Sınırları Aşan Tat: Datça’da İlk Yağmurla “Garaville” Bereketi

Datça’da yılın ilk yağmurlarıyla birlikte geleneksel “Garaville” (salyangoz yemeği) mevsimi başladı.

Datça Belediyesi, ilçeye düşen ilk yağmurların ardından Datça’nın kültürel miraslarından biri olan “Garaville” için özel bir tanıtım videosu hazırladı. Sosyal medya hesaplarından paylaşılan videoda, yağmurun bereketiyle başlayan bu geleneksel lezzetin Datça mutfağındaki yeri ve önemi vurgulandı.

Datça’da asırlardır yaşatılan Garaville geleneği, ilk yağmurların ardından salyangozların toplanması ve nesilden nesile aktarılan tariflerle sofralara taşınmasıyla yaşatılıyor. Sadece bir yemek değil, aynı zamanda doğayla uyumlu yaşamın ve kültürel belleğin bir parçası olan Garaville, Datçalılar için özel bir anlam taşıyor.
Datça Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Kent belleğimizi kurmak, geleneklerimizi kayıt altına alarak kadim kültürümüzü yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak en önemli görevlerimizden biridir. Datça’nın yerel tatlarına, geleneklerine ve hikayelerine sahip çıkmaya devam edeceğiz” denildi.
Belediye, Datça’nın simgesi haline gelen Garaville’nin tanıtımıyla hem yerel kültürü yaşatmayı hem de bu değeri gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyor.

Garavilla nasıl yapılır?
* 500 gr garaville
* 1 adet soğan
* 1 adet yeşil biber
* 4 diş sarımsak
* 1 adet domates
* 1 tatlı kaşığı domates salçası
* 1 tatlı kaşığı biber salçası
* 5 yemek kaşığı zeytinyağı
* ½ çay bardağı su
* Tuz
* Karabiber
* Garavillelere delik açılır ve kaynayan suya atılarak pişirilir.
* 3-4 defa tekrarlanır. Su her seferinde tazelenir.
* Tencereye zeytinyağı alınır, içerine yemeklik doğranan soğan ve sarımsak eklenir.
* Renk değiştirmeye başladıklarında biberler eklenerek pişirilir.
* Soğan eklenir, kokusu çıkana kadar kavrulur.
* Domates, baharat ve su ekleyerek kaynatın.
* Pişen garavillalar ekleyerek bir taşım kaynatın. Afiyet olsun.

Bu haber toplam 288 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.