TURİST YOK PARA YOK İFLAS KAPIYA DAYANDI
Bazı otellerin haziran ayı ortasına gelinmesine rağmen açılamadığı ilçede, ATV, at, deve ve cip safari gibi turistik faaliyetler durma noktasına geldi. İlçe turizminin lokomotifi konumundaki yamaç paraşütü uçuşlarında büyük düşüş gözlenirken, en önemli turizm bölgesi konumundaki Ölüdeniz Mahallesi’nde plajlar boş kaldı. Turist sayısındaki düşüş ilçe merkezinin yanı sıra Ölüdeniz, Ovacık- Hisarönü, Kayaköy ve Çalış bölgesinde gözle görülür hale geldi. Turistik işletmelerin boş kaldığı bölgelerde umutlar 9 günlük Ramazan Bayramı tatiline bağlandı.
ÖLÜDENİZ’DE DÜNYACA ÜNLÜ PLAJLAR BOŞ
Turist sayısındaki düşüş Fethiye’nin ’Bacasız fabrikası’ konumundaki Ölüdeniz Mahallesi’nde durgunluğa neden oldu. Otellerin büyük oranda boş kaldığı Ölüdeniz’de Ramazan ayının gelişiyle birlikte plajlar da boşaldı. Geçen yıllarda her gün binlerce yerli ve yabancı tatilcinin denize girdiği Belceğiz ve Kıdrak plajları son yılların en sakin günlerini yaşadı. Yüzlerce şezlongun boş kaldığı plajda hafta sonu ve öğle saati olmasına karşın denize girenlerin sayısı 50’yi geçmedi.
"ÖLÜDENİZ’DE TURİST YOK"
Belceğiz Plajı’nda şezlong ve şemsiyelerden sorumlu Ersun Karagöz, son yılların en düşük sezonunda bulunduklarını söyledi. Ramazan ayının plajı doğrudan etkilemediğini ve genellikle yabancı turist ağırladıklarını belirten Karagöz, kötü bir sezon geçirdiklerini vurguladı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 düşüş yaşadıklarını belirten Karagöz, haziran ayı ortasına rağmen Ölüdeniz’de yabancı turist olmadığını kaydetti.
"YÜZDE 40-50 DÜŞÜŞ VAR"
Belceğiz Plajı’nda restoran işleten, Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali organizatörlerinden Kadri Tuğlu, Ölüdeniz Mahallesi’ndeki genel düşüşün yüzde 40- 50 arasında olduğunu kaydetti. Yıllardan bu yana Ölüdeniz’de turizmci olarak çalıştığını otelci ve diğer işletmecilerle sezon başından bu yana konuştuğunu anlatan Tuğlu, bu düşüşten yamaç paraşütü firmalarının da etkilendiğini, geçen yıl aynı döneminde günde 5 uçuş yapan pilotların bu yıl günde 1-2 uçuş yapabildiğini söyledi.
Bütün umutlarını Ramazan Bayramı tatiline bağladıklarını aktaran Tuğlu, tüm turizm işletmecilerinin personel sayısında azaltmaya gittiklerini anlatırken, "Yeni eleman alamıyoruz. Antalya bölgesindeki krizin büyüklüğünü de o bölgeden gelen iş başvurularından anlıyoruz. Her gün onlarca iş başvurusu alıyoruz. Bölgemizde açılamayan oteller var. Ölüdeniz’de 30 yıllık tatil köyü hala açılamadı. Hisarönü ve Ovacık’taki otellerin yüzde 5 kapasiteyle çalıştığını biliyoruz. Bu rakamlar operasyonel giderlerin karşılanmasına bile yetmeyecektir. Turizmciler olarak kabuğumuza çekilerek ayakta kalmaya çalışıyoruz" dedi. Turist sayısındaki düşüş dünyaca ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ’dan yapılan uçuşları da doğrudan etkiledi. 2015 yılını rekor olarak kayda geçen 121 bin 585 uçuşla kapatan yamaç paraşütü pilotları, sezona çok kötü başladıklarını söyledi. 1965 rakımlı Babadağ’ın zirvesindeki pistlerden günde 5 uçuş hakkı bulunan paraşüt pilotları, bazı pilotların 1, bazılarının ise hiç uçuş yapamadığını kaydetti.Yamaç paraşütü firması işletmecisi Murat Tüzer, yamaç paraşütü uçuşlarında yüzde 50’den fazla kayıp olduğunu belirtti. Günlük pilot başına 1 uçuş geldiğini vurgulayan Tüzer, geçen yılın aynı döneminde pilotların günlük uçuş sayısının ortalama 3 olarak gerçekleştiğini belirtti. Umutlarını Ramazan Bayramı’na bağladıklarını aktaran Tüzer, yamaç paraşütü firmaları için durumun vahim olduğuna dikkati çekti.
"UMARIM AYAKTA KALABİLİRİZ"
Tatile çıkacak Avrupalı turistlerin ülkeleri tarafından Türkiye’ye gelmemeleri konusunda defalarca uyarıldığını belirten giyim mağazası işletmecisi Hüseyin Serim, "Tüm tatilcilerimiz aynı şeyi anlatıyor. Özellikle Avrupa medyasının Türkiye’yi kötü yansıtması bizi doğrudan etkiliyor. Biz de onlara Türkiye’nin güneyinin son derece güvenli olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Burada yaşayan yabancılar olmasa esnaf çok zor durumda. Umarım ayakta kalabiliriz" dedi.
"İLK DEFA GELECEKLER KORKU YAŞIYOR"
Turizm acentesi işletmecisi Hasan Ertuğrul, Avrupa ülkelerinde terör saldırıları olduğunu, Avrupalılar’ın tatil korkusuna kapıldığını bildirirken, "Antalya kadar kötü değiliz. Burada villaları olan yabancılar sayesinde Hisarönü ayakta duruyor. Eskiden Türkiye’ye gelenlerin yine geldiğini görüyoruz. Ancak ilk defa gelecekler korku yaşıyor. Suriye’yi bizim yanı başımızda sanıyorlar" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.