MUĞLA’DA SAĞIM HİJYENİ EĞİTİMLERİ SEYDİKEMER’DEN BAŞLADI

MUĞLA’DA SAĞIM HİJYENİ EĞİTİMLERİ SEYDİKEMER’DEN BAŞLADI
 YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim Yayım Daire Başkanlığı, işbirliğiyle başlatılan “Sağım Hijyeni ve Mastitisten Korunma Uygulamalı Eğitim Projesi”nin tanıtım toplantısı, Seydikemer’de yapıldı.

Seydikemer Kaymakamlığı toplantı salonunda gerçekleştirilen proje lansmanına İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın yanı sıra, Bakanlık Yayım ve Eğitim Daire Başkanı Ali Gül, Bakanlık Proje Koordinatörü Selahattin Dal, Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, Süt Üreticiler Birliği Başkanı Turgut Tokmak, kooperatif başkanları, STK temsilcileri ve yetiştiriciler katıldı.

Muğla’da hayvancılık ekonomisini geliştirmek, kaliteli ve sağlıklı süt üretimini artırmak amacıyla başlatılan proje, 13 ilçede eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. Hayvancılık işletmelerinde verilecek uygulamalı eğitimlerden 300 kadın üretici faydalanacak. Aynı proje kapsamında kadın üreticilere hijyenik ve kaliteli üretimin devamlılığını sağlamak amacıyla, alet ekipman dezenfektanı, meme daldırma kabı ve solüsyon desteği verilecek.

Proje toplantısında yetiştiriciler ve sektör adına bir konuşma yapan Fethiye-Seydikemer Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak, yaklaşık 2 bin 500 ailenin geçimini hayvancılıktan sağladığı Seydikemer’de günlük ortalama 15 ton süt üretimi yapıldığını anlattı. Üretilen sütün yüzde 99’unun soğuk zincire verildiğini belirten Tokmak, süt üretiminin Seydikemer’e önemli bir katma değer yarattığını söyledi.

Her yıl ortalama 1.5 milyon çiftçiye eğitim verildiğini kaydeden Tarım ve Orman Bakanlığı Yayım ve Eğitim Daire Başkanı Ali Gül de, özellikle kadın üreticilerin bu eğitimlere katılımını çok önemsediklerini söyledi. Gül, konuşmasında “Hayvancılığa yaklaşık 180 kalemde destek veriyoruz. Bunlardan biri de süt ve süt ürünleri üzerinedir. Sizler Muğla’daki üreticilerimiz olarak bugün sadece 85 milyon insanı değil, ortalama 5 milyon turisti de doyuruyorsunuz. Sektörümüzün ayakta durmasını sağlayan siz çok kıymetli yetiştiricilerimizdir. Türkiye’de ortalama 20 milyon ton süt üretimi var, bunun ciddi bir oranı Muğla’dan karşılanıyor. Bunun da önemli bir bölümü Seydikemer’de üretiliyor. Seydikemer’deki üreticilerimizin sayısı ciddi bir seviyede. Üreticilerimiz verdiğimiz her tür eğitime katılıyor. Bunu sürdürülebilir kılın. Sizden ricamız bu. Arkadaşlarımız sürekli görev başında. Bizden ihtiyaç duyduğunuz tüm konularda, tarım, hayvancılık, su ürünleri, süt ürünleri, gıda ne olursa mutlaka kapımızı çalarak her türlü eğitim alabilirsiniz. Uzaktan eğitimlerimize katılabilirsiniz.” diye konuştu.

Proje Toplantısında konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak da henüz ilçe olan ve sürekli gelişen Seydikemer’in hayvancılık sektörü ve süt, süt ürünleri açısından Muğla’nın güney aksındaki en önemli tarımsal üretim merkezi olduğunu belirterek, eğitim projesini bu nedenle Seydikemer’den başlattıklarını kaydetti. Çiğ süt üretiminde kaliteli ürün çıktısı elde etmek amacıyla hijyen kriterlerinin önemini anlatan Saylak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“ Süt, çıktısı önemli, aile bütçesine katkı koyan bir ürün. Çok önemli bir temel besin kaynağı. Pek çok gıdanın da hammaddesi. Sağlıklı, kaliteli süt üretebilmek için sağlıklı, büyük ya da küçükbaş hayvanlara ihtiyaç var. Sağım hijyenine ihtiyaç var. Alet ve ekipmanların hijyenine ihtiyaç var. Sağımı yapanların, o ekipmanları dezenfekte etmesi, asgari hijyenik koşullara uygun hale getirmesi için bu eğitimleri planladık. 13 ilçemizde bugünden itibaren uygulamaya başlayacağız. Çünkü iyi ürün, iyi para demektir.”

Konuşmaların ardından Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Veteriner Hekim Mustafa Akıskalı proje kapsamında yapılacak çalışmaları anlattı. Bakanlık proje koordinatörü Selahattin Dal ise projenin diğer illerde uygulanması hakkında genel bilgi verdi.

MİNİKLER, CANO İLE SU VE GIDA TASARRUFUNU ÖĞRENİYOR

Öte yandan, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, il genelindeki ilköğretim okullarını ziyaret ederek, minikleri “Su ve Gıda Tasarrufu” konusunda bilinçlendirmeye devam ediyor. İl Müdürlüğü uzmanları, Seydikemer’deki Gerişburnu Ömer Aygün İlkokulu’na giderek öğrencilere Gıda Kahramanı:Cano ile seslendi. Miniklere eğlenceli bir eğitim etkinliği düzenlenirken, her bir öğrenci eğitim sonunda “Fahri Gıda Müfettişi” sembolik unvanı ile ödüllendirildi. İl Müdürlüğü ekipleri, ilköğretim çağındaki çocukların gıda ve su tasarrufu konusunda farkındalığının artması ve bilinçlenmesi amacıyla çalışmaların her ilçede devam ettiğini belirtti.

HABER: GÜZİDE KASIM

Kaynak:Güzide Kasım

Bu haber toplam 562 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.