Ösym’den 2026-kpss Kararı: 392 Aday İçin Eş Değer Sınav Yapılacak
2026-KPSS (Lisans) Genel Yetenek-Genel Kültür (GK-GY) oturumu, 6 Eylül 2026 tarihinde 1.708.329 adayın katılımıyla 145 sınav merkezindeki 4.724 sınav binası ve 86.646 sınav salonunda gerçekleştirildi.
Sınav günü Şanlıurfa şehir merkezi ile Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü arasındaki bağlantı yolunun tek şeride düşürülmesi ve bölgede meydana gelen trafik kazası nedeniyle sınav binalarına ulaşımda sorun yaşandı. Şanlıurfa ÖSYM İl Koordinatörlüğü tarafından çok sayıda adayın sınava yetişemeyebileceğinin tespit edilmesi üzerine, mağduriyet yaşanmaması amacıyla ilgili sınav binalarında sınavın 30 dakika ertelenmesi talebi ÖSYM Sınav Günü Masası’na iletildi.
Sınav başlangıç saati 10.45 olarak uygulandı
ÖSYM, mevzuat hükümleri ile geçmişteki karar ve uygulamaları dikkate alarak İl Koordinatörlüğünden gelen bilgileri değerlendirdi. Sınav gizliliği ve güvenliği korunmak şartıyla Osmanbey Kampüsü’ndeki sınav binalarına aday girişinin 30 dakika uzatılmasına ve sınav başlangıç saatinin 10.45 olarak uygulanmasına karar verildi.
Bunun ardından yaşanan durumun tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkarılması amacıyla ÖSYM tarafından ivedilikle inceleme başlatıldı.

Kamera kayıtları tek tek incelendi
İnceleme kapsamında ilgili sınav merkezindeki yönetici ve görevlilerle görüşülerek kapsamlı bir değerlendirme yapıldı. Sınav binaları ve salonlarında bulunan kamera kayıtları ile bina ve salon tutanakları da ÖSYM’ye ulaştıktan sonra ayrıntılı şekilde incelendi.
ÖSYM tarafından yapılan açıklamada, sınav binası giriş kameraları ile sınav salonlarına ait kamera kayıtlarının her bir aday özelinde tek tek incelendiği belirtildi.
392 aday için eş değer sınav kararı
Yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda Osmanbey Kampüsü’nde bulunan 150 sınav salonunun 22’sinde sınava giren 392 adaya yönelik ÖSYM mevzuat hükümlerine aykırı sınav uygulamaları gerçekleştirildiği tespit edildi.
ÖSYM, her bir adayın sınavının büyük bir sorumluluk ve emanet olduğunu vurgulayarak, adalet ve fırsat eşitliğinin korunması amacıyla belirlenen adaylara yeniden sınav hakkı tanıdı.
Bu kapsamda ÖSYM Yönetim Kurulunun 15.09.2026 tarihli ve 2026/38.10 sayılı kararı doğrultusunda, söz konusu 392 aday için eş değer sınav yapılmasına karar verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.