Farkındalık yaratmaya devam ediyorlar

Farkındalık yaratmaya devam ediyorlar
Seydikemer İlçesi Çaykenarı Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kadın üyeleri, kooperatife ortak oldukları günden itibaren aktif çalışmalarıyla farkındalık yaratmaya devam ediyor. S.S. Çaykenarı Köyü Tarımsal Kalkınma...

Seydikemer İlçesi Çaykenarı Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kadın üyeleri, kooperatife ortak oldukları günden itibaren aktif çalışmalarıyla farkındalık yaratmaya devam ediyor. S.S. Çaykenarı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 1997 yılında 15 ortakla Tarım Bakanlığının onayı ile kurulmuştur. Kurulumu ile birlikte Tarım Bakanlığı kaynaklarından (50* 1.dk) “Ortaklar Mülkiyetinde Seracılık Projesi” uygulamış, bu kapsamda işletme binasını yapmış, bölgede örtü altı üretiminin gelişmesi için öncü rol oynamıştır.

Daha sonraki yıllarda, 2005 yılında ortakların ürettiği çiğ sütü pazarlamaya başlamış, süt toplama merkezi kurmuş, yem depolama ve satış ruhsatı almış ancak sonraki yıllarda yönetimsel bir takım sorunlar nedeniyle mali sıkıntılar yaşamıştır. 2015 yılında Sayın Osman UÇAR ve ekibinin başkanlık görevine gelmesi ile birlikte kooperatif yönetiminde ve çalışmalarına kadın üyelerinde dahil edilmesiyle çok başarılı çalışmalara imza atılmıştır. Seydikemer İlçe olduktan sonra Kurulan Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünün köyde hayvancılığı geliştirmek adına yaptıkları faaliyetler işletme sayılarını ve hayvan varlıklarını arttırarak 1400’ lere çıkarmıştır. Özellikle çiğ süt pazarlaması konusunda Fethiye-Seydikemer Süt Üreticileri Birliği, Seydikemer Tarım İlçe Müdürlüğü ile ortaklaşa yapılan çalışmalar sonucu çiğ sütte sürdürülebilir bir piyasa düzeni içerisinde pazarlama organizasyonunu başarılı bir şekilde kurulmuştur. Kooperatif yönetimi; Yem temini, hayvancılık desteklemelerini de sıkı bir şekilde takip edip Tarım İlçe Müdürlüğü aracılığı ile, tüm ortaklarının, aşılama, küpeleme çalışmalarını yürüterek, süt ve hayvancılığı devamlı ve düzenli gelir kapısı haline getirip kırsal kalkınma konusunda bölgede bir model olmuştur.

Kadın kooperatif üyeleri Havana UÇAR, Esma DARGIN VE Saime UÇAR ile yapılan söyleşide; “İyi bir gelecek kooperatifleşmeyle mümkündür. Tekelleşmeyelim kooperatifleşelim. Köylü kalkınmadan ülke kalkınmaz ” vurgusu yaparak, Köyde üretimin her aşamasında kadın elinin olduğunu ama pazarlama aşamasında bir türlü olamadıklarını ifade ederek 2015 yılında Yönetim Kurulu Başkanı Osman UÇAR’ın kendilerine sadece üretim değil pazarlamaya kadar tüm aşamalarda söz sahibi olabilmeleri için Tarım İlçe Müdürlüğü ekipleriyle “Kooperatifçilik eğitimi” verdiklerini ve onlarında söz sahibi olmalarına imkan tanıdıklarını belirterek ; “Bizde bu resmi imkanlarımızı sonuna kadar kullanarak yeri geldi hesapları denetledik, yeri geldi süt toplama merkezini denetledik , biz kadınlar olarak zaten sütün üreticisiyiz amacımız ürünümüzü en kaliteli şekilde üretip, en yüksek fiyata pazarlamaktır. Bunu da kooperatifimiz üzerinden hakettiğimiz şekilde yaparak kısa sürede kara geçtik ve bölgede örnek olduk “ dediler.

Bu haber toplam 1377 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.