Asgari ücrette şaşırtan karar: İlk kez bu yöntemle belirlenecek

Asgari ücrette şaşırtan karar: İlk kez bu yöntemle belirlenecek
Asgari ücret tespit komisyonunun ilk toplantısının 20 Kasım'da yapılması bekleniyor. Komisyonun bu tarihte toplanmaması halinde, asgari ücret zammı için 2023 yılı sonuna kadar bir süre daha beklenecek. İşte ortaya atılan en düşük aylık…

Ergün Atalay, asgari ücret belirleme sürecinde önemli bir değişiklik yapacaklarını açıkladı. Atalay, sendikaların asgari ücretli işçileri daha fazla temsil etmelerini ve katkı sağlamalarını hedeflediklerini belirtti. Yeni asgari ücret belirleme komitesinin kurulması, bu alandaki ilklerden biri olarak kayda geçecek. İşte ifade edilen en düşük aylık….

Asgari ücret açıklaması son dakika gelişmeleri bu kapsamda yakından takip edilirken, ilk adımın 20 Kasım’dan sonra atılacağı öğrenildi. Yeni asgari ücret rakamı içinse olası senaryolar ortaya çıktı. Ayrıca TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret zammında ilk kez uygulanacak bir kararı açıkladı.

BİR İLK UYGULANACAK

Tekgıda-İş Sendikası Kocaeli İl Temsilciliğini ziyaretinde basın toplantısı düzenleyen TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, önümüzdeki günlerde asgari ücretle ilgili görüşmelerin başlayacağını söyledi.

“Kasımın 20'sinden sonra komisyonu kurarız” diyen Atalay, “Bu masada asgari ücretli otursun, biz oturmayalım. Asgari ücreti 20 senedir anlatıyorum. Sendikalarda asgari ücretli işçi yok” dedi.

Atalay, “Sendikanın olduğu yerde aile yardımı, ikramiye, servis, yemek olur. 8 milyon işçi, sanki bizim üyemiz, ailemizin parçası gibi gayret sarf ediyoruz.

Allah nasip ederse kasımın 20'sinden sonra yeni asgari ücret komisyonu kuracağız. Belki Türkiye'de şimdiye kadar hiç kurmadığımız şekilde komisyon kuracağız.

2 kadın, 2 erkek olacak komisyonda. Yani ne olması gerekiyorsa orada oturanlar karar verecekler. Sendikacılar da onlara uyacaklar” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, yeni dönemdeki asgari ücretin belirlenmesi hususunda son 6 aylık enflasyon verilerinin dikkate alınacağını dile getiriyor. Buna göre asgari ücretin yeni dönemde 15 bin TL’nin üzerine çıkması yüksek bir ihtimal. Asgari ücretle çalışan milyonlar yeni dönemde 15 bin TL’nin altındaki bir ücrete sıcak bakmıyor.

Ayrıca asgari ücrete yönelik beklentiler söz konusu olduğunda pek çok ekonomist, 15 bin TL’nin psikolojik sınır olarak görüldüğünü ve yeni yılda bu sınırın aşılacağını dile getiriyor. İlgili hususlar dikkate alındığında, 2024 zammı hakkındaki müzakerelerin yüzde 40 seviyesinden başlayabileceği ifade ediliyor.

ZAM NE KADAR OLACAK?

Zam oranının yüzde 40 şeklinde belirlenmesi halinde 2024 yılında asgari ücretin 15 bin 962 lira 80 kuruş olacağı söyleniyor.

Yüzde 45’lik zam oranının kabul edilmesi durumunda ise 16 bin 532 lira 90 kuruş seviyesine yükselecek. Son olarak yüzde 50 zam oranının kabul edildiği senaryoda ise milyonlarca insanı yakından ilgilendiren ücret 17 bin 103 lira olacak.

"20 KASIM'DAN SONRA KOMİSYONU KURARIZ"

Asgari ücret görüşmelerine de ilişkin Atalay, "Önümüzdeki günlerde asgari ücretle ilgili görüşmeler başlayacak. Zannediyorum 20 Kasım'dan sonra komisyonu kurarız. 'Bu masada asgari ücretli otursun, biz oturmuyoruz' diye zaman zaman söylüyorum. Asgari ücreti göreve geldiğimden beri 20 senedir anlatıyorum.

'BELKİ DE ŞİMDİYE KADAR HİÇ KURMADIĞIMIZ ŞEKİLDE BİR KOMISYON KURACAĞIZ'

Sendikalarda asgari ücretli işçi yok. Sendikanın olduğu yerde aile yardımı, ikramiye, servis, yemek olur. Buna rağmen 8 milyon işçi, bizim bünyemiz, ailemizin bir parçasıymış gibi gayret sarf ediyoruz. Allah nasip ederse Kasım ayının 20'sinden sonra yeni bir komisyon kuracağız. Türkiye'de belki de şimdiye kadar hiç kurmadığımız şekilde bir komisyon kuracağız. O komisyon; ne olacağını, ne geleceğini belli edecek. Komisyonda 2 kadın, 2 erkek olacak. Orada ne olması gerekiyorsa; orada oturanlar, karar verecek. Sendikacılar da onlara uyacak. Onlar, geçinemediklerini anlatacak" diye konuştu.

Bu haber toplam 967 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.