YUMURTALI KIZARTMA

YUMURTALI KIZARTMA
Sabah kahvaltılarının ve tütün tarlalarının lezzetli yemeği.Geçtiğimiz günlerde Anne, babayı ziyarete gittim. Sabah kahvaltısında annemin yaptığı...

Sabah kahvaltılarının ve tütün tarlalarının lezzetli yemeği.

Geçtiğimiz günlerde Anne, babayı ziyarete gittim. Sabah kahvaltısında annemin yaptığı yumurtalı kızartmayı görünce çok mutlu oldum. Çocukluğumuzda yerdik. Anne babam da küçükken yerlermiş. Özellikle kahvaltılarda yapılırdı. Yemeğin ismini ben hatırlayamadım. Annem bilmiyor. Sülalemizin en yaşlıları da unutmuşlar. Tütün tarlasında, Üzüm bağında. Yapımı kolay olduğu için hemen her zaman yapılan bu yemek odun ateşinde daha lezzetli oluyor. Facebook ta “Muğla yemekleri kültür ve paylaşım grubumuz” var Yemeğin resmini çektim orada paylaştım. Hemen herkes yemeği hatırlamasına rağmen adını hatırlayamadı. Grubumuz üyesi Değerli dostum ve ağabeyim Şevki Hışır yemeğin adını net hatırladığını ve bu yemeğin “yumurtalı kızartma” olduğunu yazınca çok memnun oldum. Sonra hatırlayan hemşerilerimiz çoğaldı. İlimizin değişik ilçelerinden 7 kişi daha yazınca rahatladım.

Bir mutfak araştırmacısı için en büyük mutluluk, Unutulan mutfak kültürünün ortaya çıkarılmasıdır. “Muğla Yemekleri Kültür ve Paylaşım grubunu” bu amaçla kurmuştum. Neredeyse 4000 kişi olduk. Mutluyum.

Şimdi gelelim tekrar esas konuya. Adının yumurtalı kızartma olduğunu ortaya çıkardığımız yemeğimiz özellikle sabah kahvaltılarında yapılıyor, Kalorisi yüksek ve doyurucu.

YUMURTALI KIZARTMANIN FAYDALARI

Yumurtalı kızartmanın vitamin, protein ve minerallerinden faydalanmak için kızartma yağının yanmaması gerekir. Aksi halde kızartmamız faydadan çok zararlı hale gelebilir.

İçinde kullanılan domates C vitamini ihtiyacını karşılar. Kanser ve kalp hastalıklarına karşı korur.

Biber C vitamini deposudur, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, Kanserden korur.

Patates A-C-K-B6 ve E vitamini vardır. Potasyum deposudur. Kalsiyum, demir, magnezyum, manganez içerir. Sindirim sistemini korur, Vücudun PH seviyesini dengeler. Kalp hastalıklarında koruyucudur.

Yumurta protein ve A vitamini deposudur. Kalp sağlığı için çok değerli olup kas gelişimi ve vücut direncine katkı sağlıyor.

KIZARTMANIN YAN ETKİLERİ

Hep söylerim. “Zararlı olan kızartma değil, yağın yanmasıdır”.

Kızartma yapılacak malzemeler ince ince kesilir ve kızartma işlemi 150 derece altında yağ yanmadan gerçekleşirse daha sağlıklı kızartma yemiş oluruz. “Derin kızartma” tabir ettiğimiz kendisine Fastfood endüstrisinde yer bulan kızartma için daha yüksek sıcaklıklar gerekir. Yüksek kızartma sıcaklıkları kızartılacak ürünlerin besin değerlerinin düşmesine ve yağın yanmasına sebep olacak yemek tüketildiğinde insan vücuduna zararlı olacaktır.

YUMURTALI KIZARTMA TARİFİ:

Malzemeler:

2 patates

4 biber

2 domates

Yarım su bardağı zeytinyağı

Tuz

2 yumurta

Karabiber

Pul biber

Yapılışı:

Patatesleri soyup ince ince doğrayın

Biberler yıkanıp her birini 3 parçaya bölün

Domatesler yıkanıp enine 4 e kesin

Tavaya konan zeytinyağının içine tuzladığınız patatesleri atın. 150 dereceyi geçmeyecek şekilde kısık ateşte kızartın. Kızaran patatesleri bir kâğıt havlu üzerine alın.

Aynı yağda biberleri ve domatesleri kızartın. Yağın yanmamasına dikkat edin. Domatesler kızarırken üstüne tuz ilave edin. Kızaranları daha önce kızarttığınız patateslerle karıştırın.

En son tavada kalan yağın içine yumurta kırıp fazla kavurmadan kızartmanın üzerine dökün.

Afiyet olsun.

Bu haber toplam 914 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.