Pitaya Seralarına Teknik Gezi

Pitaya Seralarına Teknik Gezi
Seydikemer Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yürütülen “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında kadın çiftçilerle Ortaca ilçesine teknik gezi düzenlendi. Bu çalışmayla; Kırsal alanda genç kadınlara yönelik...

Seydikemer Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yürütülen “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında kadın çiftçilerle Ortaca ilçesine teknik gezi düzenlendi. Bu çalışmayla; Kırsal alanda genç kadınlara yönelik sürdürülebilir iş olanaklarının yaratılması, mevcut istihdam olanaklarının korunması, bu sayede kırsal alanların ekonomik faaliyet düzeylerinin artırılması, kırsal nüfusun azalmasının önlenmesine katkıda bulunulması ve farkındalık yaratılması amaçlandı.

Seydikemer İlçesinin çeşitli mahallelerinden bir araya gelen kadın çiftçiler Müdürlüğün teknik elemanlarıyla birlikte Seydikemer Ziraat Odasının sağladığı otobüsle çok güzel ve faydalı bir gün geçirdi. Konu hakkında bilgi veren teknik personel; Çiftçi kadınlarımızla yaptığımız söyleşi ve anket çalışmalarında gelir getirici alternatif ürün arayışlarında oldukları, çoğunun serasının bulunduğu, farklı ürünlere yönelmek istediklerini belirttiler. Bizde bunun üzerine son yıllarda bölgemizde yaygınlaşmaya başlayan ve Pazar sorunu olmayan Pitaya (Ejder Meyvesi ) yetiştiriciliğini birebir görmek, bilgi alışverişlerinde bulunmak için teknik gezi düzenledik. Çiftçilerimizi Muğla İli Ortaca İlçesinde 2.200 m2 sera alanında pitaya üretimini gerçekleştiren Mehmet BULUT’un işletmesine götürdük. Çiftçi kadınlar Mehmet BULUT ve eşinden ilk üretime başlamaya karar verme süreçlerinden pazarlama aşamasına kadar tüm merak ettikleri konuları öğrendiler. Akıllarına takılan tüm soruları sordular, Seralarda incelemelerde bulundular. Zaten teknik gezilerin amacı da budur. Farklı yeni bir üretime karar vermeden önce yerinde görmek, o işi yapan ehil kişilerden bilgiler alıp kendi şartlarında olabilirliklerini görmelerini sağlamaktır” dedi.

Teknik gezide Kadın Çiftçilere ise İşletme sahibi Mehmet BULUT ve eşi tarafından yapılan bilgilendirmede; Karar verme süreçlerinin kolay olmadığı, Ejder meyvesiyle ilgili çok araştırma yapıp uzman kişilerden bilgi aldıklarını. Mersinde üretim yapan çiftçilerin seralarına gidip bizzat yetiştiriciliği yerinde gördüklerini daha sonra karar verdiklerini belirtti. Kendisinin yıllarca serada domates yetiştirdiğini, serada alternatif ürün olarak kendilerine en uygun buldukları pitayayı 2017 yılında 2.200 m2 sera alanında 100 fidan dikerek başladıklarını, ilk yıl meyve veriminin az olduğunu fakat bu yıl için çok güzel meyve hasadı yaptıklarını, pazarlama sorunu yaşamadıklarını “ söyledi.. Muğla bölgesinin pitaya yetiştiriciliği için çok uygun olduğuna dikkat çeken başarılı çiftçi, istekli olan herkese bu konuda yardım edebileceğini ifade etti.

Kadın çiftçiler tarafından çok ilgi gören ve yetiştiricili ğinin mümkün olduğu fikri oluşturan teknik gezi Milas ilçesi gezisiyle ile son buldu

Bu haber toplam 1339 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.