EKOSİSTEMİMİZ ÇÖKÜYOR

EKOSİSTEMİMİZ ÇÖKÜYOR
Biyolojik çeşitlilik bakımından birçok zenginliğe sahip Muğla’da 6 gündür devam eden orman yangınları maddi ve manevi birçok kayba neden oluyor. Marmaris’in Armutalan Mahallesinde başlayan orman yangını çam balı üretiminde...

Biyolojik çeşitlilik bakımından birçok zenginliğe sahip Muğla’da 6 gündür devam eden orman yangınları maddi ve manevi birçok kayba neden oluyor. Marmaris’in Armutalan Mahallesinde başlayan orman yangını çam balı üretiminde marka haline gelen Osmaniye Mahallesinde bulunan çam ağaçlarını küle çevirdi. Geçimini arıcılıkla sağlayan ve yangın nedeniyle arılıklarını, çam ağaçlarını kaybeden Osmaniyeliler, ekosistemin tekrar onarılmasının yıllar alacağını düşünüyor.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Veli Türk, “Bütün değerlerimiz yanarak kül oldu. Bal ağaçlarının geri gelmesi yaklaşık 30 yıl sürer. Şuanda da yaklaşık olarak 3’te 1’i gibi bir alanı kaybettik” dedi.

BERİTAN YÜCEL

Günlerdir peş peşe gelen orman yangını haberleri Muğla’da felaketi yaşatıyor. Birçok ağaç türünün ve yaban hayatının bulunduğu Muğla ormanları küle dönüyor.

Muğla’nın Marmaris, Milas, Bodrum, Köyceğiz, Kavaklıdere ilçelerinde çıkan orman yangınları devam ediyor.

Marmaris’te 6 gündür devam eden orman yangını hızlı bir şekilde büyüyerek Hisarönü, Osmaniye, Turunç, Bayır, Turgut ve Çiftlik mahalleleri ile Asparan mevkiine yayıldı. Birçok endemik bitki türünü ve yaban hayatını içerisinde barındıran bu mahallelerden geriye hiçbir şey kalmadı.

Marmaris’in turizmden en az nasibini alan mahallesi Osmaniye arıcılıkta ise dünya markası konumunda. Ancak günlerdir süren orman yangını Osmaniye’nin çam ağaçlarını arıcıların arılıklarını yakarak küle çevirdi. Osmaniyeli arıcılar ormanın yanarak yok olması nedeniyle ekosistemlerinin yok olduğunu tekrar eski haline gelmesinin yıllar alacağını ifade ettiler.

“3’TE 1’İ GİBİ BİR ALANI KAYBETTİK”

Çam alanlarının geri kazanılmasının yaklaşık 30 yıl süreceğini dile getiren Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Veli Türk, “Bütün değerlerimiz yanarak kül oldu. Bal ağaçlarının geri gelmesi yaklaşık 30 yıl sürer. Asıl yanan yerlerin Çam alanları olması sabotaj var gibi görünüyor. Bu konuda çok üzgünüz zaten alanlarımız dardı ve yetmiyordu. Şuanda da yaklaşık olarak 3’te 1’i gibi bir alanı kaybettik” dedi.

KÜRESEL ISINMA VE YANGIN UMUTLARI SÖNDÜRDÜ

Küresel ısınma nedeniyle arıcılık alanlarının bir kısmının yok olduğunu, yangın faktörününde eklenmesiyle umutların söndüğünü söyleyen Başkan Türk, “Zaten son yıllarda yaşadığımız küresel ısınmadan dolayı bazı yerlerde varsa yok olmuştu. Ama şuan ki yangınlar neredeyse umutları söndürdü. Biz MAYBİR olarak yapılan sabotaj ise eğer yenilmeyeceğiz. 1-2 yıl içerisinde yeni alanlar oluşturma deneyimimiz var. Özellikle Dalaman bölgesinde son 5 yılda yaklaşık 10 alanda 40 bin çam hazırladık. Bir kısım arıcıları oraya yerleştireceğiz. Yeni alanlar oluşturacağız. Arıcılık için zor zamanlar yaşıyoruz. Çam balı için kötü bir dönem. Birlik olarak arıcıların yarasını saracağız” diye konuştu.

YARDIMLAŞMA DUYGUSU ÖN PLANA ÇIKTI

Birçok firmanın yardım yollama talebinde bulunduğunu ifade eden Başkan Veli Türk, “Bu günlerde milletimizin birlik olma yardımlaşma duygusu ön plana çıktı. Bizi arayan çok insan var. Firmalardan kayıp olan çadır, ekipman ve kovan yardımı bulunmak isteyen çok vatandaşımız var. Yerinde görerek ön tespitlerimizi yapacağız. MAYBİR olarak arıcımızın yanında olacağız” dedi.

“ENDEMİK BİTKİLER TAMAMEN YOK OLMUŞ DURUMDA”

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ise yaz aylarında yangın riski çok büyük olduğu için burada önümüzdeki süreçte farklı ağaçlarla ağaçlandırması için bilim insanlarıyla birlikte araştırma yapılacağını açıkladı.

Marmaris’te bulunan çok ender canlıların ve endemik bitkilerin tamamen yok olduğunu ifade eden CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Muğla, Marmaris ve ülkemiz akciğerlerini kaybetmiş durumda. Marmaris ormanlarının tamamı milli park olarak geçiyor. Burada çok ender bulunan canlılar, endemik bitkiler tamamen yok olmuş durumda. Ağaçların tamamı kömürleşmiş, doğal örtümüz canlı canlı yanmış. Bir de can kaybımız var. Gönüllü bir genç arkadaşımız yaşamını kaybetti. Sevgili kardeşimize Allah'tan rahmet ve Muğlalı hemşehrilerimize de başsağlığı diliyoruz” dedi.

Bu haber toplam 602 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.