Kış Sofralarının Vazgeçilmezi: Ev Usulü Turşu Tarifi

Kış Sofralarının Vazgeçilmezi: Ev Usulü Turşu Tarifi
Muğla'nın yerel mutfak kültürüyle özdeşleşen geleneksel lezzetlerinden biri olan turşu, usta ellerden çıkan püf noktalarıyla kış sofralarını süslemeye devam ediyor.

Turşu kurarken yapılan en yaygın hataları ve sağlıklı yöntemle önerileri, Muğla’da evde doğal yöntemlerle turşu kurmak isteyenler için yol gösterici olacak.

"Plastik değil, şeffaf kap kullanın" uyarısı

Turşunun kesinlikle şeffaf ve kaliteli kaplarda kurulması gerektiğini belirterek, "Plastik kaplarda mayalanma sırasında çıkan gazlar sağlık açısından risk oluşturuyor. Şeffaf, gıda dostu malzemeler tercih edilmeli" dedi.

"İçme suyu kullanın, olgunlaşmamış sebze seçin"

Muğla’nın verimli topraklarında yetişen sebzelerin doğru zamanlama ile toplanmasınınli:

“Domates, salatalık gibi sebzeleri tam olgunlaşmadan toplamak lazım. Olgun sebzeler turşuda erir, lezzet kaybı olur. Turşuyu da içme suyuyla kurmak şart. Çeşme suyu klorlu olduğu için fermente sürecini olumsuz etkiler.”

Turşu tarifinde Muğla usulü denge

Demir’in 5 litrelik kavanoz için önerdiği malzemeler şöyle:

4 yemek kaşığı turşuluk iri tuz

1 yemek kaşığı limon tuzu

1 avuç nohut

Bol miktarda ezilmiş sarımsak

Nohudun mayalama işlevi gördüğünü, sarımsağın ise lezzeti yaymak için mutlaka ezilerek kullanılmasını önerdi. Ayrıca turşunun kıvamı için ilk iki mahsul tercih edilmeli, çünkü sonrakilerde sebzeler lifli ve kılçıklı hale geliyor.

Güneşte 15 gün, gölgede 2 ay

Muğlalıların hızlıca tüketmek için tercih ettiği yöntemlerden biri de turşuyu güneşte bekletmek. “Güneşe koyarsanız ve kavanozu gün aşırı ters düz ederseniz 15 günde tüketebilirsiniz. Ama daha derin bir lezzet için gölgede 2 ay bekletmek ideal” dedi.

Sirke mi limon mu? Hangi turşuya ne gider?

Pancar ve patlıcan turşusunda orijinal sirke, diğerlerinde ise limon tercih edilmesi gerektiğini söyleyen “Lahanaya ise sadece nohut ve tuz yeterli. En önemlisi ise sevgimizi katıyoruz” diyerek ustalığın sırrını da paylaştı.

Bu haber toplam 33 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.