Uzmanlar Uyardı: Bu Yiyecekler Gaz ve Şişkinliğe Neden Olabiliyor

Uzmanlar Uyardı: Bu Yiyecekler Gaz ve Şişkinliğe Neden Olabiliyor
Günlük yaşamın doğal bir parçası olan gaz çıkarma, bazı besinlerle birlikte rahatsız edici bir hale gelebiliyor. Uzmanlar, özellikle yağlı yiyecekler, baklagiller, süt ürünleri ve bazı sebzelerin aşırı tüketiminin şişkinlik ve kötü kokulu gazlara yol açabileceği konusunda uyarıyor. Sindirimi zorlayan bu yiyeceklerin bilinçli tüketilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Gaz çıkarmak, sindirim sisteminin doğal bir işlevi olsa da bazı yiyecekler bu durumu daha belirgin ve rahatsız edici hale getirebiliyor. Uzmanlara göre sağlıklı bir birey günde 5 ila 15 kez gaz çıkarıyor. Ancak bazı besinler aşırı gaz üretimine, kötü kokuya ve şişkinliğe yol açabiliyor.

İşte en çok gaz yapan sekiz yaygın yiyecek ve dikkat edilmesi gereken noktalar:

1. Yağlı Yiyecekler

Kızartmalar, yağlı etler ve kremalı yemekler sindirimi yavaşlatır. Mide daha uzun süre dolu kaldığında, içeriği fermente eden bakteriler kötü kokulu gaz üretir. Özellikle metiyonin içeren bu yiyecekler, çürük yumurta kokusuna benzer hidrojen sülfür gazına neden olur.

2. Baklagiller (Fasulye, Nohut, Mercimek)

Bu gıdalar, rafinoz adlı sindirilemeyen bir şeker içerir. Bağırsakta bakteriler tarafından parçalanan bu şeker, yoğun gaz üretimine yol açar. Lif oranı yüksek olan baklagiller sağlıklıdır ancak fazla tüketilirse şişkinlik yaratabilir.

3. Lahana ve Brokoli

Turpgiller grubundaki bu sebzeler, lif ve sülfür bileşikleri bakımından zengindir. Özellikle pişirilmeden tüketildiğinde bağırsakta fermente olur ve kötü kokulu gazlara neden olabilir.

4. Soğan ve Sarımsak

İçerdikleri fruktan adlı karbonhidrat nedeniyle sindirim sisteminde fermente olurlar. Bu da hem gaz hem de mide rahatsızlıklarına neden olabilir.

5. Süt ve Süt Ürünleri

Laktoz intoleransı olan bireylerde, süt şekeri sindirilemediği için bağırsaklarda bakteriler tarafından parçalanır. Bu da gaz, kramp ve şişkinlik yaratır.

6. Gazlı İçecekler

Kola, soda ve diğer karbonatlı içecekler, doğrudan mideye hava pompalar. Bu da geğirme ve karın şişliği ile sonuçlanır.

7. Tam Tahıllar

Yulaf, buğday ve arpa gibi tam tahıllar sağlıklı olsa da yüksek miktarda lif ve rafinoz içerdiğinden aşırı tüketiminde gaz yapabilir.

8. Şeker Alkolleri (Sorbitol, Mannitol, Xylitol)

Diyet ürünlerinde ve şekersiz sakızlarda bulunan bu tatlandırıcılar sindirilemez ve bakteriler tarafından fermente edilerek gaz oluşumuna neden olur.

Kaynak:HABER MERKEZİ

Bu haber toplam 50 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.