Dondurmam Gaymak’ın Var Olma Mücadelesi Sürüyor

Dondurmam Gaymak’ın Var Olma Mücadelesi Sürüyor
SEVİL OLUÇ - Muğlalı Yönetmen Yüksel Aksu’nun Dondurmam Gaymak filmi ile hayatını sinema perdesine taşıdığı ustası dondurmacı Ali usta, filmde olduğu...

SEVİL OLUÇ - Muğlalı Yönetmen Yüksel Aksu’nun Dondurmam Gaymak filmi ile hayatını sinema perdesine taşıdığı ustası dondurmacı Ali usta, filmde olduğu gibi doğal dondurmanın varlığını sürdürme mücadelesine devam ediyor. 60 yıldır dondurmacılık yapan Ali Özsoy, Dondurmam Gaymak filminden sonra yalnızca Türkiye’de değil,  dünyanın dört bir yanından gelen insanların Nasip Dondurmaları’na ilgi gösterdiğini dile getirdi.

Yönetmen Yüksel Aksu’nun 10 yaşından itibaren 8 yıl yanında çırak olarak çalıştığı Dondurmacı Ali ustaya o dönemlerde hayatını film yapma sözü vermesi üzerine Aksu, 2005 yılında Muğla’da Dordurmam Gaymak filmini çekmişti. Filmde oynayan kişilerin tamamının Muğlalı olması ve tecrübesiz kişilerden oluşturması da filme ayrı bir özellik katmıştı. Hayatı filme konu olan dondurmacı Ali Özsoy, 74 yaşında olmasına rağmen Nasip Dondurmaları’nı üretmeye devam ederek, tıpkı filmdeki gibi büyük firmalara karşı doğal dondurmasının varlık mücadelesini sürdürüyor.

Dondurmam Gaymak’ın Var Olma Mücadelesi Sürüyor

“Yüksel Aksu İle Gurur Duyuyorum”

Hayatını film yapan çırağı Yüksel Aksu ile gurur duyduğunu belirten dondurmacı Ali Özsoy; “ Ulalıyım, 60 yıldır dondurmacılık yapıyorum. Yüksel Aksu’nun ustası benim, onu büyüten yetiştiren benim. 9-10 yaşlarında geldi Ula’ya. Annesi Karabörtlenlidir. Oradan alıp geldim onu. 8 sene yanımda çalıştı. Ne mutlu bana, onunla gurur duyuyorum. O da bizi hem meşhur etti, hem onun sayesinde 3-5 kuruş kazanıyoruz. Nasip Dondurmaları ismini Yüksel Aksu ön plana çıkardı. Ya nasip anlamında yani. Yüksel Aksu filmden önce çocukluğunda dükkana bizim Ula’da bir hoca vardı, o hocaya bu yazıyı kendi elleriyle yazdırdı. Nasip Dondurma diye yazdırdı. Demek ki o zamandan beri kafasında tasarlamış Dondurmam Gaymak demek için. Bu konuda Yüksel Aksu’nun katkısı büyüktür. Onu da biz yetiştirdik. O da bize vefa borcunu ödedi. Annesi babası kadar sever beni. Ula’ya geldiği zaman yanıma gelir, halimi hatrımı sorar” dedi.

“Filmden Sonra Dondurmaya Talep Arttı”

14 yaşından beri baba mesleği olan dondurmacılığa Muğla’nın Ula İlçesi’ndeki küçük dükkanında devam eden Ali Özsoy; Yönetmen Yüsel Aksu’nun filmden sonra dondurmaya olan talebin daha da aettığını belirterek şunları söyledi:  “Yüksel Aksu, benim yanımda çırak olarak çalışırken kafasında tasarlamış film yapma işini. Önceden benim dükkanda dondurmam gaymak yazmıyordu. Nasip Dondurmaları  yazıyordu. O kendisi yazdırdı bunları. O zamandan bu zamana kafasına koymuş, dondurmam gaymağa çevirdi. Türkiye’yi bırak dünyanın her yerinden insanlar geliyor Ula’ya benim yanıma, dondurmayı tatmaya. Dondurmaya olan ilgi filmden önce de iyiydi. Çünkü iyi mal iyi para derler atalarımız. İnsanlar damak zevkine bakıyorlar, doğal oluşuna bakıyorlar. Bir de hem insani yönden hem de dondurmanın doğal ve kaliteli olması yönünden geliyorlar bize. Bizim dondurmamızın sırrı doğal olması. Para esirgersen olmaz. Sevdik gitmeyince sevildik gelmez derler atalarımız. Ekersen tarlaya biçersin, Ekmezsen ne alacaksın ki. Biz bu konuda paraya acımıyoruz. Yiyen bir daha gelsin istiyoruz.”

“İşleri Büyütmek İstemiyorum”

Dondurma işini büyütüp fabrikasyona geçmek istemediğini kaydeden Özsoy; “Çevremizde isteyenlere veriyoruz. Çok isteyen var, talep çok ama herkese vermiyorum. Çünkü ben pek büyümek istemiyorum. Çok zenginlikte gözüm yok. Hatta benim çırağım, Yönetmen Yüksel Aksu bu dondurmaları fabrikasyona döndürmek istiyor. Ama ben kabul etmiyorum. Çünkü ben dondurmayı fabrikasyon yaparsam bunun doğallığı biter. Çünkü her yerde dondurma var. Ben özümde kalmak istiyorum. Benim bin lira olmasın 50 lira olsun param. Az olsun temiz olsun, ben huzurlu olayım. İşleri büyüttüğün zaman bu tadı alamazsın çünkü makinalarla yapılıyor. Yıllardır aynı dükkanı kullanıyoruz. Çünkü çevredeki herkes bizim yerimizi biliyor Dondurmacı Ali’nin dükkanı diye. Ben dükkanı büyütsem onu bir daha arayıp bulmak, rayına oturtmak çok zor. Benden sonra bu işi devam ettirecek oğlum var. Bir de oğlan torunum da var. Nesilden nesile bu işin devam etmesini istiyorum.” İfadelerini kullandı.

“Var Olma Mücadelemizi Sürdürüyoruz”

Dondurmam Gaymak filminde olduğu gibi büyük dondurma firmalarına karşı küçük dondurma dükkanında var olma mücadelesini sürdüren Ali Özsoy; “Bizim dondurmamız doğal. Biz bunu tanıtıncaya kadar akla karayı seçtik zaten. Onlar büyük holdingler. Zarar etmiş kar etmiş umurlarında değildir. Ama bizim kendi emek gücümüze destek yok. Elimizden geldiği kadar onlarla uğraşıyoruz” dedi.

“Turan Özdemir’e Dondurma Satmayı Öğrettim”

Özsoy dondurma yapımında kullandığı böğürtlen, kavun gibi meyveleri genellikle Ula’dan tedarik ettiğini belirtti. Dondurmam Gaymak filminde başrölde Dondurmacı Ali Usta karakterini canlandıran Turan Özdemir’e 8 ay boyunca dondurma satmayı öğretttiğini dile getiren Özsoy; “Filmde beni de oynatmak istediler ama ben oynamak istemedim. Çünkü film çekmek çok zor bir şey. Tek bir sahne için 20 defa uğraşılıyor. Yüksel Aksu da kendine Yüksel Aksu dedirtmek için çok mücadele ediyor, çok çalışıyor. Filmde hep Muğla halkı oynadı. Turan Özdemir’e de ben dondurma satmayı öğrettim 8 ay boyunca. Birlikte köylere dondurma satmaya gittik. Benim yanımda çalıştı bu işi öğrenmek için” şeklinde konuştu.

Dondurmacı Manileri

Sahillerde dondurma satarken dondurmacı manileri söylediklerini belirterek bunlara örnek veren Ali Özsoy; “Şalı şalvarı sattırır, 60 yaşındaki kocakarılara göbek attırır. Gül suyu gönül suyu, içmeyenin vardır elbet bir çirkin huyu, işte yemiş ağacının dibinde uykuyu demiş Memeeet.  Biz bu manileri Akyaka’da deniz kenarında dondurma satarken söylerdik. O zamanlar turizm yoktu. Çevre köylerden traktörlerle gelip orada denize girerlerdi” diye kaydetti.

Bu haber toplam 2863 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.