Datça'da kadın girişimci evinin bahçesinde ipek böceği yetiştiriyor

Datça'da kadın girişimci evinin bahçesinde ipek böceği yetiştiriyor
Muğla'nın Datça ilçesinde kadın girişimci, evin bahçesinde ipek böceği yetiştirip atölyesinde yaptığı ipek dokumayla unutulmaya yüz tutan geleneği sürdürüyor.

Hızırşah Mahallesi'nde yaşayan Özlem Görgülü (43), 13 yıl önce Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) açtığı kursla ipek böceği yetiştirmek için kolları sıvadı. Kursun ardından evinin bahçesinde ipek böceği yetiştirmeye başlayan Görgülü, aynı zamanda kurduğu atölyesinde ipek kumaşları dokuyor.

İlçede ipek üretimine devam eden tek kadın olan Görgülü, unutulmaya yüz tutan ipek üretimine devam ediyor.

Görgülü, kursun ardından birçok arkadaşının ipek ürettiğini şimdi ise ilçede sadece kendisinin üretim yaptığını söyledi.

İpek böceğinin kozadan çıkış süreci ve beslenmesini anlatan Görgülü, "Ne kadar güzel bakar ve beslersem o kadar çok ipek elde ediyoruz. Şu an kozalarımız oldu. Sarma ve bükü işleminden sora güneşte kuruttuğumuz ipeklerimiz el tezgahında dokumaya hazır hale gelecek. Tezgahtan çıkan kumaş sert olduğu için 6 saat beyaz sabunla kaynatıyorum ki yumuşasın. Daha sonra kendi elde ettiğim kök boyalarıyla boyuyorum. İpek kumaşları bu aşamalardan sonra satışa sunuyorum." diye konuştu.

Görgülü, sağlığı elverdiği sürece geleneği sürdürmek istediğini kaydetti.

Bu haber toplam 1303 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.