YK Enerji Genel Müdürü Serhat Dinç: “ZEYTİN AĞAÇLARINI KESMİYORUZ”

YK Enerji Genel Müdürü Serhat Dinç: “ZEYTİN AĞAÇLARINI KESMİYORUZ”
BERİTAN YÜCEL

Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri’ni bünyesinde bulunduran YK Enerji Genel Müdürü M. Serhat Dinç düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Akbelen davasıyla ilgili bilirkişiden gelecek sonucu beklediklerini söyleyen Dinç, bugüne kadar YK Enerji olarak zeytin ağacı kesmediklerini ve kamulaştırılan alanlardaki zeytin ağaçlarının tamamını taşındıklarını kaydetti.

Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri’ni bünyesinde bulunduran YK Enerji Genel Müdürü Dinç, Milas’ta basın mensuplarıyla bir araya geldi. Genel Müdür Dinç, santrale ilgili yeni gelişmeler hakkında bilgilendirme gerçekleştirdi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Maden sahalarının ilerlemesiyle birlikte daha çok personele ihtiyaç duyacaklarını söylen Dinç, “Türkiye’nin en büyük ikinci özelleştirmesiyle özel sektöre devredilen santrallerimiz, Muğla’nın en büyük işverenleri arasında yer alıyor. Santrallerimizde direkt ve dolaylı olarak çalışan 3 bin 100 kişi bulunuyor. Ailelerini de hesaba kattığımızda 12-13 bin kişinin hayatına dokunmuş oluyoruz. Yaklaşık 1100 kişilik yeni istihdama ihtiyacımız olacak. Santrallerimizde çalışanların yüzde 75’ini bölge halkı oluşturuyor, yeni işe alımlarımızda da Muğla halkına öncelik vereceğiz” dedi.

Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri’nin Muğla ili, Milas ilçesinde yerli linyit kömürü kullanarak elektrik üretmek amacıyla 1987 ve 1995 yıllarında devreye alınarak faaliyete geçirildiğini söyleyen Dinç, “Yeniköy Termik Santrali, her biri 210 MW gücünde 2 adet üniteden oluşuyor. Kemerköy Termik Santrali ise 3 x 210 olarak dizayn edildi. Her iki santralimiz de bu bölgede bulunan linyit rezervinin kimyasal içeriği ve yanma derecesine göre kurulmuş. Dolayısıyla başka bir yerden getirilecek ya da ithal kömürle çalışması çok zor” dedi.

Türkiye’nin enerji arz güvenliğine büyük katkı sunan YK Enerji’nin ülkedeki toplam elektrik üretiminin yüzde 2’sini gerçekleştirdiğini belirten Dinç, “Burada yaptığımız üretimle her yıl 1.3 milyar metreküp doğal gaz ithalatını önleyerek yaklaşık 850 milyon dolarlık bir kaynağın yurtdışına çıkmasını engelliyor, ülkemizin cari açığının azaltılmasına katkıda bulunuyoruz” bilgisini verdi.

“270 MİLYON EUROLUK YATIRIM YAPIYORUZ”

Dinç, santrallerin özel sektöre geçmesinin ardından kapsamlı bir yenileme çalışması başlattıklarını söyledi. Toplam 270 milyon euroluk yenileme projesinde Kemerköy’deki iki ünitenin son teknolojiyle üretime geçtiğini, üçüncü ünitenin ise nisan ya da mayıs aylarında rehabilitasyon kapsamına alınacağını söyledi. Bu yenilemelerle birlikte daha az kömürle aynı miktarda enerji üretmeye başladıklarını belirten Dinç, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “270 milyon euroluk yatırımızla baca gazı değerlerimizde çok büyük iyileşme sağladık. Kükürtdioksit (SO2) oranlarını 1000’den 400’e (mg/Nm3) indirmeyi başardık. Toz parçacıklarını ise 100’den 50’ye (mg/Nm3) çektik. NOx emisyonunu ise 800’den 200’e (mg/ Nm3) indirdik. Emre amadeliği daha yüksek ve enerji üretimi açısından daha verimli olmak amacıyla sürdürdüğümüz bu çalışmalarla  AB standartlarına uygun, çevre dostu ve sürdürülebilir işletmecilik yapmaya devam ediyoruz.”

“İSTEYEN HERKESİN ZEYTİN AĞACINI TAŞIYORUZ”

Bugüne kadar YK Enerji olarak zeytin ağacı kesmediklerini ve kamulaştırılan alanlardaki zeytin ağaçlarının tamamını taşındıklarını belirten Dinç, “Talepte bulunan tüm köylülerimizin zeytin ağaçlarını istedikleri yere uzman ekiplerimizin kontrolünde ücretsiz olarak taşıyoruz. Ayrıca sahamız içinde kalan tüm zeytin ağaçlarını madencilik faaliyeti sona eren alanlara taşıyoruz. Şu anda 22 bin 100 zeytin ağacımız bulunuyor, bölgenin en büyük zeytincilerinden biriyiz. Bakımı maddi manevi büyük emek gerektiren zeytinler, köylülerimizle birlikte işlenerek yılda ortalama 40 ton zeytin elde ediliyor. Bu kapsamda yılda ortalama 8 ton soğuk sıkım zeytinyağı üretiliyor. Bu zeytinyağları da ticari kaygı gözetmeksizin bölge halkı ve çalışanlarımızla paylaşılıyor” bilgisini verdi.

“KÖMÜRÜ SADECE ENERJİ ÜRETİMİNDE DEĞİL ÇİMENTO ÜRETİMİNDE DE KULLANIYORUZ”

Yerli kömür kullanılan santrallerin ömrünü tamamlayana kadar devam etmesi gerektiğini söyleyen Dinç, “Ne pahasına olursa değil, neyse çevresel etkiler vs. gerekli yatırımlar yaparsanız gerekli önlemleri alırsanız ikisi de yapılabilir. Almanya santrallerini tekrar açmaya karar verdi. Aslında bakarsanız Rusya-Ukrayna savaşı büyük etki oluşturdu. Bütün baca gazlarımız online takip ediliyor. Maden arama çalışmalarının yapıldığı bölgeleri daha sonradan ağaçlandırıyoruz. Kendi santral sahamızın içerisinde 34 megabatlık bir güneş enerjisi projesi başlattık. Ekim Kasım ayı gibi bunun ihalesini de yapacağız. Kömürü sadece enerji üretiminde değil çimento üretiminde de kullanıyoruz. Bunu sanayide, kimya endüstrisinde de kullanıyoruz. Kömürü çıkarmak zor bir şey. Önce alanı kamulaştırıyoruz, daha sonra arkeolojik kazı yapıyoruz. Daha sonrada kömürü çıkarıyoruz” dedi.

“DAVALAR NEDENİYLE BİZ SAHAYI TESLİM ALAMADIK”

Akbelen direnişiyle ilgili yaptığı açıklamada ise Dinç, “Akbelen konusu şu anda yargıda bizde yargı sürecinin içerisindeyiz ve takip ediyoruz. Akbelen’de aslında bakarsanız o bölgede Orman İşletme Müdürlüğü’nün 2019 yılında bize yazdığı resmi bir yazı var. ‘Kendi ruhsat sahanızdaki bu bölgede endüstriyel plantasyon yapmak istiyoruz’ diye yazısı var. Akbelen’de yapmak istediklerini de bu yazıdan öğrendik. Bizde burası bizim maden sahamızda kalacak, 2021 yılı içerisinde buralara gelmeyi planlıyoruz dediğimizde takdirlerinin kendilerinde olduğuna yönelik bir yazımız mevcut. Resmi orman izinlerimiz var. Ama malum olduğunuz olaylar ve davalar nedeniyle biz sahayı teslim alamadık. Bilirkişinin sonucunu bekliyoruz şu an” dedi.

2025 YILINA KADAR 5 MİLYON AĞAÇ DİKİLECEK

Öte yandan Orman Genel Müdürlüğü ile 2020 yılında “Ağaçlandırma İşbirliği Protokolü” imzaladıklarını da söyleyen Dinç, “Bu yılın sonunda ülkemize 1 milyon ağaç kazandıracağız. 2025 sonunda ise 5 milyon ağaç hedefimize ulaşmış olacağız. Ağaçlandırma çalışmalarımızı ülkemiz için önemli bir yatırım olarak görüyoruz” dedi.

Dinç, kamu döneminde başlayan Muğla - Milas Yeniköy Linyit İşletmesi madencilik faaliyetleri kapsamında, madencilik faaliyetlerinin başlangıcından bu yana üst örtü dekapajı yapılan sahalardan taşınarak, dökümü tamamlanan pasa sahalarına belirli bir planlama dahilinde ağaç dikimine devam ettiklerini de söyledi. Dinç, “Şu anda mevcut durumda faaliyet alanlarımıza 415 bin 68 adet ağaç dikilmiştir. Cins dağılımı olarak; akasya, zeytin, kızılçam, fıstık çamı, mavi selvi, sakız ağacı, incir sayılabilir” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 2359 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum