Yangın Kapıda Başlamış, Arkada Birbirlerine Sarılarak Ölmüşler

Yangın Kapıda Başlamış, Arkada Birbirlerine Sarılarak Ölmüşler
Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde bulunan parfüm dolum tesisinde çıkan yangında eşi Esma Gikan’ı kaybeden Aytekin Gikan, yaşanan ihmalleri dile getirdi. Tesisin tek bir kapısının bulunduğunu belirten Gikan, “Yangın kapıda başlamış. Arkada çalışan insanlar kendilerini soyunma odasına ya da mutfağa atmışlar. Orada birbirlerine sarılarak ölmüşler” dedi.

Gikan, eşi Esma Gikan’ın sigortasız çalıştığını, daha önce bu nedenle işi bıraktığını ancak iş yeri yetkililerinin ısrarı üzerine geri döndüğünü belirtti. “Eşime 700-750 lira yevmiye, 100 lira da yemek parası veriliyordu. Ben çıkardım, sabah geri çağırdılar. Sigorta da yapılmadı. Olan bize oldu” diye konuştu.

“Yangın Merdiveni Yoktu, Çıkış Kapısı Tekti”

Cumartesi sabahı Mimar Sinan Mahallesi’ndeki tesiste çıkan yangında, Şengül Yılmaz (55), Tuğba Taşdemir (18), Nisa Taşdemir (17), Cansu Esatoğlu (16), Esma Gikan ve Hanım Gülek (52) yaşamını yitirmiş, 7 kişi yaralanmıştı.

Acılı eş Aytekin Gikan, yangının ardından yaptığı açıklamada iş yerinde ciddi ihmal olduğunu dile getirdi:

“15, 16, 17 yaşındaki çocuklar sigortasız çalışıyordu. Burada 6 kişi can verdi. Ne yangın merdiveni var ne söndürme sistemi. Bu düpedüz ihmaldir. Ben 3 çocuğumla ortada kaldım. 6 ocak söndü. Ruhsatı bile yoktu bu iş yerinin.”

“İş Yeri Sahibi Parayla Kaçarken Yakalandı”

Tesisin fiziki yapısını işaret eden Gikan, “Şu gördüğünüz iki borudan biri soyunma odasına, biri mutfağa gidiyor. Eğer oralarda bir çıkış kapısı olsaydı bugün bu acıyı yaşamazdık. Yangın kapıda çıkmış, çalışanlar arkaya kaçmış. Orada birbirlerine sarılıp ölmüşler. İş yeri sahibi, oğlu ve parayla kaçarken yakalanmış” ifadelerini kullandı.

“Olan Yine Garibanlara Oldu”

İhmallere tepki gösteren Gikan, “Zabıta amiri en az 20 kez buraya gelmiş. Hiç mi ‘yangın söndürme sistemi yok’ dememiş? Maliye de kontrol etmiş ama kimse önlem almamış. Olan yine bizim gibi garibanlara oldu” dedi.

“Eşimi 2 Ay Önce İşten Çıkarmıştım”

Eşinin kendisine destek olmak için çalıştığını anlatan Gikan, “20 bin lira kira ödüyorum. Eşim ev ekonomisine katkı sağlamak için işe girdi. Sigortasız çalıştığı için çıkarmıştım ama iş yeri arayıp yeniden işe çağırdı. ‘Sigorta yapacağız’ dediler ama yapmadılar. Eşim bir daha dönmedi” sözleriyle yaşadığı acıyı paylaştı.

Aynı aileden üç kişinin de hayatını kaybettiğini hatırlatan Gikan, “Burada sadece bir tesis değil, ocaklar yandı. Kimi okul harçlığını kazanmak için, kimi evine ekmek götürmek için çalışıyordu” diye konuştu.

Bu haber toplam 145 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.