Türkiye'de birçok vatandaş, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederken, 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olanlar için bu imkan ortadan kalkıyor. Uzmanlara göre, bu düzenlemenin ilk etkileri 2030 yılında hissedilmeye başlanacak.

2008'DE YASALAŞTI, ETKİSİ YILLAR SONRA ORTAYA ÇIKACAK

11 Mart 2025 Altın Fiyatları: Yatırımcılar Dikkat! İşte Anlık Rakamlar 11 Mart 2025 Altın Fiyatları: Yatırımcılar Dikkat! İşte Anlık Rakamlar

Ntv haber sitesinin haberine göre,1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren düzenlemeyle birlikte, bu tarihten sonra sigortalı olanlar için emeklilik sonrası çalışma hakkı kaldırıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, konuyla ilgili olarak, "Emekli olan kişiler, EYT’lilerde olduğu gibi hem emekli maaşı hem de ücret alamayacak. Bu durum yeni bir gelişme değil; 5510 sayılı yasa ile 2008’de düzenlendi" dedi.

EMEKLİ ÇALIŞANLAR İÇİN MEVCUT UYGULAMA

Hâlihazırda emekli olup çalışmaya devam eden kişiler için işverenler, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) sosyal güvenlik destek primi ödüyor. SGK verilerine göre, halen çalışma hayatında yaklaşık 2 milyon emekli bulunuyor.

2030’DAN SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

2008 sonrası sigortalı olanlar henüz emeklilik hakkı elde etmediği için bu düzenleme şu an herhangi bir emekliyi etkilemiyor. Ancak uzmanlara göre, en az 5 yıl içinde ilk emeklilik hakkı kazananlar ortaya çıkacak ve böylece düzenlemenin etkileri 2030 itibarıyla hissedilmeye başlanacak.

Kılıç, "2008’de yürürlüğe giren bu düzenlemeyle birlikte, ilk kez sigortalı olanlar için sosyal güvenlik destek primi uygulaması kaldırıldı. Yani emekli olduklarında hem maaşlarını hem de çalıştıkları işyerinden ücret alma imkânları bulunmayacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: NTV.COM