Dalaman’da 32.47 hektarlık millet bahçesi yapılacak

Dalaman’da 32.47 hektarlık millet bahçesi yapılacak
Muğla'nın Dalaman ilçesi Kapıkargın Mahallesinde Nitelikli Doğal Koruma Alanında yapılması planlanan millet bahçesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı imar planlarını askıya çıkardı. Projeye tepki gösteren CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, korunması gereken doğa alanlarında millet bahçesi yapılmasını eleştirerek, “İktidar Millet Bahçesi projelerini, korumamız gereken doğa alanlarını yağmalamak için kullanıyor” dedi.

Dalaman'ın Kapıkargın Mahallesinde 32.47 hektarlık alanda "Dalaman Millet Bahçesi" yapılması planlanıyor.

Planlama alanı, üst ölçekli planlarda Fethiye – Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde kısmen yer alıyor ve Fethiye – Göcek 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği’nin 1. Derece Doğal Sit Sınırı ile Orman Alanı kullanımlarının bir kısmına temas ediyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 3 Temmuz 2023 tarihinde millet bahçesi projesi için imar planlarını askıya çıkardı.

UYGUN GÖRÜLMEDİĞİNİ BİLDİRDİ

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü 25 Temmuz 2022 tarihli görüşünde; söz konusu talep alanında; kuşların gözlenmesi amacıyla gözlem kuleleri, gözlem evleri ile alanın korunması ve geliştirilmesi için gerekli olan beton malzeme kullanılmadan taşınabilir yapılar ile seyir ve rekreatif amaçlı yaya yollarının yapılabileceği, uygulama aşamasında Çevre Düzeni Planı, Plan Hükümleri ile 2872 sayılı Çevre Kanunu ve tüm meri mevzuatta belirtilen hüküm ve esaslara uyulması, flora, fauna ve ekosistem bütünlüğü açısından gerekli dikkat ve hassasiyetin gösterilmesi gerekliliğini bildirdi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü görüşünde; 2872 sayılı Çevre Kanunun 9 (e) maddesi ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliğinin 6. maddesi hükümleri geçerli olan Dalaman Sulak Alanlarında kurutma ve doldurma yapılmaması, sulak alanın doğal yapılarının ve ekolojik karakterinin korunması, biyolojik çeşitliliğin korunması bununla birlikte 2009/10 Sayılı Deniz Kaplumbağalarının Korunması Genelgesi kapsamında Dalaman Yuvalama Alanında herhangi bir müdahalede bulunulmaması ve kullanım kararı getirilmemesi gerektiği, bu sebepler doğrultusunda "Millet Bahçesi Projesi" amaçlı planlama çalışmalarının Genel Müdürlükçe uygun görülmediğini bildirdi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 10.10.2022 tarih ve 7213375 sayılı görüşünün ekinde yer alan henüz tescil edilmemiş, ‘‘Diğer Sulak Alanlar’’ kapsamında değerlendirilen sayısalda gönderilmiş ‘‘Sulak Alan Sınırı’’ ile görüşte yer alan 15 maddeye uyulması koşuluyla bir sakınca bulunmadığını bildirildi.

DALAMAN YAT LİMANI PROJE ALANI İLE ÇAKIŞIYOR

Deniz Ticaret Odası web sitesinde projeye ilişkin yaptığı duyuruda planlama alanının Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüsü Yanaşma Yeri" proje alanı ile çakıştığını belirtti. Deniz Ticaret Odası’nca yapılan duyuruda, “Sayın Üyemiz, Muğla Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün Resmî internet sayfasında 03 Temmuz 2023 tarihinde yayınlanan duyuruda; Muğla İli, Dalaman İlçesi, Kapıkargın Mahallesi, Millet Bahçesi Amaçlı 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ve İlavesi, Koruma Amaçlı 1/5000 Ölçekli Nazım ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı'nın 1 ay süre ile askıya çıkarıldığı duyurulmuştur.

Plan açıklama raporunda yer alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nün görüş yazısında ise 12.07.1995 gün ve 95/t-53 sayılı YPK (Yüksek Planlama Kurulu) Kararı ile Yap-İşlet-Devret Modeli ile ihale edilen "Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüsü Yanaşma Yeri" proje alanı ile çakıştığı belirtilmektedir.”

whatsapp-image-2023-06-22-at-14-30-39.jpeg
CHP MUĞLA MİLLETVEKİLİ GİZEM ÖZCAN

“İKTİDAR KORUMAMIZ GEREKEN DOĞA ALANLARINI YAĞMALAMAK İÇİN KULLANIYOR”

Projeye tepki gösteren CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, korunması gereken doğa alanlarında millet bahçesi yapılmasını eleştirerek şunları söyledi:

“Dalaman’da yapılmak istenen 33 hektarlık Millet Bahçesi Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer alıyor. İktidar Millet Bahçesi projelerini, korumamız gereken doğa alanlarını yağmalamak için kullanıyor.

Bu projeyi yapanlar, Bölgedeki koruma altındaki kuşların ve doğal alanlarının yağmalanmasına “evet mi” diyor? Bölgenin flora, fauna ve ekosistem bütünlüğünün göz göre göre bozulmasının sorumluluğunu almaya kararlılar mı?

Bölgede bulunan Dalaman Sulak Alanların doğal yapılarının, ekolojik karakterinin korunması ve biyolojik çeşitliliğin korunması gerektiği açık, bu gerekliliği göz ardı mı edecekler?

Burası deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı. Buraya herhangi bir müdahalede bulunulmaması elzem. Doğayı birlikte paylaştığımız bu can dostlarımıza bu kötülüğü yapmaya kararlılar mı?”

(GÜZİDE KASIM)

Bu haber toplam 6485 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum