ÇİMENTO FABRİKASI DAVASINDA ARA KARAR ÇIKTI

ÇİMENTO FABRİKASI DAVASINDA ARA KARAR ÇIKTI
Muğla’nın Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi arasında yapılması planlanan çimento fabrikasına karşı yöre halkının açtığı davada ara karar çıktı. Mahkeme; Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi, Orman Genel Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne, ÇED ile ilgili sorular sorulmasına karar verdi, yanıtlara göre nihai karar verileceği öğrenildi.

Menteşe’nin Bayır Mahallesi ile Yatağan'ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkisinde 2021 yılında yapımı başlayan entegre çimento fabrikasına karşı köylülerin mücadelesi sürüyor.

'ÇED olumlu' kararına karşı yurttaşların açtığı dava kapsamında, 23 Şubat’ta bölgede bilirkişi keşfi yapılmıştı. Raporda, ÇED raporunda eksiklikler olduğuna vurgu yapılarak, fabrikanın kurulması halinde tarımsal alanların, Kazan Göleti ve barajların olumsuz etkileneceği belirtilmişti.

ARA KARAR ÇIKTI

Bölge halkının açtığı davada ara karar çıktı. Muğla 2. İdare Mahkemesi, Menteşe Belediye Başkanlığından ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığından 1/1000 ve 1/5000 ölçekli plan paftalarının, plan notlarının, plan açıklama raporunun ve lejandının onaylı ve okunaklı örneklerinin gönderilmesinin istenilmesine, Dava konusu işlemin tesis edildiği tarih itibarıyla ve ayrıca halihazırda yürürlükte olan 1/25000 ve 1/100000 ölçekli planlara ilişkin paftaların, plan notlarının, plan açıklama raporunun ve lejandının onaylı ve okunaklı örneklerinin gönderilmesinin istedi.

Orman Genel Müdürlüğünden; Hammadde Ocakları kurulması planlanan alanların, ormanlık alanda kalıp kalmadıklarının açıklanarak ormanlık alanda kalıp-kalmadığına ve dava konusun tesisin ormanlık alanlara mesafelerine ilişkin harita ve krokilerinin onaylı ve okunaklı örneklerinin gönderilmesini, ormanlık alanda kalmakta ise Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi adına düzenlenen orman izni bulunup bulunmadığının sorulmasını istedi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden; "zeytinlik" vasfıyla kayıtlı taşınmazın ya da taşınmazların olup olmadığının sorulmasını istedi.

“MAHKEME SÜREYİ DAHA DA UZATMA YÖNÜNDE BİR KARAR PEŞİNDE”

MUÇEP Menteşe Meclisi üyesi Mustafa Tuncaelli, “Mahkemenin yaptığı şey bilirkişilerin hem ana rapor hem de ek raporlarında ÇED raporunun iptali ile ilgili görüş bildirmelerine rağmen bunları yok sayaraktan bu süreyi uzatmaya çalışan yine Çimentocu firmanın işine yarayacak şekilde bir yola girdiği anlaşılıyor. Sorduğu sorularda garip çünkü hem Menteşe Belediyesi’nden hemde bakanlıktan imar planlarını istemiş böyle bir şeye zaten gerek yok. ÇED raporunu tartışıyoruz, imar planları anca ÇED raporları onaylanmışsa hazırlanıyor. Çed raporu tartışılırken imar planının sorulması ne anlama geliyor? Orman Bakanlığına fabrikanın orman içerisinde olup olmadığını soruyor çok saçma bir soru çünkü hem bilirkişi heyeti bu konudaki orman mühendisleri nasıl bir orman içerisinde olduğunu detaylı bir şekilde vermiş vaziyetteler. Ormana böyle bir şey sorulmasının anlamı nedir? Bence yeni bir vakit yaratmaktan başka bir şey değildir. Tarım Bakanlığı’na da zeytin ağaçları var mı diye soruyor. Buna dair bilirkişilerde zeytinlik olduğunu teyit ediyorlar. Bu konuda ziraat mühendislerinin verdiği raporda var. Hem de bizlerde başından beri iddia ediyoruz. Bilirkişi raporunda çok bariz olmasına rağmen sanki öyle bir bilirkişi raporu yokmuş gibi mahkemenin sorular sorması sadece iptal etmek yerine yeni bir süre kazandırmadan başka bir işe yaramaz. Mahkeme kendince çelişkili bir şeyler bulabilirse süreyi daha da uzatma yönünde bir karar peşinde. Mahkeme adil bir yargılama yapmak istiyorsa yapılması gereken acilen bilirkişi raporunda çimento fabrikasını Çed raporunu iptal etmesi gerekiyor” dedi.

(GÜZİDE KASIM)

Bu haber toplam 1664 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.