Zeytinliklerde verim arttırılacak

Zeytinliklerde verim arttırılacak
Seydikemerde zeytinliklerde verim ve kaliteyi arttırma çalışmaları devam ediyor. İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Seydikemer Tarım Ve Orman Müdürlüğü nün ortaklaşa yürüttüğü “Memecik zeytin çeşidinin...

Seydikemerde zeytinliklerde verim ve kaliteyi arttırma çalışmaları devam ediyor. İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Seydikemer Tarım Ve Orman Müdürlüğü nün ortaklaşa yürüttüğü “Memecik zeytin çeşidinin Seydikemer’de yağ kalitesinin belirlenmesi” projesi kapsamında Enstitü personeliyle birlikte mahallelerden numuneler alındı.Yine zeytin sineği dönem itibarıyla salgın yaptığından, bahçelerde survey çalışmaları yapıldı. Bahçe sahipleri ve mahalle çiftçileri zeytin sineği zararına karşı hasadın geciktirilmemesi konusunda uyarıldı. Konusunun uzmanı İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü teknik personelince bor noksanlığına karşı bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışması yapıldı. Çiftçilerle yaptıkları görüşmelerde aşağıdaki bilgiler verildi ; “ Zeytinde Bor noksanlığı, zeytin ağaçlarının yaprak, sürgün ve meyvelerinde değişik belirti oluşturur. Yapraklardaki belirtiler, yaprak ucundan başlayarak sapa doğru yaprağın üçte ikisini kaplayacak şekilde soluk yeşil renk alarak ilerlemekte, daha sonra yaprağın sararıp dökülmesi şeklinde görülmektedir. Yapraklarda küçülme, kıvrılma, kalınlaşma, büzülme ve boğum araları kısalarak rozetleşme meydana gelir. Sürgünlerdeki belirtiler sürgün ucunda kurumalar şeklinde görülür. Buna bağlı olarak, yan tomurcuklar faaliyete geçerek sürgün oluşumu artar. Ağaçlarda bodurlaşma ve çalılaşma görülür. Dallarda ve gövdede hatta yaprak saplarında çatlak ve yarıklar oluşabilir. Tomurcuk, çiçek ve meyve oluşumu engellenebilir. Meyvelerdeki belirtiler şekil bozuklukları olarak görülür. Meyve çekirdeğinde büyüme devam ederken, meyve kabuğunda büyümenin durmasıyla oluşan “maymun yüzlü” meyve oluşumu çok tipiktir. Ayrıca çiçek ve genç meyve dönemlerinde dökümler tipik belirti şeklidir. Meyvelerde bor noksanlığı ürün miktarı ve kalitesini önemli ölçüde etkiler. Mücadele Yöntemleri, Kültürel Önlemler, Tesis kurulmadan önce toprak analizi yapılarak topraktaki miktarı belirlenmelidir. Dikim, sulama gübreleme tekniğine uygun olarak yapılmalıdır. Kimyasal Mücadele: Yeşil aksam uygulaması, Birinci uygulama çiçeklenme öncesi, İkinci uygulama Meyve tutum döneminde, üçüncü ve diğer uygulamalar 15 gün ara ile 2–3 kez yapılmalıdır. Toprak uygulaması; İlkbaharda sürgün gelişmesinin olduğu dönemde (mart-nisan) bir uygulama yapılır.”

Bu haber toplam 1129 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.