Patronlar Dünyasın'dan Ercan İnan'ın haberine göre: Bu evler, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras'ı ve AK Parti Eski Milletvekili Mehmet Metiner'i de yakabilir.

Ercan İnan'ın özel haberi şöyle:

Bir zamanlar İstanbul’un taşı toprağı altın derlerdi. Pandemiden sonra o söz Muğla için daha geçerli oldu. İmar rantı öyle bir boyuta ulaştı ki; iş takipçiliği yapanlar, olmazı olduranlar, yani çantacılar en çok kazananlar haline geldi. Tabii belediyecilerle birlikte…

SÜS HAVUZUNDA OYUN

Muğla’nın başta Bodrum olmak üzere hemen her ilçesinde inanılmaz bir imar rantı yaşanıyor. Ancak son günlerde Bodrum Gümüşlük’teki bir proje ile ilgili yaşanan gelişmeler ve ortaya atılan iddialar yenir yutulur gibi değil.

Bu iddialar öyle bir boyut kazandı ki ‘Muğla Büyükşehir’e de kayyım atanır mı?’ tartışmaları dahi yapılır hale geldi.

Bodrum Gümüşlük’te Karakaya Mahallesi 153 ada 3 parselde VESA Gayrimenkul AŞ’ye ait villa projesi ile ilgili ortada çok ciddi dedikodular dolaşıyor. Olay yargıya da taşınmış durumda.

Bu iddiaların en dikkat çekici kısmı emsallerle oynanarak en az 16 villanın usule aykırı inşa edilmesi ve haksız kazanç elde edilmesi.

34 OLAN VİLLA SAYISI 50'YE ÇIKTI

BODRUM'DA NEFES KESEN KURTARMA OPERASYONU BODRUM'DA NEFES KESEN KURTARMA OPERASYONU

İddialara göre projeye en fazla 34 havuzlu villa yapılabiliyordu. Ancak her evin önünde yer alan yüzme havuzları, projede süs havuzu olarak gösterildi ve böylece emsal hakkı aşılmadan 16 adet ekstra villa yapılmasına ve projedeki toplam villa sayısının 50’ye çıkmasına göz yumuldu.

Yapı ruhsatı alındıktan sonra süs havuzu olarak gösterilen ve denetim esnasında içi çakıl taşları ile doldurularak onay alması sağlanan havuzlar temizlendi ve asıl işlevine uygun hale getirildi.

Projedeki villa sayısı böylece bir anda 50’ye çıktı. Her bir villanın ortalama 1.5 milyon dolar satış fiyatı olduğu göz önüne alınırsa yaratılan rantın büyüklüğü 25 milyon doları buldu.

Sadece ekstra villa yapılmakla kalınmadığı, imar yolunun haksız yere sitenin içine alındığı ve bazı villaların bahçesi olarak dizayn edildiği de öne sürüldü. Yeşil alanların izinsiz olarak hafriyat döküm sahasına çevrildiği, alanda yer alan 152 zeytin ve 93 adet pırnal meşe ağacının söküldüğü ancak akıbetlerinin belirsiz olduğu da anlaşıldı.

Bu arada Bodrum Belediyesi ile Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin birbirlerini yalanlayan yazışmaları da ortaya çıktı. İnşaattan çıkan hafriyatın usulsüz olarak kamu alanına döküldüğü şikayetinin ardından Bodrum Belediyesi İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı İlknur Sefer Ülküm imzalı cevap yazısında, inşaattan çıkan toprak ve hafriyat Büyükşehir’e ait döküm alanına döküldü denildi. Ancak Büyükşehir Belediyesi adeta İlknur Sefer Ülküm’ü yalanlayarak kendi sorumluluk alanlarına dökülen herhangi bir hafriyat olmadığını belirtti.

Savcılığa ve CİMER’e yapılan şikayetlerin ardından İçişleri Bakanlığı da devreye girdi ve konuyu araştırması için müfettiş görevlendirildi.

Proje Uygulaması hakkında yapılan şikâyetler üzerine İçişleri Bakanlığı’nca başlatılan inceleme sürecinde; İşi mevzuata uygun hale getirebilmek için talep üzerine Bodrum Belediyesi’nin Tadilatlı Yapı Ruhsatı düzenlediği ortaya çıktı.

Bu ruhsatın yerel seçimlerden hemen 6 gün önce, 21 Mart 2024 tarihinde düzenlenmiş olması, 2021 tarihli ilk yapı ruhsatının ise Bodrum Belediyesi arşivlerinde bir türlü bulunamaması dikkatli gözlerden kaçmadı.

İşte bu yüzden konunun şu an Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan, dönemin Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a kadar uzanabileceği belirtiliyor.

Bodrum Haber’den Mustafa Gündoğ proje ile ilgili tüm iddiaları fotoğraflayarak gündeme taşırken yine Bodrum’la ilgili önemli haberlere imza atan gazeteci Tandoğan Uysal da bu iddialara dikkat çekerek, kayyım sırası Ahmet Aras’a mı geliyor diye sordu.

ESKİ VEKİL DE DOSYADA

İmar planında kamuya açık olması gereken 10 metre genişliğindeki yolun, sadece 50 bağımsız bölümün kullanıcılarına tahsis edilerek gasp edildiğinin anlaşılmasından sonra komşu parselde mağdur olduğunu iddia eden Öztanık Otelcilik şirketi. Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyette bulundu.

Şikâyet dilekçesinde Bodrum Belediyesi görevlilerinin görevlerini kötüye kullandığı, görevi ihmal ettikleri iddiaları yer aldı. Dilekçede bir başka dikkat çeken ayrıntı ise eski bir milletvekilinin adının da geçmesi oldu.

Savcılığa verilen şikâyet dilekçesinde pek çok kez Bodrum Belediyesi Başkanlığı birimleri ile yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığının altı çizildi. Yapılan görüşmelerde kendilerine konunun proje sahibi şirket ile görüşülerek çözülmesi gerektiği yönünde tavsiyeler verildiği vurguladı.

Bu projenin iş takibinin Mehmet Metiner adlı eski bir milletvekili tarafından yapıldığına dair de yine belediye ilgilileri tarafından kendilerine bilgi verildiği, bu yüzden şirketin korunup kollandığı, şirkete iltimas sağlandığı ve menfaat elde etme gibi durumlar oluştuğuna dair şüphelerinin arttığına dikkat çekildi. Yapılacak soruşturma ile bu iddiaların incelenmesi ve açığa çıkarılması istendi.

Konunun dallanıp budaklanması üzerine Bodrum Belediyesi projeyi İmar kanununa aykırılıklardan dolayı mühürledi. Bu mühürün iddialar yargıya taşındıktan ve soruşturma başladıktan çok sonra gelmesi de anlamlı bulunuyor.

Bodrum Belediyesi’nin sorumluluktan kaçınmak ve olası bir suçlamada ‘Bakın biz projeyi mühürledik’ diyebilmek için bu hamleyi yaptığı öne sürülüyor.

Bu arada mühürlenen inşaat sahasında çalışmalar da son sürat devam ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ