Pirinç, uygun olmayan saklama koşullarında nem, sıcaklık ve hava ile teması sonucu böceklenebilir. Bu böceklenme genellikle "pirinç biti" ya da "un kurdu" gibi zararlılar nedeniyle olur. Akşam'da yer alan habere göre, pirinç temiz görünse de içinde gözle görülmeyen yumurtalar olabilir; bu yumurtalar uygun koşullarda gelişip böcek haline gelir.

Pirinç Neden Böceklenir?

Yüksek Nem: Yüzde 60-70 üzerindeki nem oranı, böceklerin çoğalması için uygundur.

Sıcaklık: 20°C-35°C arasındaki sıcaklıklar böceklerin gelişimi için idealdir.

Açıkta Saklama: Hava alabilen veya ağzı tam kapanmayan kaplarda saklandığında böceklenme riski artar.

Yumurta ile Gelen Pirinç: Paketlenmiş pirinçlerde bile, daha önce yumurtalanmış olabilir.

Oruçluyken Yorgun Düşmemek İçin Öneriler Oruçluyken Yorgun Düşmemek İçin Öneriler

Pirinç Böceklenmesine Karşı Alınacak Önlemler

Saklama Yöntemleri

Pirinci ağzı kapalı cam kavanozda saklayın. Kuru ve serin bir ortamda muhafaza edin. Buzdolabında ya da derin dondurucuda (1-2 gün) bekletmek, içindeki yumurtaları öldürür. Ayrıca vakumlu poşetler kullanarak hava ile teması kesebilirsiniz.

Doğal Koruyucular

Kavanoza defne yaprağı, karanfil, sarımsak veya limon kabuğu eklemek böcekleri uzak tutar. Bir çay kaşığı deniz tuzu da pirincin nem dengesini sağlar ve böceklenmeyi engelleyebilir.

Düzenli Kontrol

Uzun süre saklanan pirinçleri düzenli olarak kontrol edin. Kuru gıdaları fazla miktarda almayın, ihtiyaç kadar satın alın.

Kaynak: AKŞAM