TUZABAT’TA MADENCİLİK FAALİYETİNE DURDURMA KARARI

TUZABAT’TA MADENCİLİK FAALİYETİNE DURDURMA KARARI
BERİTAN YÜCEL--Muğla’nın Milas ilçesi Tuzabat Mahallesinde özel bir şirket tarafından yapılması planlanan boksit madeni çıkarma ve kırma-eleme –yıkama tesisi kurma projesi için Muğla Valiliği tarafından verilen “ÇED...

BERİTAN YÜCEL--Muğla’nın Milas ilçesi Tuzabat Mahallesinde özel bir şirket tarafından yapılması planlanan boksit madeni çıkarma ve kırma-eleme –yıkama tesisi kurma projesi için Muğla Valiliği tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” kararına karşı yöre halkı adına Av. Çağdaş Yörükoğlu tarafından açılan davada Muğla 1. İdari Mahkemesi itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Milas’ın Tuzabat Mahallesi Yargöçen Tepesi Mevkiinde verimli zeytinlik alanların bulunduğu ve balcılık faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bölgeye yakın bir civarda özel bir şirket tarafından yapılması planlanan IV. Grup Maden (Boksit) Ocağı Alan Genişletilmesi ve Kırma - Eleme - Yıkama Tesisi" projesi için verilen 04/03/2021 tarih ve 202142 sayılı "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" kararı verilmişti.

“ÇED gerekli değildir” kararına karşı yöre halkı adına Av. Çağdaş Yörükoğlu tarafından açılan davada Muğla 1. İdari Mahkemesi itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Yayımlanan bilirkişi raporun da, kırma - eleme - yıkama tesisinin planlandığı alana 3 km'den daha yakın mesafede verimli zeytinlik alanlar bulunduğu ve söz konusu tesiste zeytinliklere zarar vermeden, toz ve duman çıkarmayacak şekilde faaliyette bulunulmasının mümkün olmadığı ifade edildi. Bilirkişi raporunda şu ifadelere yer verildi:

“Olayda; işleme konu projeye ilişkin kırma - eleme - yıkama tesisinin planlandığı alana 3 km'den daha yakın mesafede verimli zeytinlik alanlar bulunduğu ve söz konusu tesiste zeytinliklere zarar vermeden, toz ve duman çıkarmayacak şekilde faaliyette bulunulmasının mümkün olmadığının anlaşıldığı, ayrıca gerek bu bakımdan gerekse de yakındaki orman alanları, su kaynakları diğer çevresel etmenler yönünden dava konusu işleme dayanak teşkil eden proje tanıtım dosyasının eksik ve yetersiz olduğu hususlarının bilirkişi raporuyla ortaya konulduğu, bu takdirde yukarıda anılan 3573 sayılı Kanun uyarınca zeytinlik sahalarına 3 km'den daha kısa mesafede kurulması mümkün olmayan tesislerden olan ve çevreye olumsuz etkileri bilirkişi raporu ile ortaya konulan uyuşmazlık konusu "IV. Grup Maden (Boksit) Ocağı Alan Genişletilmesi ve Kırma - Eleme - Yıkama Tesisi" projesi için verilen 04/03/2021 tarih ve 202142 sayılı "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

İTİRAZ YOLU KAPALI

Öte yandan, uyuşmazlığa konu projenin faaliyete geçmesi halinde çevreye ve özellikle zeytinlik sahalara olan olumsuz etkisi göz önüne alındığında dava sonuçlanıncaya kadar işlemin uygulanmaya devam etmesi hâlinde telâfisi güç zararlar doğabileceği açıktır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27'nci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, aynı Kanunun 20/A maddesinin 2'nci fıkrasının (e) alt bendi uyarınca itiraz yolu kapalı olmak üzere, 26/10/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.”

Bu haber toplam 595 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.