Satış yok, sevinç var

Satış yok, sevinç var
Muğlalı, doğalgaz yakın zamanda kente girene değin, ısınma amaçlı olarak, soba kullanmayı tercih ediyordu. Kömür, prina, odun ya da elektrikle ısınmak...

Muğlalı, doğalgaz yakın zamanda kente girene değin, ısınma amaçlı olarak, soba kullanmayı tercih ediyordu. Kömür, prina, odun ya da elektrikle ısınmak için kullanılan çok çeşitli sobalar, satıldığı esnaflar tarafından yan yana sıralanıp sergileniyordu. Ancak kentte şimdi bir “Harç bitti, yapı paydos!” durumu yaşanıyor.

Satışlarının son bir- iki yılda oldukça düştüğünü belirten soba satıcıları, Muğla’ da hava kirliliğinin azalmasına sevindiklerini söylerken, diğer taraftan da gelirlerinin azalmasında dolayı üzüldüklerini dile getirdiler.

Teslime YILDIRIM

Muğla’nın tüm mahallelerinde kazılan yolların altına doğalgaz boruları döşenince doğalgaz aboneliği başladı, elektrik sobaları da dâhil sobacıların sergilediği soba çeşit ve sayılarının azaldığı gözlemlendi.

Satışlarının son bir- iki yılda oldukça düştüğünü belirten soba satıcıları, Muğla’ da hava kirliliğinin azalmasına sevindiklerini söylerken, diğer taraftan da gelirlerinin azalmasında dolayı üzüldüklerini anlattı.

Şimdi sadece Muğla köylerinde soba kullanımı olduğunu belirten soba satıcı esnafı, yıllardır geçimlerini sağladıkları sobaların, model ve çeşitlerinde, yeni üretimlerin azalmasıyla gelişmenin de durma noktasına geldiğine değindi.

SOBA ÜRETİMLERİNDE DÜŞÜŞ

Muğla’da soba satışlarının yarıya düştüğünü anlatan Esnaf Ercan Kapiz, 1992 yılından beri yaptığı ticarette soba borusu ve kovası satışı gibi yan ürünlerin satışını, birkaç yıl daha sadece köylere yönelik olarak yapılabileceğini belirtti.

İnşaat malzemesi ve soba seramik satışı da yaptıklarını belirten Ercan Kapiz, sadece soba satışı yapan esnafın, başka iş kollarına yönelmesi gerektiğini, pandeminin de yarattığı durgunluğun, alım gücünü de etkilediği için sıkıntılı geçecek bir kış mevsimi beklediklerinin altını çizdi.

FARKLI İŞE YÖNELME

Soba satışı yapan bir başka esnaf Mehmet Küçem ise, doğalgazın gelmesiyle aniden düşen soba satışlarının, fabrikaların da üretimlerini düşürmesine yol açtığını, kendilerinin bir süre daha nalburiye dalındaki işlerine devam edeceklerini belirtti ve tebessümle “Temiz havaya şükrediyoruz” dedi.

Muğla’da 25 yıldır sobacılık yapan Ümmet Abra, “Muğla için temiz hava çok önemliydi. Doğalgazın Muğla’ ya gelmesi sevindirici. Köylere, soba borusu ve kovası satışımız bir süre daha devam eder.” diye bir açıklama yaptı.

Doğalgazın gelmesi ile farklı iş kollarına yöneldiğini söyleyen Esnaf Tanju Türüdü, “Doğalgaz gitmeyen bölgelere satışlar belki bir süre daha devam edebilirdi ama bir süre sonra satışlar tamamen kesilirdi. Ne iş kuracağımıza bir an önce karar vermemiz lazımdı.” diye konuştu.

Bu haber toplam 1708 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.