Zeytin Alırken Bunlara Dikkat! Tüketicilere Önemli Uyarılar
Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik Bölümü Doktor Öğretim Üyesi ve sürdürülebilir zeytincilik uzmanı oleolog Mücahit Kıvrak, sofralık zeytin satın alırken tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktaları açıkladı. Türkiye’de bu yıl 740 bin ton sofralık zeytin rekoltesi beklendiğini söyleyen Kıvrak, üretim, depolama ve işleme süreçlerinin zeytin kalitesini doğrudan etkilediğini vurguladı.
Kıvrak, özellikle ambalajlı ve markalı ürünlerin tercih edilmesini, etiket üzerinde üretim ve son kullanma tarihleri ile besin değerlerinin kontrol edilmesini tavsiye etti. Salamuralı siyah zeytinlerin ambalajı açıldığında renginin açılmasının doğal olduğunu belirten Kıvrak, “Zeytin hava ile temas ettikten kısa süre sonra tekrar koyu rengine döner” dedi.
“Bombaj yapan ürünler kesinlikle alınmamalı”
Ambalajı şişmiş ürünlerin tüketilmemesi gerektiğini hatırlatan Kıvrak, bu durumun zeytinin tatlanma sürecini tamamlamadığını ve mikroorganizma gelişimine bağlı bozulmayı gösterdiğini ifade etti. Kıvrak, “Isıl işlem uygulanmış teneke veya cam ürünlerin etiketlerinde pastörize ya da sterilize ibareleri bulunmalıdır” diye konuştu.
“Salamura suyu berrak, zeytinler homojen olmalı”
Paslanmış veya yırtık ambalajlı ürünlerden uzak durulması gerektiğini belirten Kıvrak, cam veya plastik ambalajlı zeytinlerde büyüklüklerin homojen, salamura sularının ise berrak olmasının kalite açısından önemli olduğunu söyledi. Açıkta satılan zeytinlerde etiket, çeşit bilgisi ve firma ismi aramanın tüketici açısından güvence sağlayacağını da kaydetti.
Tadımda kalite göstergeleri
Sofralık zeytin kalitesinin tadılarak da anlaşılabileceğini dile getiren Kıvrak, şu tavsiyelerde bulundu:
“Çekirdekten et tam olarak ayrılmalıdır; ayrılmıyorsa hasat zamanı hatalıdır.”
“Çekirdek rengi kahverengi olmalıdır.”
“Kabuk ağızda kolay parçalanmalıdır; parçalanmıyorsa kuraklık etkisi vardır.”
“Tuz oranı yüksek zeytinler gırtlakta yanma yapar; zeytin ne kadar az tuzluysa o kadar iyidir fakat dayanıklılığı azalır.”
“Doğal ve az tuzlu zeytinlerde sap dibinde görülen beyazlık zararsızdır ve suda çözünür.”
Kıvrak, sofralık çeşitlerin çekirdek yapılarının farklı olabileceğini, bunun tüketicileri yanıltmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.