar çıkar” dedi.

Bu haber toplam 523 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.