Kış Sofralarının Vazgeçilmezi: Ev Usulü Turşu Tarifi
Turşu kurarken yapılan en yaygın hataları ve sağlıklı yöntemle önerileri, Muğla’da evde doğal yöntemlerle turşu kurmak isteyenler için yol gösterici olacak.
"Plastik değil, şeffaf kap kullanın" uyarısı
Turşunun kesinlikle şeffaf ve kaliteli kaplarda kurulması gerektiğini belirterek, "Plastik kaplarda mayalanma sırasında çıkan gazlar sağlık açısından risk oluşturuyor. Şeffaf, gıda dostu malzemeler tercih edilmeli" dedi.
"İçme suyu kullanın, olgunlaşmamış sebze seçin"
Muğla’nın verimli topraklarında yetişen sebzelerin doğru zamanlama ile toplanmasınınli:
“Domates, salatalık gibi sebzeleri tam olgunlaşmadan toplamak lazım. Olgun sebzeler turşuda erir, lezzet kaybı olur. Turşuyu da içme suyuyla kurmak şart. Çeşme suyu klorlu olduğu için fermente sürecini olumsuz etkiler.”
Turşu tarifinde Muğla usulü denge
Demir’in 5 litrelik kavanoz için önerdiği malzemeler şöyle:
4 yemek kaşığı turşuluk iri tuz
1 yemek kaşığı limon tuzu
1 avuç nohut
Bol miktarda ezilmiş sarımsak
Nohudun mayalama işlevi gördüğünü, sarımsağın ise lezzeti yaymak için mutlaka ezilerek kullanılmasını önerdi. Ayrıca turşunun kıvamı için ilk iki mahsul tercih edilmeli, çünkü sonrakilerde sebzeler lifli ve kılçıklı hale geliyor.
Güneşte 15 gün, gölgede 2 ay
Muğlalıların hızlıca tüketmek için tercih ettiği yöntemlerden biri de turşuyu güneşte bekletmek. “Güneşe koyarsanız ve kavanozu gün aşırı ters düz ederseniz 15 günde tüketebilirsiniz. Ama daha derin bir lezzet için gölgede 2 ay bekletmek ideal” dedi.
Sirke mi limon mu? Hangi turşuya ne gider?
Pancar ve patlıcan turşusunda orijinal sirke, diğerlerinde ise limon tercih edilmesi gerektiğini söyleyen “Lahanaya ise sadece nohut ve tuz yeterli. En önemlisi ise sevgimizi katıyoruz” diyerek ustalığın sırrını da paylaştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.