DEŞTİNLİLER’DEN YETKİLİLERE: “ÇİMENTOCULARA VERDİĞİNİZ BİR SÖZ MÜ VAR?”

DEŞTİNLİLER’DEN YETKİLİLERE: “ÇİMENTOCULARA VERDİĞİNİZ BİR SÖZ MÜ VAR?”
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikasına verilen ruhsatın iptali için köylülerin ve çevrecilerin mücadelesi sürüyor. Sınırsızlık Meydanı’ndan Menteşe Belediyesi önüne yürüyen köylüler Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’e ruhsatın iptal edilmesi için çağrılarını yineledi.

BERİTAN YÜCEL

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikası gündemdeki yerini koruyor.

Menteşe Sınırsızlık Meydanı’nda bir araya gelen MUÇEP Menteşe Meclisi,​ Deştin Çevre Platformu ve ​​Bayır Çevre Komitesi Menteşe Belediyesi önüne yürüyerek Çimento Fabrikası’na verilen yapı ruhsatının bir an önce iptal edilmesi için bir kez daha çağrıda bulundu.

img-2568.jpg

“ÇİMENTOCULARA VERDİĞİNİZ BİR SÖZ MÜ VAR?”

Deştin halkından Burcu Özdemir tarafından okunan basın açıklamasında, ruhsat iptali için verilen sözün üzerinden 41 gün geçtiği ve verilen sözün tutulmadığı ifade edildi.

Burcu Özdemir tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Verdiğiniz sözden bu yana 41 gün geçti. Sözünüzü tutunuz. Çimento Yıkım Projesi bütün hızıyla devam ediyor ama sizler oyalanıyorsunuz. Neden? Yapı Ruhsatını iptal etmek için neyi bekliyorsunuz? Partinizin genel merkezi arkanızda, Deştin, Bayır, Menteşe bütün Muğla arkanızda, yaşam haklarını koruyan evrensel hukuk arkanızda, Çimento Yıkım Projesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz? Çimentoculara verdiğiniz bir söz mü var? Sizi korkutan şeyler mi var? Ne var? Halktan ve halkın öfkesinden değil de çimentoculardan mı korkuyorsunuz? Neden hala bekliyorsunuz? Bayram öncesinde bu kadar insanın işini gücünü bırakıp taşını, toprağını, havasını, suyunu, doğasını ve tüm yaşam haklarını savunmak için belediye önüne yığılmasından utanmıyor musunuz?

img-2602.jpg

“BU HALK YIKIM PROJESİNE İZİN VERENLERİ AFFETMEYECEK”

Bu halk 30 senedir çimentoculara karşı mücadele ediyor, gerekirse bir 30 senede mücadele eder. Şimdiye kadar çimento yıkım projelerine izin vermedi, bundan sonra da vermeyecek. Ama bu yıkım projesine izin verenleri de hiçbir zaman unutmayacak ve affetmeyecek.

Bu yıkım projesi, 13 hammadde ocağı, çimento ve beton fabrikasıyla 8 bin dönüme yakın ormanlık alanı altındaki kil ve kireç taşı için yok etmeyi planlıyor. Buna izin vermeyeceğiz.

Bir kez daha havamızı, suyumuzu, toprağımızı, ormanımızı, bağımızı, bahçemizi, zeytinlerimizi, arıcılığımızı, bizimle birlikte bu yaşamı paylaşan tüm canlıların yaşam haklarını korumak için sonuna kadar mücadele edeceğimizi buradan haykırıyoruz.”

img-2616.jpg

“250 MİLYAR DOLAR TAZMİNAT ÖDEYECEK HANGİ ANLAŞMANIN ALTINA İMZA ATTINIZ”

İsmail Şener, “Belediye Başkanımızla görüşmeye gittiğimizde ‘bu ruhsatı iptal edersen ne olur?’ diye sorduk. Bize aynen şunu söyledi, ‘Çok büyük tazminat öderiz’. Sonra Adem Zeybekoğlu’yla karşılaştık. Ruhsatı ne yaptınız diye sorduk. ‘250 milyon dolar tazminat öder bu adam nerden ödeyecek’ dedi. Bakın ileride bu konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Sen Genel Merkeze rağmen direniyor musun burada. Ama direnemeyeceksin. 250 milyar dolar tazminat ödeyecek hangi anlaşmanın altına imza attınız bunları kamuoyuna açıklayın” şeklinde konuştu.

img-2610.jpg

Basın açıklamasının ardından köylüler ve çevreciler Menteşe Belediyesi önünde oturma eylemi gerçekleştirdi.

Bu haber toplam 1688 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.