Deprem Uzmanından Muğla Uyarısı: Bu İlçelerde Ev Almayın, Kiraya Vermeyin!

Deprem Uzmanından Muğla Uyarısı: Bu İlçelerde Ev Almayın, Kiraya Vermeyin!
Deprem bilimci Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, Balıkesir başta olmak üzere İstanbul ve Türkiye genelinde zemin açısından riskli bölgeleri tek tek açıkladı. Ercan, sulak ve gevşek zeminlere inşa edilen yüksek katlı yapıların, olası depremlerde ciddi tehlike oluşturduğunu vurguladı.

ABC Gazetesinin haberine göre, Kahramanmaraş merkezli 7’nin üzerindeki depremlerin ardından ülke genelinde yaşanan sarsıntılara dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, özellikle son dönemde Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde meydana gelen depremleri hatırlatarak vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Sosyal medya ve çeşitli yayınlarda yaptığı açıklamalarda Ercan, “Asıl tehlike depremin kendisi değil, zemin ve yapı güvenliğidir” ifadelerini kullandı. Uzman, sulak ve gevşek zeminlerde bulunan çok katlı binaların deprem sırasında sarsıntıyı üç ila beş kat artırabileceğini, rezonansa giren yapıların ise göçme riskiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

İlçe İlçe Riskli Bölgeler

Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan’ın açıklamasına göre zemin açısından riskli görülen bazı bölgeler şöyle:

İzmir: Tire, Ödemiş, Torbalı, Aydın Efeler, Manisa, Turgutlu, Kemalpaşa, Bayraklı, Bornova Ovası, Menemen Ovası, İnciraltı, Bostanlı, Alaybey, Mavişehir, Çiğli

Balıkesir, Afyonkarahisar, İzmit

İstanbul: Ataköy, Yeşilköy, Haramidere, Bakırköy, Yeşilyurt, Avcılar, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Dalyan, Pınarkent, Gürpınar, Esenyurt, Küçükçekmece, Kağıthane, Zeytinburnu, Tuzla Sahil

Kocaeli ve çevresi: Gölcük, Düzce, Kaynaşlı, Bolu, Adapazarı, Tekirdağ

Diğer iller: Bandırma, Yalova, Adana-Çukurova-Ceyhan, Mersin, Erzincan, Tokat, Amasya, Bursa (Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım), Muğla (Fethiye)

Ercan, bu bölgelerde yer alan konutların satın alınmaması, kiraya verilmemesi ve mevcut binalar için mutlaka “Yer-Yapı Güvenlik Belgesi” talep edilmesi gerektiğini belirtti.

“Sağlam Zemin, Güvenli Yapı Hayat Kurtarır”

Prof. Dr. Ercan, depremlerde can kayıplarının önlenebilmesi için en önemli unsurun sağlam zemine inşa edilmiş güvenli binalar olduğunu vurguladı.

Kaynak:ABC GAZETESİ

Bu haber toplam 239 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.