Muğla’da 10 ayda 2 bin 600 deprem meydana geldi

Muğla’da 10 ayda 2 bin 600 deprem meydana geldi
Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde bulunan ve doğrudan kent merkezinden aktif fayın geçtiği Muğla’da 2022 yılının ilk 10 ayında 2 bin 600 deprem meydana geldi. Meydana gelen 2 bini aşkın depremden 13'ü, 4 ve üzeri büyüklükte oldu.

BERİTAN YÜCEL

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Deprem Daire Başkanlığı’ndan derlediğimiz verilere göre; Muğla’da 2022 yılının ilk 10 ayında 2 bin 600 deprem meydana geldi.

Muğla’da son 10 ayda meydana gelen 2 bini aşkın depremden 13'ü, 4 ve üzeri büyüklükte oldu.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilcisi Coşkun Çatalkaya, “Ülkemizde, Muğla dahil 24 kent merkezi, 110 ilçe, 500’ü aşkın mahalle veya köy yerleşim yeri ile çok sayıda baraj, gölet, atık barajı ve kritik sanayi tesisimiz doğrudan fay zonları veya hatlarının üzerine ya da çok yakınına inşa edilmiş bulunmaktadır” dedi.

MUĞLA, KENT MERKEZİNDEN AKTİF FAY GEÇEN İLLER ARASINDA

Aralarında Muğla’nın da yer aldığı 24 şehirde yerleşim yeri, baraj, gölet, atık barajı ve kritik sanayi tesislerinin doğrudan fay zonları veya hatlarının üzerine ya da çok yakınına inşa edildiğini kaydeden Çatalkaya, Fay Yasası’nın acilen çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Çatalkaya, “Ülkemizde; ‘Bolu, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Tokat, Aksaray, Konya, Kayseri, Kahramanmaraş, Hatay, Bingöl, Erzincan, Erzurum, Hakkâri ve Osmaniye” dahil 24 kent merkezi, 110 ilçe, 500’ü aşkın mahalle veya köy yerleşim yeri ile çok sayıda baraj, gölet, atık barajı ve kritik sanayi tesisimiz doğrudan fay zonları veya hatlarının üzerine ya da çok yakınına inşa edilmiş bulunmaktadır. Yaşanan her depremde sarsılan, zemine batan yapıların yanı sıra fay zonları üstüne oturan yüzlerce yapı da yıkılmakta veya hasar görmekte, çok sayıda vatandaşımız yaşamını yitirmektedir. Halkın can ve mal güvenliği hiçe sayılarak fay zonlarının sakınım bandı içine onlarca bina ve bina türü yapıya her gün yapı ruhsatı verilmesi uygulamasına derhal son verilmeli, bu konuyu düzenleyen ‘Fay Yasası’ acilen çıkarılmalıdır.

Başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere ülkemizdeki tüm illerin 1/1000 ölçekli Jeolojik-Jeoteknik ve Mikrobölgeleme Etütleri hızla tamamlanmalı; bu etütlerin sonuçlarına göre bütünleşik afet master planları hazırlanarak afet güvenliğinin gerektirdiği imar plan revizyonları ve diğer risk azaltma önlemleri ile birlikte uygulanmalıdır.

Beton lobileri tarafından kent yağması ve kentsel rantın dönüştürülmesinin aracı haline getirilen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ülke insanımızı depremler başta olmak üzere afet tehlike ve risklerine karşı korunması sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir” dedi.

“JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASININ AKTİF KATILIMININ SAĞLANMASI GEREKMEKTEDİR”

Muğla İl özelinde İRAP raporlarında belirtildiği şekliyle öncelikle deprem üretme riski bulunan tüm fay hatlarının paleosismolojik etüdlerinin yapılması ve bu çalışmaların sonuçlarına göre ilçe merkezlerinden başlayarak tüm yerleşim alanlarının yerleşim amaçlı jeolojik-jeoteknik etüdlerinin acilen yapılması gerektiğini ifade eden Çatalkaya, “Hem aktif fayların incelenmesi hem de yerleşim amaçlı jeolojik-jeoteknik etüdlerin planlanması-yürütülmesi-sonuçlandırılması süreçlerinde başta Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Valilik olmak üzere üniversite, ilçe belediyeleri ile Jeoloji Mühendisleri Odasının aktif katılımının sağlanması gerekmektedir. TBDY ne göre yapı ruhsat süreçlerinde zemin etüdlerinin yerinde kontrol ve denetiminin hem belediyeler hem de yapı denetim şirketlerince ilgili meslek disiplinlerince yapılması için tüm belediyelerde yeterli sayı ve nitelikte jeoloji mühendisi istihdamının sağlanması şarttır” dedi.

Bu haber toplam 1594 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.