Okul Çağı Çocuklarında Balık Tüketimini arttırıyoruz

Okul Çağı Çocuklarında Balık Tüketimini arttırıyoruz
Seydikemer Tarım ve Orman Müdürlüğü okul çağı çocuklarda balık tüketimini arttırmak ve yaygınlaştırmak amacıyla eğitimlerine başladı. Bu kapsamda Beslenme Dostu SeydikemerATAOKULLARI'ındaSu Ürünleri Birimi Personeli Mühendis...

Seydikemer Tarım ve Orman Müdürlüğü okul çağı çocuklarda balık tüketimini arttırmak ve yaygınlaştırmak amacıyla eğitimlerine başladı. Bu kapsamda Beslenme Dostu SeydikemerATAOKULLARI'ındaSu Ürünleri Birimi Personeli Mühendis Metin POLAT tarafından 65 öğrenciye eğitim verildi.

Yine aynı Okulda Müdürlüğümüz Eğitim Birimi görevlisi Safura KOVANTEPE tarafından ; Doğanın ve doğadaki canlıların her birinin insanoğlu için önemini, Yeryüzündeki canlıların her birinin dünya için önemi anlatılaraka, nesli tükenmek üzere olan canlılar , Unutulmaya başlayan; ”Suyun olmadığı yerde barış yoktur.”, ”Yarınını korumak isteyenler suyunu korusunlar.” gibi kavramları tekrar hatırlatıldı.Çevre kirliliğine dikkat çekilerek, topraklarımızın organik maddece zenginleşmesi için alınması gereken önlemler, organik tarım gibi konularda farkındalık oluşturmaya çalışıldı.

Eğitimde verilen konulara ilgilerinin yüksek olduğu gözlenen öğrencilerin su ürünleri konularındaki ilginç soruları eğitimin keyifli, eğlenceli ve akılda kalıcı olmasını sağladı. Eğitim boyunca öğrencilere aşağıdaki konular aktarıldı.

Türkiye'de balık tercihlerinde, günlük olması ile fiyatına dikkat edildiğinin ortaya çıktığını söyledi.Bu özellikleri taşıyan balık türlerinden sardalya, hamsi ve istavritin, tüketimde ilk sırayı aldığını belirten Akyol, son yıllarda ivmesi artan kültür balıklarından levrek ve çipuranın da küçük balıklardan sonra en çok tercih edilen türler olduğunu kaydetti.

Tüm balıkların, “omega 3” ve “omega 6” yağ asitleri içerdiğini ve insanlara kaliteli protein sunduğuna dikkati çeken Akyol, şöyle konuştu:

“Tüm balıklar sağlıklıdır ama bunlar içinde kısa ömürlü küçük balıklar hamsi sardalya ve istavriti, kısa ömürlü ve dipten beslenmedikleri için daha sağlıklı görmemiz lazım. Örneğin hamilelerin ilk tercihi bu balıklar olmalıdır. Dipten beslenen balıklar ise barbun, dil balığı gibi, bunlar uzun ömürlü ve dipten beslendiği için bünyelerine ağır metal katabilmektedir. Bunlar içerisinde en tehlikeli olan midyelerdir. Saatte 22 litre suyu süzerler. bunun içinde hem toksik algleri hem ağır metalleri biriktirebilirler. Bunu tüketirken çok dikkatli olmalıyız.”

Türkiye'nin çok iyi balıkçı ülke konumunda bulunmasına rağmen balık tüketiminin yeterli olmadığına dikkati çekerek, istatistiklere göre yıllar ortalaması 7-7,5 kilogram olan kişi başına balık tüketiminin, geçen yıl 6,3 kilogram civarına indiğini kaydetti.

Kişi başına balık tüketiminde dünya ortalamasının 15, Avrupa Birliği ortalamasının 16, bu konuda önde gelen ülkelerden Japonya ve İzlanda'da ise 60 kilogramın üzerinde olduğuna değinen Akyol, “Bu sağlıklı üründen daha fazla yararlanmamız gerekmekte. Hem sağlıklı nesiller hem çocuk gelişimi açısından balığa daha fazla önem vermemiz ve haftada en az iki gün balık tüketmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Bu haber toplam 1482 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.