Yurt dışında böbrek kanseri tanısı alan 61 yaşındaki Çiğdem Eken, Türkiye’ye döndükten sonra geçirdiği başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuştu. Operasyonu gerçekleştiren Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Yalçın, ciddi yapışıklıklara rağmen böbreği koruyarak yalnızca kitlenin çıkarıldığını belirtti.
Dubai’de şiddetli ağrı şikayetiyle hastaneye başvuran Eken’in hem böbrek taşı hem de 4,5 santimetrelik bir kitleye sahip olduğu tespit edildi. Kendisine kanser teşhisi konulduğunu anlatan Eken, yurt dışında ameliyat olmak istemediği için Türkiye’ye döndü. Ancak farklı hastanelerde yapılan değerlendirmelerde böbreğinin alınabileceği ihtimali nedeniyle büyük endişe yaşadı. Psikolojik olarak yıprandığını ifade eden Eken, son çare olarak Doç. Dr. Serdar Yalçın’a başvurduğunu söyledi.
Acıbadem Bodrum Hastanesi’nde gerçekleştirilen laparoskopik parsiyel nefrektomi operasyonuyla Eken’in böbreği korunarak sadece tümör alındı. İkinci gün taburcu edilen Eken’in sağlık durumu iyiye gidiyor.
“Zorlu ama başarılı bir ameliyat oldu”
Doç. Dr. Serdar Yalçın, Eken’in daha önce geçirdiği bağırsak operasyonu nedeniyle karın bölgesinde ciddi yapışıklıklar bulunduğunu ve vakayı zorlaştırdığını belirtti. Ameliyatın kapalı yöntemle yapıldığını aktaran Yalçın, küçük kesilerle girilen operasyonda sadece kitleyi çıkararak böbreği koruduklarını söyledi. Kısa süreli kan akımı kesilerek uygulanan “böbrek iskemisi” yöntemi sayesinde böbreğin işlevselliği de muhafaza edildi. Ayrıca, ameliyat sırasında “frozen” patoloji ile sağlam böbrek dokusu da incelendi.
Böbrek Kanserinde Artış Var
Doç. Dr. Yalçın, böbreklerin vücuttaki atık maddeleri filtreleme, sıvı-elektrolit dengesi sağlama ve kan basıncını düzenleme gibi temel görevleri olduğunu ifade etti. Böbrek kanserinin, sağlıklı hücrelerin kontrolsüz büyümesiyle ortaya çıktığını anlatan Yalçın, son yıllarda bu tür tümörlerde artış gözlendiğini ve tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 4’ünü oluşturduğunu dile getirdi.
Organ Koruma Erken Tanıyla Mümkün
Böbrek kanseri tedavisinde erken tanının önemine vurgu yapan Doç. Dr. Yalçın, küçük tümörlerde sadece kitlenin çıkarılmasıyla böbreğin korunabildiğini söyledi. Parsiyel nefrektomi adı verilen bu yöntemin altın standart olduğunu belirten Yalçın, cerrahinin tümörün konumu ve büyüklüğüne göre şekillendiğini, tüm böbreğin alınmasının ise sadece tümörün merkezi damarlı bölgede bulunması durumunda gündeme geldiğini ifade etti.