Orhan Akcan Türk Boyları Konfederasyonu Genel Sekreteri Seçildi

Orhan Akcan Türk Boyları Konfederasyonu Genel Sekreteri Seçildi
 MUHABİR
Türk Boyları Konfederasyonu 7'inci olağan genel kurulu 14 Nisan’da Ankara’da yapıldı. Kongrede yapılan seçimde Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı ve Ankara Oğuz Boyu Kültür Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Akcan Türk Boyları Konfederasyonu genel sekreteri seçildi.

Akcan ilk ziyaretini Moldova’nın Türkiye Büyükelçisi Dimitri Croitör’e yaptı. Sıcak ve samimi geçen ziyarette Dimitri Croitör kendisinin de Gagavuz Türkü olduğunu, Gagavuzların 1994 yılında Moldova’nın içinde özerk cumhuriyet olduklarını kendi parlamentoları ve bayrakları olduğunu bunu Türkiye Cumhuriyetine borçlu olduklarını dile getirdi.

Büyükelçi Croitör : Türk Olmakla Gururluyuz
Büyükelçi Croitör, “ 1994 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e bu nedenle çok özel sevgimiz var. Merhum Demirel’i Gagavuz’ların gönlünden kimsenin sökemez. Gagavuzlar dinen Hıristiyan ve Ortadoks inancına sahiptir. Ancak Gagavuzlar safkan Türk’tür. Bununla gurur duyuyoruz. Türk halkı ile kan kardeşiyiz. Bunu her ortamda söylemekten gurur duyuyorum. ” dedi.

Croitör: Muğla Yörük Türkmen Toyuna Katılacağız
Croitör sözlerini şöyle sürdürdü: “ Muğla’da uluslararsı yapılmakta olan Yörük Türkmen toyunda Gagavuz yöresel müzikleri ile 10-12 kişilik bir ekiple yer almak isteriz” dedi.

Orhan Akcan: Amacımız Türkmen Birliği Kurmak
Türk Boyları Konfederasyonu Teşkilat Genel Sekreteri Orhan Akcan, görüşmeden ve sıcak karşılamadan dolayı çok memnun olduklarını ifade ederek, “ Gagavuz halkı ile Türk halkı aynı kanı taşıyor. Türk milleti büyük bir millet. Yurt dışı Türk devletleri ve özerk cumhuriyetlerle bağ kurmak istiyoruz. Amacımız dünya barışına katkı sunmak. Böylece bir Türkmen birliği kurabiliriz. Farklı Türk topluluklarının inançlarının değişik olmasına rağmen Türklük bilinci çok önemli. Bu nedene Türkmen birliğini oluşturmamız gerekiyor. Yörük Türkmen toyları halkların buluşması için ortak paydamız.

Türk Topluluklarını Muğla’da Görmek İstiyoruz
Türkiye genelinde 650 civarında Yörük Türkmen Kültürüne hizmet eden derneklerimiz var. Bunların hepsi ile bağlantılarımız var. 81 ilde faaliyet gösteriyoruz.
Muğla’da toy tarihini belirlediğimizde Gagavuz’dan 1 akademisyenin Muğla’da Gagavuz Türklerini anlatmasını ve oyun ekiplerini Muğla’da ağırlamaktan gurur duyacağız. Muğla 15. Yörük Türkmen Toyu, uluslar arsı boyutlara taşındı. Yurt dışındaki akraba Türk topluluklarının temsilcileri Muğla’da görmek istiyoruz” dedi.
Karşılıklı görüşmelerin ardından Türk Boyları Konfederasyonu Teşkilat Genel Sekreteri Orhan Akcan, Büyükelçi Dimitri Croitör’e yörüklerin özel kullandıkları sarı yağlığını hediye etti.

Bu haber toplam 219 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.