TSD: “Bizler eşit vatandaş olarak görülmek istiyoruz”

TSD: “Bizler eşit vatandaş olarak görülmek istiyoruz”
Engelliler Haftası’nın başlaması nedeniyle Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) tarafından yapılan açıklamada, “Toplumun, hükümetin, yerel yönetimlerin...

Engelliler Haftası’nın başlaması nedeniyle Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) tarafından yapılan açıklamada, “Toplumun, hükümetin, yerel yönetimlerin bizleri eşit vatandaşlar olarak görmelerini ve                                              haklarımızdan eşit biçimde yararlanmaktan başka talebimiz yoktur” denildi.

Neval Çolak

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) tarafından, Engelliler Haftası’nın başlaması nedeniyle bir açıklamada bulunuldu.

Engelli bireylerin eşit vatandaş olarak görülmesinin talep edildiği açıklamada, “Rüşvetçiler, fırsatçılar yüzünden mağdur olan yine biz engelliler oluyoruz. Toplumun, hükümetin, yerel yönetimlerin bizleri eşit vatandaşlar olarak görmelerini ve                                                                                                                                                                                        haklarımızdan eşit biçimde yararlanmaktan başka talebimiz yoktur” denildi.

TSD tarafından hazırlanan basın açıklamasında engellilerin yaşadıkları olumsuzluklara da değinilerek, talepler şu şekilde sıralandı:

“Geçmişte bir ayağı veya kolu olmayanlar, yasanın aradığı alt sınır olan % 40 oranını aşabilirken artık aşamamaktadır. Yapılan yeni düzenlemeler, Dünya Sağlık Örgütü ölçütlerine ters düşmekte ve engellilerin bırakın haklarını kullanmasını tam aksine sahip olduklarını da ellerinden almaktadır. Öte yandan engellilerin yaşamlarını insani bir şekilde sürdürebilmeleri, kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmeleri için yeterli gelir desteği ise sağlanmamıştır. Özellikle engelli aylıkları ve evde bakım desteği yeterli düzeye getirilmemiş, konulan ön koşullar haktan yararlanmayı aşırı derecede zorlaştırmış ve keyfiyete açık hale getirmiştir. Yine engellilerin yararlandığı ilaç, ortez, protez ve tekerlekli sandalye gibi yaşamı idame için gerekli destekler SGK tarafından yapılan düzenlemelerle erişilemez hale gelmektedir. 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Yasa’ya göre kamuya açık alan, bina ve ulaşım araçlarının başta engelliler olmak üzere herkes için erişilebilir hale getirilmeliydi. Ancak sürekli yapılan eklemelerle yıllardır bu düzenleme tümüyle hayata geçirilmemiştir. Büyükşehirlerde bir ölçüde gelişme sağlanmış olsa da diğer şehirlerde hiçbir ilerleme yaşanmamıştır. Çeşitli defalar ilan edilen istihdam seferberliklerine rağmen engellilerin hem özel sektörde hem de kamuda en azından Yasa ile konulmuş kotalar oranında istihdam edilmemektedir. Sadece TBMM’de onaylanarak yürürlüğe girmiş olan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesindeki basit kurullara, örneğin evrensel tasarı ilkesine uyulması halinde önümüzdeki engellerin bir bölümün kalkacağı görülecektir.”

Bu haber toplam 329 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.