Marmaris'de Türkiye Plastik Çalıştayı'nın Üçüncü İl Koordinasyon Toplantısı Yapıldı
123
Marmaris’te gerçekleştirilen toplantıya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sayın Mustafa Turan, Sıfır Atık Vakfımızın Değerli Başkanı ve COP31 İklim Şampiyonu Samed Ağırbaş kamu kurumları, belediyeler, üniversiteler, sanayi ve ticaret odaları, organize sanayi bölgeleri, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri katıldı.
223
Toplantı, 31 Ağustos-1 Eylül 2026 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek Türkiye Plastik Atık Çalıştayı öncesinde Muğla’nın plastik atık yönetimine ilişkin deneyim ve önerilerinin ortak akılla değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirildi.
323
Ağırbaş: “Plastik atık meselesini yalnızca atık yönetimi olarak değerlendiremeyiz”
Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Sıfır Atık Vakfı Başkanı ve COP31 Yüksek Düzeyli İklim Şampiyonu Samed Ağırbaş, Muğla’nın plastik atık konusunda özel bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Türkiye Plastik Çalıştayı kapsamında Adana ve Mersin’in ardından üçüncü il koordinasyon toplantısının Muğla’da gerçekleştirildiğini belirten Ağırbaş, toplantının Muğla Valiliği liderliğinde ve tüm paydaşların katılımıyla yapıldığını ifade etti.
423
Muğla’nın kıyıları, koyları, ormanları ve doğal alanlarıyla turizm açısından Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri olduğunu vurgulayan Ağırbaş, plastik atık sorununun yalnızca atık yönetimi başlığı altında değerlendirilemeyeceğini söyledi.
523
Ağırbaş, plastik kullanımının kaynağında azaltılması, yeniden kullanım ve geri dönüşümün güçlendirilmesi, atıkların doğaya ulaşmasının önlenmesi ve özellikle denizlerin plastik kirliliğinden korunması gerektiğine dikkat çekti.
623
Denize ulaşan plastik atıkların zaman içerisinde parçalanarak mikroplastiklere dönüştüğünü belirten Ağırbaş, bunun insan sağlığı ve turizm açısından ciddi tehdit oluşturduğunu dile getirdi.
723
Ağırbaş, Muğla’da gerçekleştirilen toplantıdan elde edilen sonuçların, İstanbul’da 17 bakanlık ve 40’tan fazla genel müdürlüğün katılımıyla gerçekleştirilecek Türkiye Plastik Atık Çalıştayı’nda ele alınacağını söyledi.
Sıfır Atık Hareketi kapsamında Türkiye’nin 81 ilinde çevre sorunlarının yerinde değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Ağırbaş, denizlerdeki plastik kirliliğinin bakanlıklar arası koordinasyonla kısa sürede çözüme kavuşturulacağına inandığını kaydetti.
823
Vali Akbıyık: “21 lisanslı plastik geri kazanım tesisimiz bulunuyor”
Muğla Valisi İdris Akbıyık ise toplantıda yaptığı konuşmada, çevre ve doğanın gelecek nesillere bırakılacak önemli bir emanet olduğunu belirtti.
Muğla’nın 1.484 kilometrelik kıyı şeridi, yüksek turizm potansiyeli ve yaz aylarında artan nüfusuyla plastik atık yönetiminin büyük önem taşıdığını ifade eden Akbıyık, kentte bu alanda yürütülen çalışmaları anlattı.
923
Akbıyık, Muğla’da 21 lisanslı plastik geri kazanım tesisinin bulunduğunu belirterek, Sıfır Atık İl Eylem Planı’nın Mahalli Çevre Kurulu’nda onaylandığını söyledi.
Bodrum’un pilot bölge seçildiğini ve yerel yönetimlere altyapı desteği sağlandığını aktaran Akbıyık, denizlerin ve kıyıların korunması amacıyla Deniz Çöpleri İl Eylem Planı’nın da yürürlüğe konulduğunu açıkladı.
1023
Muğla’da 35 depozito makinesi devrede
Depozito Yönetim Sistemi kapsamında Muğla genelinde 35 adet depozito makinesinin teslim edildiğini belirten Akbıyık, özellikle PET şişelerin geri kazanım zincirine dahil edilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Turizm sektöründe çevre dostu uygulamaların da sürdürüldüğünü belirten Akbıyık, Dalyan’da başlatılan elektrikli tekne dönüşüm projesine dikkat çekti.
Proje kapsamında dört yıl içerisinde İztuzu dahil olmak üzere bölgedeki teknelerin elektrikli sisteme geçirilmesinin hedeflendiğini belirten Akbıyık, tekne sahiplerinin teşvik edileceğini ve deniz kirliliğinin azaltılmasına yönelik desteklerin sürdürüleceğini ifade etti.
1123
“Temiz Seyir Projesi” ile deniz araçlarının atıkları izlenecek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen “Temiz Seyir Projesi”nin de denizlerin korunması açısından önemli olduğunu belirten Akbıyık, deniz araçlarından kaynaklanan atık süreçlerinin dijital ortamda izlenip denetlenmesinin hedeflendiğini söyledi.
Muğla’da tarımsal üretim sonucu ortaya çıkan bitki koruma ürünü ve gübre ambalaj atıklarına yönelik çalışmaların da devam ettiğini aktaran Akbıyık, 13 ilçede 456 atık toplama noktası oluşturulduğunu belirtti.
1223
Bu kapsamda bugüne kadar yaklaşık 26 ton kimyasal ambalaj atığının, toprağa ve suya karışmadan bertaraf edildiğini ifade etti.
1323
Hedef: “Muğla Plastik Döngüsü Modeli”
Vali Akbıyık, plastik atık yönetimine yalnızca çöp toplama anlayışıyla yaklaşmadıklarını belirterek, hedeflerinin atığı kaynağında önleyen, tek kullanımlık plastikleri azaltan ve geri dönüştürülebilir malzemeleri ekonomiye kazandıran bir “Muğla Plastik Döngüsü Modeli” oluşturmak olduğunu söyledi.
Muğla’da ortaya konulacak ortak aklın İstanbul’da gerçekleştirilecek Türkiye Plastik Atık Çalıştayı’na önemli katkı sağlayacağını belirten Akbıyık, kentin kurumsal birikimi ve sahadaki deneyiminin Türkiye’nin plastik kirliliğiyle mücadele çalışmalarına güç katacağını ifade etti.
1423
Muğla’daki toplantıda elde edilen çıktıların, İstanbul’da yapılacak çalıştayda değerlendirilerek Türkiye genelinde plastik atıkların azaltılması ve yönetimine yönelik çözüm önerilerine dönüştürülmesi hedefleniyor.
1523
1623
1723
1823
1923
2023
2123
2223
2323
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.